sunnuntai 1. elokuuta 2021

Ankkuri kirjaston edustalla

                   Lämpöisen lempeänä kesäpäivänä kiertelen  kaupunkikeskustassa. Kirjaston edustalla pysähdun massiivisen ankkurin luokse. 

Ankkuri on peräisin höyrylaiva Wellamosta, jonka kohtaloksi tuli upota saksalaisen sukellusveneen  käsittelyssä Tankarin saaren  luoteispuolella Ensimmäisen maailmansodan aikana 1916. 

                                          

Kokkolan Merisaukot paikallistivat jo unohtuneen ja upoksissa edelleen olleen hylyn 1977. Sukeltajana mukana ollut kokkolalainen Arvo Hyytiä oli ensimmäinen paikalle ehtinyt. 

Hylky lepää edelleen meren pohjassa, mutta vuosien aikana sieltä on nostettu esiin pienempiä esineitä. Suurin esineistä taitaa olla tämä ankkuri, jonka Hyytiä muiden sukeltajien kanssa nosti 1980 meren pinnalle. 


Ankkuriin on kiinnitetty laatta, jossa lukee "S/S Wellamo, ankkurin nosti Arvo Hyytiä 1996. Arvo on tuttu mies  - siippani  kanssa vuosia samassa hirviporukassakin kunnostautunut!Massiivista ja jykevää ankkuria katsellessa tuntuu käsittämättömältä, että tämä iso möhkäle on lopultakin vain pieni osa laivan varustusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti