keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Marian vanha siunauskappeli Kokkolassa

 
Tänään kuljemme Marian hautausmaalle, joka sijaitsee Mesilän kaupunginosassa, osoitteessa Laajalahdentie 34. Hautausmaan etuosassa on sievä puurakennus, joka on vanha siunauskappeli. Rakennus on jo käytöstä poistettu, mutta kauniina kesäiltana minulle avautui tilaisuus käydä kurkistamassa sen sisälle...
 
 
 
Marian vanha kappelin on piirtänyt kaupunginrakennusmestari Alvar Åkerman. Rakennus on tyyliltään empiretyyliä lainaileva. Kappeli rakennettiin   hätäaputöinä v. 1916, kuten hautausmaata ympäröivä kiviaitakin.

Suunnitelmia kappelin rakentamiseksi oli tehty jo vuodesta 1903 saakka. Siunauskappelin rakennustoimikunta asetettiin 1911. Rovasti Johansson olisi halunnut kappelin sijoituspaikaksi Katariinan kalmiston, mutta rehtori Sandelin ja insinööri Pohjanpalo onnistuivat saamaan sijoituspaikaksi Marian hautausmaan. Kappeli päätettiin rakentaa hirsistä.

Työllisyystilanne oli Kokkolassa tuolloin vaikea ja kirkon kassasta osoitettiin varoja hätäaputöihin useampaan otteeseen.Hätäaputöitä järjestettiin alkuperäistä suunnitelmaa paljon enemmän. Avun jatkamista perusteltiin sillä, että näin voitiin auttaa Ykspihlajan kaupunginosan työläisperheitä ja tukea heitä suuren työttömyyden aikana. Periaatteena oli muutoinkin ottaa työntekijöiksi eniten työtä tarvitsevia kaupunkilaisia.
Kahdessa paikallisessa sanomalehdessä julkaistiin  tarjouskilpailu kappelin rakennuttamiseksi. Samalla  kappeliin päätettiin hankkia kaminat.

Kappeli vihittiin käyttöön  kesällä 1916 samanaikaisesti hautausmaan laajennusosan kanssa.
Keväällä 1920 kappelia täydennettiin lautapinnoitteella.

Siunauskappelia pidettiin jo pian kuitenkin  hyödyttömänä, jopa sen siirtoa kaupunkialueelle pohdittiin.Siunaustilaisuudet kun pidettiin edelleen pääasiassa kirkoissa. Vuosien 1915-1925 aikana kappelissa pidettiin vain  3-4 siunaustilaisuutta...

Vuosien aikana Marian vanhan kappelin hoitotöitä oli laiminlyöty ja vuonna 1929 kirkkovaltuusto esitti kappelin kunnostamista käyttökelpoiseksi.

Kappeli itsessään on melko pieni, sinne mahtuu istumaan muutama kymmenen ihmistä. Ruutuikkunoita on kolmeen ilmansuuntaan.Kappeli etuosan lasiruudukossa on krusifiksi. Sen tekijästä en löytänyt valitettavasti  tietoja... Ikkunan edustalla on lattiakoroke ja pieni alttaripöytä.
 


Valitettavasti ikkunaa kohti otetut kuvat tulivat ikävän tummiksi:/ 


Kappelin tiloissa on sijoitettuna myös vanhat ruumisvaunut... Niissä  on hienoja yksityiskohtia. Tällaisia parihevosten vetämiä ruumisvaunuja oli seurakunnassa käytössä kolmet. Usein niitä vetivät kuljetusliike Väinö Karlssonin hevoset.


 

Kirkon katto on sisäpuolelta melko korkea keskiosasta. Sievän näköinen rakennus kaiken kaikkiaan.
 

 

LÄHTEET: 
 
Kokkolan kaupungin historia IV. Hautaustoimi, s.  491-492. Luettu 10.10.2012.
 
Turisti info. Kirkot ja kappelit.[http://www.turisti-info.fi/n%C3%A4ht%C3%A4vyydet/kirkot-ja-kappelit/1624/] Luettu 6.10.2012.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti