Otteita kauhavalaisen viisurunoilijan, upseeri Johan Sundellin (1766-1831) veisusta "Surullinen weisu Nytt tuomituista Siperiaan".
Olen taas uppoutunut vallan kiinnostaviin asioihin lukiessani fil. tri. Alpo Juntusen väitöskirjaa Siperiaan karkotetuista rikollisista ja irtolaisista autonomian aikana. Kiinnostus tähän aiheeseen tuli tietystikin oman suvun tutkimisen yhteydessä. Selvisi, että esi-isäni pojanpoika, Johan Gustav,s. 1830, oli yksi niistä, jotka joutuivat matkalle Siperiaan. Oman sukuhaarani nuorenmiehen taival Siperiaan on pysynyt tähän päivään asti suvultamme salaisuutena. En usko, että edes aikalaisensa suvussamme tiesivät siitä. Johan Gustav vain aluksi katosi, kuten kirkonkirjoista selviää. Sitten ei kai kukaan häntä enää osannut kaivatakaan, kun vanhempansakin olivat jo kuolleet.
Oman sukuhaarani karut tapahtumat keskittyvät 1850-1860-luvun kieppeille, noihin köyhiin aikoihin. Suku oli ollut hyvin menestyvää, pojan isä oli jopa Viaporissa Suomen kaartissa. Pojalleen, Johan Gustafille, ei käynyt aivan yhtä hyvin. Isän ollessa Viaporissa pojan äiti tekaisi aviottoman lapsen jonkun kanssa. Siitä alkoi alamäki. Vaimo potkittiin pois vauraasta anoppilasta. Äiti kuoli lopulta pojan ollessa vielä alaikäinen nuorukainen.
Autonomian alkuvuosina Viaporin linnavankila ja työlaitos oli ainut suurehko vankila Suomessa, jossa vallitsi jatkuva tilanahtaus. Suurin osa Siperiaan karkotetuista oli ollut aluksi Viaporissa. Moni vangeista suorastaan toivoi pääsevänsä Siperiaan, koska olot olivat kehnot Viaporissa. Vuoden 1948 jälkeen tuli jatkuvasti anomuksia siirtolaiseksi pääsystä. Heikkokuntoisia ja huonotapaisia ei sinne suositeltu lähetettäväksi.
Prosessi eteni niin, että aluksi vankilaviranomaiset arvioivat heille saapuneet anomukset päästä Siperiaan. Sitten he lähettivät ne kunkin läänin kuvernöörin kautta kenraalikuvernöörille. Hän toimitti ne ministerivaltiosihteerin kautta keisarille. Keisarin ratkaisun jälkeen päätös tuli senaatin oikeusosastoon, joka totesi tapahtuneen. Vasta tämän jälkeen toteutui varsinainen karkotus vuoteen 1856 saakka, jolloin prosessia nopeutettiin ja kevennettiin.
Sitten näihin nykyisen Kokkolan alueelta Siperiaan lähteneistä. Löydän listauksesta kaikkiaan kahdeksan henkilöä.
1. Jakob Ahlroth oli kotoisin Kokkolan pitäjästä. Hän oli vuonna 1850 senaatin oikeusosaston päätöksen saadessaan 51-vuotias. Jakob oli alkujaan tuomittu nelinkertaisesta varkaudesta elinkautiseen rangaistukseen Viaporiin. Hänet oli tuotu sinne 28.6.1848. Jakobin mainitaan olleen rauhallinen. Jakob on anonut Siperiaan pääsyä, johon kenraalikuvernööri on suostunut. Keisari on hyväksynyt siirron 31.12.1849.
2. Margareta Sofia Dufva oli kokkolalainen irtolainen. Margaretasta on maininta, että hän osasi suomea, ruotsia ja myös vähän venäjää. Margareta on ollut siirron Siperiaan saadessaan 28,5-vuotias. Irtolaisuus muuttui hänen kohdallaan keisarillisella päätöksellä siirtolaisuudeksi Siperiaan 11.6. ja 3.9.1857. Margaretasta kerrotaan myös, että hän on uskonnollisuudeltaan luterilainen. Hänet mainitaan myös varattomaksi. Kerrotaan myös, ettei hänellä ole kahleita. Päätös senaatin oikeusosastolta on Vaasasta 16.9.1857. Viipuriin lähdöstä on ilmoitettu 25.10./6.11.1857.
Margaretan löysin Kokkolan syntyneistä, tässä merkintä syntymäpäivästä, kasteesta sekä vanhemmista. Isä näyttää olleen merimies.
7.4.1829 | 9.4.1829 | Sjöm. Joh. Duwa | Eva | Marg. Sophia |
3. Anders Jakobsson Hongell oli kokkolalainen. En ymmärrä ihan kaikkia lyhennyksiä häneen tekstistään. Siinä mainitaan kuitenkin vuosi 1894 ja teksti "P.E. Lindholmin paluukert. " mitä lie ikinä sitten tarkoittakaan. Andersin mainitaan syntyneen 1853. Hänen kerrotaan olleen kultasepän opissa Hämeenlinnassa, sen jälkeen Pietarissa. Jostain syystä hänen kohdallaan teksti on kirjoitettu kai jälkikäteen. Tekstissä mainitaan "Kuljetettu 17 v sitten Siperiaan. Andersin mainitaan olevan naimisissa kreikkalaiskatolisen kanssa ja kerrotaan hänellä olevan neljä lasta. Andersista kerrotaan lisäksi, että hän harjoittaa Blagovešenskissa kulta- ja kellosepän ammattia tullen hyvin toimen ja omistaa lisäksi ison talon. Kun katson kyseistä paikkaa kartalla, huomaan sen olevan aivan Venäjän itäosassa. Huh, mikä matka! Mutta hienoa kuulla, että hänen elämänsä kelkka on kääntynyt suotuisammalle polulle!
4. Johan Gustaf Häggblom oli kokkolalainen merimies. Päätös senaatin oikeudenosastolta löytyy vuodelta 1874. Johan on alkujaan tuomittu varkauksista 22.10.1861 elinkaudeksi vankeuteen ja hänen kerrotaan olleen aluksi Kuopion vankilassa. Ilmoitus Viipuriin lähdöstä on saapunut 1./13.10.1875. Johanin kerrotaan tehneen anomuksen siirtolaiseksi pääsemisestä Siperiaan. Siihen on myös senaatti suostunut 19.5.1874. Asia on esitetty keisarille, joka on myös hyväksynyt asian 8./20.8.1874. Johan on kuollut koleraan om-siirtolassa vuonna 1892.
Syntynyt | Kastettu | Kylä | Talo | Isä | Äiti | Lapsi |
---|---|---|---|---|---|---|
4.6.1823 | 5.6.1823 | Sjöm. And. Häggblom | Anna 27 | Johan Gust. |
En ole varma, olenko tässä oikeassa henkilössä. Jos Johan on syntynyt jo 1823, hän on ollut Siperiaan siirtyessään jo 51-vuotias.
Om-siirtolasta tietoa etsiessäni sain selville, että jotta luterilaisista olisi ortodoksisessa maassa kyetty huolehtia paremmin, pyrittiin karkotetut kokoamaan heitä varten perustettuihin siirtoloihin. Jokainen Siperian siirtola muodosti oman kappeliseurakunnan, jota Siperian varuskunnissa palvelevat divisioonakappalaiset sekä toisinaan myös palkatut opettajat ja diakonissat palvelivat matkoillaan. Om-joen varrelle perustettiin om-siirtola, jossa työskenteli suomalainen, teerijärveläissyntyinen pappi Granö, joka on kirjoittanut kirjankin työstään.
Yllä; Johan Granö, kirkkoherra, Om-siirtolassa työskennellyt.Alla Granön kirjasta siteerauksia. Lienee ollut suhteellisen miellyttävä ja elinvoimainen alue!
Omsk on se paikka Siperiassa, jonne kaikki mielellään haluavat tulla, sekä sen vuoksi että elin- Omsk ja sen ympäristö. tarpeet täällä ovat halpoja ja siitä syystä että täällä on, kuten mainittu, tilaisuutta sivistyneesen seurusteluun. Erirotuisia, -kielisiä ja -uskoisia kansoja tavataan täällä. Siitä muistuttavat eri kirkot, jotka kohottavat torninhuippujaan taivasta kohdin...Monessa suhteessa on Om-siirtokunta, mitä luontoon tulee, kaikista Siperian suomalaisista siirtokunnista suosituin. Peltomaata on kylliksi ja enemmänkin kuin kylliksi. Mitä sen hyvyyteen tulee, tarvitsee vaan sanoa että se on arvosteltu ensimmäisen luokan peltomaaksi, joka etelä-Siperian mittakaavan mukaan merkitsee 1/2—1 metrin ruokamultakerrosta. Metsät, joissa on koivuja ja haapoja, ovat aikoinaan olleet" erittäin hyviä, mutta järjettömän haaskaamisen kautta ovat ne tulleet huonommiksi. Vesakkoa on kuitenkin hyvin runsaasti. Niityt ovat yleensä jotenkin kaukana. Sillä ei viitsitä ruveta heinää niittämään, missä se ei ole lähes miehen korkuista.
5. Kokkolalainen Josua Eliaanpoika oli 24-vuotias. Hänet oli tuomittu irtolaisuudesta puoleksi vuodeksi pakkotöihin Saimaan kanavalle. Josua oli tehnyt anomuksen päästä siirtolaiseksi Siperiaan. Senaatti katsoi, ettei ollut mitään syytä olla päästämättä häntä sinne. Päätös oli kirjattu 21.7.1855. Ministerivaltiosihteeri yhtyi senaatin kantaan ja esitti asian keisarille, joka hyväksyi sen 9/21.8.1855. Senaatin oikeuden osaston päätös vuodelta 1855. Ilmoitus Viipuriin lähdöstä on saatu 21.11./3.12.1855.
6.Kälviäläinen Juho Jaakko Wiritys oli 27-vuotiastorppari. Hänet oli tuomittuirtolaisuudesta määräämättömäksi ajaksi Hämeenlinnan ojennuslaitokseen. Juho oli tehnyt anomuksen päästä siirtolaiseksi Siperiaan ja senaatti katsoi, ettei ole mitään syytä olla päästämättä häntä sinne. Päätös on tullut Helsingistä 7.9.1855. Ministerivaltiosihteeri yhtyi senaatin kantaan esittäen asian keisarille, joka hyväksyi anomuksen 9./21.11.1855. Ilmoitus Viipuriin lähdöstä tuli 19./31.1.1856. Tekstissä mainitaan paikka "Jenisei 58 II; Krasnojarskin alueen Pogoretskin kunnassa 11.1.1857. Jeniseihän on suurjoki Siperiassa Venäjällä ja Mongoliassa. Juho kuoli 34-vuotiaana 1865.
13.9.1828 | 14.9.1828 | Wiritys | P. Anna Lisa Annasdr. | Johan Jacob |
7. Sakari Abrahaminpoika Luikkukangas eli Luikku tuli Lohtajalta. Senaatin oikeudenosaston päätöksessä vuonna 1849 mainitaan hänet irtolaisena. Sakari oli tuomittu kuolemaan talollisen Emanuel Juhanpoika Salon taposta ja ryöstöstä 6.10.1848. Tämä rangaistus oli muutettu pakkotyöksi Siperiassa. Sakari anoi armoa vuonna 1850, mutta sitä ei suotu hänelle. Ilmoitus Viipuriin luovuttamisesta tuli 19.31.5.1850. Pietariin hänet lähetettiin5.6.1850. 1851 on tieto "ei tietoa Irkutskista." Irkutshan on kaupunki Etelä-Siperiassa Baikal-järven länsipuolella.
8. Axel Loren Långström oli 31-vuotias lohtajalainen. Senaatin oikeuden osaston kirjauksista vuodelta 1826 käy ilmi, että hän oli ns. mustalainen. Axel oli tuomittu Paltamon Koukarin talossa talossa tapahtuneesta "mustalainen" Johan Långströmin taposta ja muista rikoksista 5.9.1822 kuolemaan. Rangaistus oli muutettu pakkotyöksi Siperiassa vuonna 1826. Axel oli lähetetty Pietariin 21.8./2.9.1826. Senaatin oikeuden osastonpäätös on vuodelta1834. Tomskin kuvernementistä on tieto, että Axel on työssä Bogotolskissa Krasnoretškin viinanpolttimossa 2..9.1826.
Axel oli syntyjään Kainuusta, mutta alkujaan hän oli kotoisin Lohtajalta. Axelin ja surmansa saaneen Johan Laxströmin mahdollinen sukulaisuus ei ole selvillä. Koska noihin aikoihin ei enää otettu kuolemantuomioita, siirrettiin Axel vankeuteen ja muutettiin myöhemmin pakkotyöksi.
Yllä. ´Taidepainatus tekijältä Julius Mandes Price. Russian Convict Prisoners in Siberia, Official Inspection of Newly Arrived Convicts at the Perasilny, Krasnoiarsk. Venäläiset vangit Siperiassa, äskettäin saapuneiden vankien virallinen tarkastus Perasilnyissä, Krasnoiarskissa ·Kuva lainattu täältä.LÄHTEET;
Granö, Johannnes. Kuusi vuotta Siperiassa.1893. [https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/101219/Kuusi_vuotta_Siperiassa.pdf;jsessionid=FA87D2FCE843C975B2A05E6BBA53F035?sequence=1] Luettu 15.10.2023.
Juntunen, Alpo. Suomalaisten karkottaminen Siperiaan autonomian aikana ja karkotetut Siperiassa. Suomen vankeinhoidon historiaa, osa 3. 1983, 210 s. ISBN 951-46-6712-3. [https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/178224/A-10-ISBN-951-9266-22-4-Suomalaisten%20karkottaminen%20Siperiaan-Juntunen-1983.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Karkotetut suomalaiset Siperiassa. [https://asiakas.kotisivukone.com/files/konstansuku.kotisivukone.com/Tutkimus_Aineistoa/KarkotetutSuomalaisetSiperiassaAutonomianAikana.pdf] Luettu 3.10.2023.
Siperiaan karkotetut. Jaanailua sukututkimuksen havinoissa. [https://jaanasklukkari.com/2021/06/13/siperiaan-karkotetut/?fbclid=IwAR3XjliDaSVqUAhnnlpXK5K913txOZ6dTl34VrFu42lyCJY74LlJuFYxlT4] Luettu 4.10.2023.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti