Välillä hieman kevyempiä aiheita.....Tämän kertainen postaus tulee Kokkolan Friisinsaaresta. Kuvat tosin ovat jo aikoja sitten, eli lokakuussa 2014, otettuja.
Friisinsaari on alkuperäiseltä nimeltään Isokari. Se sijaitsee Ykspihlajan lounaisrannalla.Saari on nykyään rakentamaton ja kooltaan peräti 5,4 hehtaaria. Saarella on värikäs historia ja nykyään se on saanut uutta nostetta ulkoilu- ja virkistysalueena.
Saarelle on kulku pengertietä pitkin läheisen teollisuusalueen halki. Ensimmäistä kertaa saarelle ajaessani piti tosin hieman pähkäillä, mistä kohtaa käännyn saarta kohti päätieltä...Jonkinlainen opastinkyltti voisi olla kova sana! Saarelle johtava tie on rakennettu 1950- ja 1960-lukujen kieppeillä.
Auton saa hyvin parkkeerattua rannan tuntumaan luontopolun viereen.
Parkkialueen vieressä, pengertien päässä, komeilee massiivinen lintutorni, josta on kiva tarkkailla Ykspihlajanlahden linnustoa ja muutakin merellä tapahtuvaa ympäri vuoden. Aina kun kiipeän tällaiseen torniin ja katselen ympärillä avautuva maisemia, minut valtaa tunne siitä, että olen osa isoa kokonaisuutta. Sangen pieneksi sitä itsenä tuntee, kun ympärillä aukeaa avara, ääretön maailma...
Isokarissa on matala, ruovikkoinen ranta, joka on omiaan houkuttelemaan rauhaisalle rannalle erityisesti kahlaajia, lokkeja ja vesilintuja.
Vuonna 1993 tehdyn linnustoselvityksen mukaan alueella esiintyy runsaasti naurulokkeja sekä jonkin verran taveja, silkkiuikkuja, heinäsorsia, telkkiä, tukkasotkia, tukkakoskeloja, tyllejä, meriharakoita, lapintiiroja, kalalokkeja, pajusirkkuja sekä ruokokerttusia.
Saaren luonto on lehtipuuvaltaista ja lehtomaisen rehevää. Puustosta löytyy niin tervaleppiä kuin koivu- ja pihlajavaltaisia metsiä. Siellä täällä on myös kuusia. Metsässä on nähtävissä merkkejä entisaikojen laidunnuksesta. Aikoinaan karjaa uitettiin saarelle mantereelta. Saaren pohjoisrannalla on kivikkoista merenrantaniittyä.
Saarelle on rakennettu viime vuosien aikana hieno luontopolku, joka on 0, 8 km mittainen. Sen lähtöpiste on parkkialueen vieressä. Luontopolun varrelle on kivasti ripoteltu infotauluja koskien saaren menneisyyttä ja nykytilaa. Reitin alkupäätä pystyy esteettömästi kulkemaan irtolohkareelle saakka vaikka pyörätuolilla. Erityispisteet tästä reitin suunnittelijoille!
Luontopolku alkaa selkeän opastintaulun luota. Puisella kulkureitillä on jopa kaiteet. Jään ihmeissäni päällistelemään, mikä rakennus tulee hetimmiten vastaan... Näyttää pieneltä varastolta tai leikkimökiltä...
...Oven avattuani hymyilyttää...ekokäymälähän siellä - ja kertakaikkisen suuri hyyskäksi!! Hyvin suunniteltu, sillä tuonnehan mahtuu liikuntarajoitteisetkin kulkupeliensä kera! Voi, kun tämä säilyisi näin siistinä.
Saaren luoteispuolen rannalla on suuri siirtolohkare. Silittelen kiven pintaa kaiteen yli. Se tuntuu lämpöisenä syyspäivänä aurinkoisen karhealta käteen. Joku näyttää raapustelleen kiveen ikuiset nimmarit.
Siirtolohkare eli hiidenkivi on jääkauden jäämassojen mukanaan kuljettama iso kivi. Lohkare on irtautunut aikanaan emokalliostaan hitaasti liikkuvan jään voimasta kulkeutuen nykyiselle paikalleen joko jään sisällä tai alla.
Lohkareen luota on esteetön näkymä Kokkolan satamaan. Sinne katsoessa tuntuu, kuin katsoisi kahta eri maailmaa samaan aikaan - teollistunutta ja luonnontilassa olevaa...
Ranta on kivikkoinen irtolohkareen lähettyvillä.
Puinen kulkuväylä loppuu ja jatkan polkua lehtipuumetsää pitkin eteenpäin.
Maaston luonnonvadelmapensaat taipuvat tuulessa ohi kulkiessa. Vastarannan keltainen lehtipaljous näyttää aurinkoisessa säässä kultaisen kiehtovalta. Jokaisessa vuodenajassa on oma hurmansa.
Luontopolun varrella on infotaulu Kokkolan satamasta. Siinä kerrotaan Kokkolan sataman olevan suurin pohjanmaan rannikolla sijaitsevasta neljästä satamasta ja yksi kolmesta syväsatamasta. Vuonna 2010 sataman kokonaisliikenne oli ennätykselliset 6,36 miljoonaa tonnia. Kyseisenä vuonna satamassa kävi kaikkiaan 562 alusta lasteinaan metalleja, rikasteita, kalkkia, nestemäisiä bulkkilasteja, sinkkiä, kemikaaleja, puutavaraa, kontteja sekä kappaletavaraa...
Ykspihlajan Potin rantaa vastapäisellä olevalla saaren reunalla on sopiva taukopaikka pöytineen ja tuoleineen.
Taukopaikan kohdalla rantakivikko laskee veteen jyrkästi.
Seuraava opastekyltti kertoo, kuina Friisinsaarella on 1900-luvun alussa sijainnut Friisien kesähuvila. Huvila on aikojen saatossa purettu, mutta saaresta voi vielä nykyäänkin löytää vanhojen rakennusten kivijalkoja ja kellarin. Tästä Friisin veljesten toiminnasta saarella tulossa myöhemmin erillinen postaus!
Luontopolun loppupäästä löytyy mainio onkipaikka! Vapaa-ajankalastajien sivustolla saarta mainostetaan onki- ja heittokalastuspaikkana. Alueelta on mahdollista saada koukkuunsa ahventa, säynävää, särkeä, haukea ja lahnaa. Kevättalvisin alueen ranta on tullut suosituksi pilkkipaikaksi. Silloin juuri ennen jäiden lähtöä pilkitään jopa siikaa...Syksyisin alueelta on hyvät mahdollisuudet saada meritaimenta.
Saaren virkistyskäyttöön suuntaava toiminta ei ole vielä valmista. Saari vaatii edelleen siivoamista, vaikka se onkin jo paljon siistiytynyt. Isokarista on myös tehty valtuustoaloite virkistyskäytön edistämiseksi. Kansalaisaloitteessa pyydettiin, että Isokari osoitettaisiin asemakaavalla kokonaan rakentamattomaksi virkistysalueeksi. Ainakin toistaiseksi alue on edelleen kaavassa kuitenkin satama-ja teollisuusalueena...
LÄHTEET:Geocaching. Cito Isokari eli Friisinsaari. [http://www.geocaching.com/geocache/GC5Q718_cito-isokari-eli-friisinsaari?guid=241f66fe-4045-4611-b157-c77314bc8797] Luettu 12.4.2015.Kokkola.fi.Isokari. [http://www.kokkola.fi/palvelut/ymparisto_ja_luonto/luonnon_virkistyskaytto/ulkoilualueet/fi_FI/isokari/] Luettu 12.4.2015.
Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö. Kalapaikkoja kaupungeissa. Friisinsaari eli Isokari. [http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalapaikat/?svk=76998] Luettu 12.4.2015.
Yle uutiset. Kokkola rakentaa Isokariin virkistysalueen. [http://yle.fi/uutiset/kokkola_rakentaa_isokariin_virkistysalueen/5964615] Luettu 12.4.2015.