torstai 17. lokakuuta 2013

Hiiripöllö Kokkolassa syysvaelluksella

Viime päivät olen liikuskellut uutterasti kamera kaulalla. Syyslomaviikko menee talteen luonnossa kulkiessa ja kierrellessä...Luonto- sen tapahtumat jaksavat ihastuttaa kerta toisensa jälkeen!

Tällä kertaa olen hurahtanut pöllöbongailuun:)

Tässä alla hiiripöllö kuvattuna Muurinkankaan metsäautotien laitamilta Kälviän Ruotsalosta.
Hiiripöllö on muuten muista pöllöistä poiketen  päivälintu.
Näkymä oli kuin suoraan kauhuelokuvasta: iso keloittunut, harmaa ja paljas puunrunko hakkuuaukean laitamilla, jonka latvaosassa istua kökötti hiiripöllö.

Hiiripöllön varsinaista asuinaluetta on Pohjois-Suomi, mutta näin syksyisin niillä on meneillään syysvaellus.Tällöin ne lähtevät vaeltamaan etelämmäksi ja etsimään talven varalle hyviä myyräpaikkoja...
Hiiripöllölle on hyvin tyypillistä että pöllö jahtaa myyriä juuri tolppien tai puiden latvoista käsin  hyvin näköisällä paikalla, esimerkiksi peltoaukealla.

Tänä syksynä täällä Kokkolan seudulla vaikuttaisi olevan aika lailla tavallista syksyä enemmän hiiripöllöjä, sillä seuraavana päivänä isäntä bongasi kotinurkiltamme  kilometrin päästä hiiripöllön  puhelinpylvään päästä. "Oikea" lintubogari oli sitä kuulemma seurailemassa hyvin pitkällä putkellaan  ja bongari olikin päässyt kuvaamaan lintua mielettömän läheltä; aivan tolpan vierestä...

Tyypillisesti nämä linnut päästävät ihmisen lähelleen tähän vuodenaikaan, mutta keväisin kun niillä on poikasia, kannattaa pöllöt kiertää kauempaa, sillä ne voivat puolustustarkoituksessa silloin jopa hyökätä ihmisen kimppuun...

No, eikä kahta ilman kolmatta! Aivan kotimme viereiselle pellolle istahti hiiripöllö loppuviikosta iltapäivän sulostukseksi  puhelinpylvään nokkaan. Tarkkaavaisena  se istui tolpan päässä ja pyöritteli päätään ympäriinsä. On nämmä osannut pöllö löytää mainion myyräpaikan, sillä pelon vieressä menee iso vesioja, jonka ympäristössä  suorastaan vilisee sille myyriä ja hiiriä.:)


Ja taas viikonlopuna- samalla peltoaukealla vain sadan metrin päässä kodistani! Tällä kertaa se istuskeli puhelinlangalla tolpan viressä ja pyöritteli  terävänä päätään  suuntaan jos toiseenkin. Välillä se päästi kakat langalta maahan valkoisena vanana ja jatkoi sitten taas jahtaustyötään. Mieli teki seurata sitä kauan, mutta  minulle tuli vilu ja annoin lopulta periksi...


Vähänkö pöllö näyttää tympääntyneeltä:)))Tiesittekö muuten, että pöllö pystyy kääntämään kaulaansa 270 astetta! Tutkijat ovat selvittäneet, että tämän mahdollistaa pöllön kaulassa oleva joustava ja monipuolinen luusto sekä verisuonisto. Pöllön kaulavaltimot sijaitsevat ihmisten rakenteesta poiketen kaulan keskellä, kaularangan vieressä, jolloin  suonet eivät väänny niin paljon pään kääntyillessä.


LÄHTEET:Helsingin Sanomat. Pöllön hurjan pään käännön salat selvitettiin.[http://www.hs.fi/tiede/a1305645287782] Luettu 15.10.2013.

Pohjalainen. Haukkamaiset hiiripöllöt vaeltavat. [http://www.pohjalainen.fi/arki-ja-el%C3%A4m%C3%A4/haukkamaiset-hiiripollot-vaeltavat-1.1097861} Luettu 12.10.2013.

Umami. Pöllö kuin haukka. [http://umami.fi/vapaa-aika/jyrki/pollo-kuin-haukka/] Luettu 13.10.2013


1 kommentti:

  1. Miehesi varmaan näki minut pöllölle juttelemassa. :) Jos haluat nähdä kuvia tästä teidän pöllöstä ja muista seudulle vaeltaneista hiiripöllöistä, niin laita viestiä - jylikangas@gmail.com. Olen kuvannut niitä tasaiseen tahtiin siitä asti kun ilmestyivät alueelle.

    VastaaPoista