sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Kokkolan kauniit valopallot


Kesällä 2019 kuvasin Kokkolan Länsipuistoon ilmaantuneita metallipalloja, jotka silloin oli valjastettu YK:n kestävän kehityksn Agenda 2030 ympärille oppilastöiden muodossa. Loppuvuoden 2019 aikana samat metallipallot ovat saaneet täysin uuden ilmeen Länsipuistossa, kun niiden sydämiin on laitettu valaistus.


Kuvailin vuoden alussa ,muutaman asteen pakkassäässä iltahämärissä palloja. Puistossa vain oli niin jäistä ja liukasta, että  en viitsinyt kovin moneen otteeseen kiertää aluetta. Kuvaus rajoittui enimmiltään paikkoihin, jossa oli vaivatonta kulkea. Nuo kahdeksan palloa ovat fyysisesti sen verran leveällä alueella, että yhteiskuvaan niitä ei oikein tahdo saada asettumaan. 


Jää on liukkaudestaan ja vaarallisuudestaan huolimatta myös kaunista, kun valo osuu siihen...Meidän oma valomeremme on ihan kaupunkimme ydinkeskustassa!
'

Nämä valopallot ovat osa Kokkolan kaupunkikeskustan valaistustyöryhmän  vuonna 2018 alkanutta kaupallisen keskustan vetovoimaisuuden vahvistamista, jossa erityisesti  päämääränä on kehittää pimeän ajan valaistusta. Vuonna 2018 kaupunkikuvaamme nousi ilmoihin yli sata  valohimmeliä. Vuoden 2019 lopulla kävelykadulle ilmestyi Kaja Kontulan ensimmäinen valoveistossarja, joka täydentyy kuluvan vuoden aikana. Luvassa on myös valikoitujen julkisten rakennusten julkisivujen esille nostaminen valojen avulla. 



Oletin, että valopallot sijoittuvat ainoastaan Länsipuistoon, mutta vuoden 2018 lehtiartikkelissa kerrottiin, että palloja asennetaan myös kävelykadun Purjeelle,  Mannerheiminaukiolle, Rautatieasemalle sekä Kokkolan Kaupunginkirjaston ja Chydeniuksen puiston liepeille. En tiedä, onko näistä suunnitelmista luovuttu, sillä samaisessa artikkelissa oli liitteenä kuva, jossa kaikista ensimmäisin valopallo asennettiin 2018  Purjeelle. Enää sitä ei siellä kuitenkaan ole.


Läpimitaltaan 2, 5 metriä suuret valopallot on kokkolalaisen Kone-Salosen   rakentamia vankkarakenteisia metallihäkkyröitä. Nämä valopallot ovat saaneet paljon ihastelua osakseen, hienoa että ne on sijoitettu juuri puistoalueelle kaikkien nähtäville!





LÄHTEET: 
Ensimmäinen juhlapallo syttyi Kokkolan keskustan purjeelle. Kokkola-lehti 14.12.2018. [https://www.kokkola-lehti.fi/uutinen/558033] Luettu 4.1.2020. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti