Kiinnitin asiaan huomion muutama vuosi sitten, kun kouluun menevän tien varrelle ilmaantui opastekyltti, jossa mainittiin Suomen sodan muistomerkistä.
Lähdin kuvaamaan kohdetta kauniina loppukesän päivänä sandaalit jalassa.Kiertelin aikani metsän reunaa. Heinikko rehoitti pitkänä ja olin aivan ymmyrkäisenä, missä se muistomerkki sijaitsikaan.
Jouduin luovuttamaan. Huruuttelin autolla kotiin ja tuohduksissani papatin puolisolleni, etten löytänyt muistomerkkiä mistään. Puolisoni alkuperäisenä oman kylän poikana totesi, että kyllä siellä kivi on.
Ei muuta kuin uudestaan tästä suivaantuneena paikalle! Heinikossa kahlailin sandaaleineni enemmän kuin varovasti. Tuli mieleen, voisiko kasvuston seasta pistää käärme tai joku muu eläväinen varpaaseen:/
Ja alla olevalta kukkulapahaselta sitten tein lopultakin löydön! Muistomerkki löytyi! Viereen on rakennettu useampia uudehkoja taloja.
Rämpimiseni siis palkittiin -sankan heinikon keskeltä puski esiin pieni kivi. Kävelin lähemmäksi ja talloin mennessäni kasvustoa matalaksi. Muistomerkki muistutti mielestäni pientä ja vaatimatonta hautakiveä. Olin ehkä kuvitellut mielessäni kivipaaden jykevämmäksi...
Tälle muistomerkin kohdalle venäläiset rakensivat vallin tykkiasemakseen Suomen sodan aikoina 15-29.9.1808. Taistelu käytiin tykistötaisteluna. Muistomerkissä on kiveen kaiverrettuna taisteluvuosi 1808.
Valli on koooltaan noin 22 x 5 metriä ja korkeimmillaan se on 1.5 metrin korkuinen. Valli koostuu lähinnä kivistä. Vallin päässä on halkaisijaltaan noin 2 metrin maakivi.
Vallissa on kolme syvennystä, joista keskimmäinen on suurin. Näihin syvennyksiin oli sodan aikana sijoitettu tykit. Nykyään kukkulalla on joitakin paikoiltaan alas vierineitä kiviä, pienehköjä puita sekä pintakasvillisuutta, lähinnä tupasmaista heinää. Joskus paikalla on ilmeisesti kasvanut isompiakin puita.
Vallista etelään on kymmenisen metrin levyinen kuoppa. Ilmeisesti sieltä on vallin rakentamisen aikoihin otettu kiviä valliin.
Perimätiedon mukaan kerrotaan myös, että itään päin laskevalla rinteellä voisi olla Suomen sodan aikaisia hautapoteroita.
Alla olevassa kuvassa on näkymä muistomerkiltä Vittsarin kouluun aidan takaa.
Kaukon silta. [http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/mjreki/read/asp/r_kohde_det1.aspx?KOHDE_ID=1000009963] Luettu 25.3.2012.