lauantai 29. lokakuuta 2016

Ruotsinkielisessä teatteriesityksessä

Perjantai-illan ihastukseksi tein diilin anopin kanssa ja lähdettiin Jungsborgille katsomaan  Sisko Istanmäen näytelmän "Viimeiset mitalit" ruotsinkielistä esitystä "De sista medaljerna."

Olen nähnyt samaisen esityksen teatterissa aiemmin  suomenkielisenä. Tiesin että luvassa on riemukas, mutta myös koskettava tarina. Sain houkuteltua mukaan teinipoikanikin. Hän taisi muuten olla ainut alle 2-kymppinen koko katsomossa! Harmi, sillä esitys oli todella hyvä ja olisi varmaan moni muukin nuori siitä tykännyt, kun vain olisi saatu ensin  raahattua paikalle:)Hetta: Å jäär haar vi Punakorva, Höödu. Kåm hii. Jäär är startlinja. Staa titee. Jost söjs.
Selma: Ja räknar. På plasterna....
Hetta: Ja räknar. Tu gnällder so


Kuffin versiossa näytelmä on pääosin toteutettu Kokkolan ruotsinmurteella, Käännöksen on tehnyt Kristina Holmqvist ja se on mielestäni erittäin onnistunut! Omassa perheessäni puhutaan sekä suomea että ruotsia, mutta tämä Karlebydialekt on varmaan meidän perheessä se tunnekieli. Sanat ovat hyvin kuvaavia ja jopa minä, täydellisen suomenkielinen, ymmärrän nykyään kokkolanmurteen paremmin kuin kirjakielisen ruotsin.

Näytöksen  jälkeen  totesin, että hei, minähän tajusin kaikki vuorosanat. Joistakin murresanoista tuli jopa hersyvä nauru vielä kotona. Muutoinkin katsomossa naurunpyrskähdykset raikuivat. Iso kulttuurityö tällaisen alun perin eteläpohjalaisen tekstin kääntäminen murteelle toiselle kielelle.

Tarinan pääosissa on 90-vuotiaat kaksoset, lempeä Selma ja härskisuinen Hetta. Selma on asunut jo vuosia palvelutalossa ja yksinään  maalaistalossa asusteleva Hetta tulee kyläilemään hänen luokseen. Kuinka ollakaan samaan palvelutaloon tulla tupsahtaa uudeksi asukiksi sisarusten vanha nuoruudenrakkaus, Punakorva, entinen urheilusankari, rauhallinen ja sympaatinen vanhus.
Sisarukset päätyvät vielä vanhuksinakin kisaamaan Punakorvasta ja Hetta saa idean kutsua sekä Selman että Punakorvan asuntoonsa viettämään 90-vuotispäiviä ja joulua. Romukauppiaan leski Hetta ja lukkarin leski Selma ovat persoonina täydelliset vastakohdat. Punaisessa peruukissa huseeraava nuorekas Hetta on juuri käynyt kauneusleikkauksessa poistattamassa poskestaan koholuomen, jotta voisi pussailla paremmin. Hän on tottunut saamaan tahtonsa aina läpi ronskeilla puheillaan Selman alistuessa ja nöyrtyessä hiljaa.Hetta: Skrothandlare tala int naa i oonöödå. He varning som an gav sko ja vila djee viidari åt Selma. Systrå miin. I all miin goodhet vill ja djee ein varning, men tu siir int uut som du sko vila taa imoot e. Nå ja ska nu äntå sej e åt de Selma. Säss allder på en Högfors hällå.


Kaikki kolme pääosissa olevaa ovat kokeneet elämässään isoja menetyksiä, ja jokainen on oppinut käsittelemään niitä eri tavalla Tarina on koskettava aitoudessaan ja lämmössään, mutta siinä on palasia myös hyvin ahdistavista vanhuuden peloista.


Lavasteet ja puvustus ovat iso osa näytelmää. Ne ovat pelkistettyjä, mutta hyvin onnistuneita. Pyörivä näyttämö antaa paljon lisämahdollisuuksia. Yksi hersyvimmistä lavasteista ja kohtauspaikoista  yksinkertaisuudessaan on saunanlauteet. Singer ja sivustavedettävä luovat myös kivaa ajankuvaa.

Hetta: Kaffi foor i hövå. Tå an er svaag så er an.
Selma: Söjs djor e fö me å. Mytji såkre å stark kaffi. He far i hövå. Noo foor he åt te å Hetta. Lägg int im
oot.
Hetta: Söis foor e. Å söis sko e. He er klaart. Men rååmar ja? Ja rååmar int.

Tämän teatteriesityksen ohjauksesta vastaa Anders Hassel. Lavastus on Krister Låglandin käsialaa ja puvustus on Anne Rauhalan.

Ruotsinkieleisen käännöksen lisäksi Kristina Holmqvist näyttelee itse Selman roolin. Hettana on  Marlén Timonen ja  Punakorvana Claes Laxåback. Erittäin onnistuneet roolivalinnat! Mielestäni oli vaikuttavaa, että päärooleissa oli osin oikeita vanhuksia! Sivurooleissa nähdään Victoria Viiand, Johan Backluns sekä Maria Hassel-Sandström.
'
Näytös kesti kaksi tuntia. Sen lisäksi oli kahvipaussin pituinen väliaika. Esitys pyörii vielä kahtena iltana, mutta ilmeisestikin katsomot ovat aika täyteen jo buukatut.

Sitaatit suoraan tekstiotteista, kuvat esitteestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti