sunnuntai 28. kesäkuuta 2020

Kukkiipa koko Kokkola!

Monena vuonna olen ihaillut kaupunkimme kukkaistutuksia, mutta nyt täytyy tänä kesänä todeta, että puutarhapuoli on täydellisen onnistunut ja tehnyt kivoja uudistuksiakin kukkaistutuksiin! Ei voi muuta kuin haltioissaan kierrellä näitä kukkia ympäri kaupunkia. 

Aloitin kierrokseni ihan alkukesästä, kun vasta tulppaanit olivat ylväimmillään. Kukkaistutukset siis todellakin  elävät kalenterin mukaan. 

Tämä alla otettu kuva on näpätty kesäkuun ekalla viikolla. Siinä  näkyy tulppaanien lomassa hyvin, miten kastelujärjestelmä kulkee kuin juna radallaan tuolla kukkien keskellä. Nämä oranssivivahteiset tulppaanikuvat on näpätty Länsipuistosta ihan kesäkuun alussa, kun kasvusto oli vielä suhteellisen harvaa. 
Länsipuistossa kesäkuun lopussa näyttää puolestaan  tältä. Tulppaanit on saaneet väistyä ja nyt on vuorostaan  kiva värikimara. Helteisenä päivänä ihmisiä istuskeli puistossa penkeillä ja vilteillä. 


Itseäni aina ihastuttaa, kun huomaan, että kukkien seassa on hyötykasvejakin. Kuinka kauniisti esimerkiksi persilja - tai metsämansikka -  sopii kukkien kaveriksi!


Länsipuiston suihkulähde kunnostettiin tänä kesänä. Se on saanut vierelleen uudet ruukkuistutukset!


Sitten Hyljepuistoon.:) Sielläkin oli tarjolla  kesän alkajaisiksi  tulppaaneja. 


Nämäkin istutukset olivat  vielä tuolloin  harvoja, mutta silti kauniita. Puutarhapuoli muuten näkee kovasti vaivaa kukkien kauneuden eteen. Viikolla luin lehdestä, että kuumilla helleilmoilla yhden työntekijän aika menee täydellisesti kukkien kasteluun ja olisi välillä tarvetta toisellekin kastelijalle. . Kastelujärjestelmät eivät sinällään riitä. 


Pari viikkoa myöhemmin Hyljepuistossa näytti tällaiselta. 


Raatihuoneen edustan tulppaani-istutukset olivat aivan huippuja, kun olivat kukkeimmillaan. . Kun olin kuvailemassa niitä, entinen oppilaani  osui paikalle ja naureskeli, että ai jaa, oot taas lähtenyt kuvaamaan. Oli kiva keskusteluhetki ja ihailimme 13-vuotiaan pojan kanssa kukkia yhdessä. Hänkin totesi, että ovat todella kauniita!

Aivan ihana tuo oranssi  tulppaani, joka tuo värimaailmaltaan  hetimmiten mieleen Kokkolan juhlavuoden logot!
Entäpä sitten vasta  remontissa ollut kaupungintalo? Tähän rakennuksen edustaan  tykästyin myös. Kukkaistutus tukee  tosi hyvin tuon kaupungintalon muotoja ja nimikyltti istutusten seassa tuo kivan mielleyhtymän  virallisuuteen ja asiointiin. Kukat antavat kivan säväyksen kulkijalle. 
Image


Kaupungintalon julkisivun ovien edustoilla on nämä Kokkolalle perinteisemmät istutusruukut, joissa kukkia on kerroksittain. Eri vuosina ja eri paikoissa eri värisävyjä. 


Ja rakennuksen takaosan sisäänkäynnisssä on myös nämä tervatynnyriastioissa olevat istutukset. 


Suntin varressa Baltijapatsaan luona on tänä kesänä vesipuron vierelle nousseet ihanat kukkaset.
Tämä on kiva kokonaisuus katsella alempaa kävelykujalta.  Ja itse patsaskin onveistoksellisen  kaunis ja sopii keltaisen Snellmankodin eteen hyvin. ...
                                       
Tällaisia  alla olevia kukkalaatikoita löytyy  kauppatorilta esiintymislavan luota. Itse torilla on näitä useamman vuoden kaupunkikuvassa jo näkyneitä tervatynnyri-istutuksia.Suntin varrella kävin kuvaamassa Freija- patsasta ensimmäisen kerran jo koulujen päättäjäispäivänä. Ihastuin näihin Freijan hameenhelmoiksi sopiviin tulppaani-istutuksiin silloin  kovasti. 

Olen käynyt paikalla kesällä  itse asiassa kolme kertaa kuvaamassa. Paljon parjatun Suntin rantamaisemasta on mielestäni kehkeytynyt ihastuttava olohuone meille kaupungilla kulkijoille. 

Tällä viimeisimmällä kerralla Freijan luokse tullessani lähistöllä ei näyttänyt olevan ketään, joten ajattelin kuvata Freijan oransseja tulppaaneja vähän lähempää sen edustalta. Kapusin patsaan edessä olevat kiviportaat ylös ja näin kukkien lomassa jonkin tumman möykyn. Ensin luulin sitä kuolleeksi linnunraadoksi...

Tarkempi töllistely osoitti, että suloinen naakka oli etsinyt  itselleen vilpoisan ja rauhallisen lepopaikan +30-asteisessa säässä!  Siellä se makoili kukkavarsien seassa  vatsallaan ja siivet levällään. Ehkä silläkin oli kesäloma alkanut? Ei huomannut minua, metrin päässä pällistelevää ennen kuin näppäsin siitä kuvan. 


Sitten Naakkapuistoon eli Chydeniuksenpuistoon.  Joka kerta, kun tulen tänne, muistan tarinan siitä, kuinka lampaat söivät Chydeniuksen Ruotsista saakka tuodut  juhlavaatteet pyykkinarulta:) Olisipa ihanaa tehdä jokin tilataideteos tänne puistoon, jossa riippuisi 1800-luvun alusvaatteita sun muita narulla. :))) Vaatisi kyllä ehkä infokyltin seurakseen...Mamsellin pitsipöksyt voisi olla humoristinen ja pikantti yksityiskohta keskustan puistossa.:))


Nämä sipulikukat nousevat puistossa  kukkapenkistä ylväinä korkeuksiin ja ovat näyttävä ja kiva kokonaisuus jo yksistään erikoisen värinsä puolesta.


Myös Kaija Kontulan valoveistosten luona Tehtaankadulla  on näitä liloja kukkasia. Kontulan  veistoksia on muuten tullut kesän aikana kukkaistutusten sekaan kaksi uutta ja yhtä vielä odotellaan valmistuvaksi tänä vuonna. 


 Samalla seudulla, Isonkadun varrella on useita tervatynnyrilaatikkoja. Niitä tutkiskelin ihastuksissani ihan lähietäisyydeltä. Kukat oli saaneet kavereikseen ruukkujen keskiosaan korkeimmiksi kasveiksi vaahteran, koivun ja viinimarjan taimia. Etenkin tuo jälkimmäisin ihastutti minua valtaisasti omaperäisyydellään ja tuskin maltan odottaa, että marjapuska antaa varsilleen marjoja!
Vaan jos johonkin erityisesti ihastuin, niin upouusiin, oransseihin ja massiivisen isoihin kukkaruukkuihin kävelykadulla ja kirjaston edustassa! Ruukkujen väritys on ihana ja taas tulee mielikuva Kokkolan juhlavuoden värimaailmasta. Samaten tässä on jotain ihanan retroa - oman lapsuuskotini vinttikamarissa oli samaa kirkasta  oranssia seinämaalissa, kun olin pikkutyttö.


Ihastuin myös tähän paikkaan, missä ruukut on tuotu kirjaston sisäpihalle kadun varteen.  Miksi muuten tässä kirjaston tasanteella ei järjestetä pieniä konsertteja, katusoittoja, näytelmiä, lausuntaa ym? Se on kuin oma maailmansa...


Taustalla olevat kirjaston ikkunat tuovat valokuvatessa ihan oman, spesifin ilmeensä, kun  kadun vastakkaisen puolen rakennukset peilautuvat niihin.

Ja myös kävelykadulle on  löytynyt näitä isoja ruukkuja. On muuten kiva, että liikkeiden terassit on  istutettu tässä  keskelle kävelykatua. Kahvittelijat saavat samalla nauttia kukkaistutuksista.Tämä Tehtaankadun ja Isonkadun risteyskohdan opaskyltti ja sen alla oleva kukkkaruukku on kiva yksistyiskohta ja edustava  suunnannäyttäjä. Tähän ruukun juurelle olisi kiva sopia vaikka treffit jonkun kanssa! Mainio maamerkki!


Innostun aina visioimaan näitä juttuja kirjoittaessani. Olisipa ihanaa, jos joku viitsisi tehdä esimerkiksi karttapohjan, jossa olisi merkitty näitä ihania ja näyttäviä istutuksia. Karttoja voisi olla tarjolla Kokkolan matkailussa, hotelleissa ja kauppojen edustoilla. Näitä voisi sitten niin turisti kuin paikkakuntalainenkin käydä iltakävellyllä kiertämässä merkityn reitin matkassa! Silloin koko kukkaistutusten kokonaisuus avautuisi paremmin ja samalla olisi kiva reitti kaupunkikeskustaan. Ja kukkien kiertely, jos mikä, luo kesäistä tunnelmaa ja hyvää mieltä ja antaa myös kaupunkikuvastamme miellyttävän vaikutelman!

Ps. Olipa muuten ihana viimeksi Kokkolan kukista kirjoittaessani - ensimmäiset kommentit tulivat Amerikasta, jossa kukkiamme kovasti  ihailtiin.:)))

                                                     Kukkiva Kokkola, jess!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti