lauantai 5. heinäkuuta 2014

Kirjosiepon kämpässä kurkkimassa

Tämä tarina saa alkunsa siitä, kun joulupukki kaikki viisaana lahjanantajana ihastutti minua jouluna kovalla paketilla...Paketista paljastui linnunpönttö, joka kätkee sisälleen kameran. Pöntön elämää voi piuhojen avulla seuralla tv-ruudusta!
 
 
Kevään korvilla virittelimme linnunpöntön takapihalle metsikön reunaan. Ja sitten vain odottelemaan pesään asukkeja.
 
Toukokuun puolivälin jälkeen se siten tapahtui!  Näin pöntön oviaukolla kirjosiepon kurkkimassa pöntön sisälle. Innoissani kytkin lähes   saman tien piuhat ja nippelit kiinni todetakseni pesän olevan typötyhjä.
 
 
Tällainen käyttäytyminen onkin tyypillistä juuri kirjosiepoille, jotka ovat moniavioisia - tarkemmin sanottuna koirasyksilöt ovat moninaaraisia! Koiras käy ensin selvittelemässä sopivaa pesäpaikkaa ja paikan löydyttyä se houkuttelee naaraan pöntölle. Paikan valintaan vaikuttaa se, onko siellä riittävästi ravintoa.  
 
Ensimmäisen naaraan saatuaan ja pariteltuaan tämä häntäheikki houkutteleekin laulullaan toisen naaraan toiselle pöntölle  tai kololle, kun ensimmäinen naaras on hautomassa. Tämän toisen naaraan kanssa pariteltuaan kirjosieppouros palaa tyynesti ensimmäisen naaraan luokse ja osallistuukin sen kanssa poikasten hoitoon. Toista naarasta sieppouros saattaa käydä silloin tällöin katsomassa, mutta ei yleensä osallistu sen poikasten hoitoon. Näiden naaraiden välillä saattaa olla matkaa jopa kilometri!
 
Kirjosieppo on  sievästä ulkoasustaan huolimatta melkoisen karskiluonteinen kaveri. Usein käy niin, että sieppopariskunta karkottaa pesässä jo pesimässä olevan tiaisparin pois jopa verisesti tappelemalla. Jos kirjosieppo voittaa kahakan, naaras saattaa rakentaa pesänsä tiaisen munapesän päälle!
 
Oman metsikköni siepoilla oli kuitenkin auvoisampi alku. Pesä oli typösen tyhjä ja sieppopariskunta sen ekat vuokralaiset. Kun päivää myöhemmin kurkkasin kameralla, oli pesänrakennus jo alkanut.
 
Sinnikkäästi lintu kanniskeli korsi kerrallaan pesäänsä täytettä. Tätä puuhaa oli kiva seurailla. Kaarnan palasen tai heinän sinne kiikutettuaan lintu istahti kasan päälle ja pyörähti siinä itsensä ympäri. Näin tehden satoja kertoja pesästä muotoutui pyöreä kuoppa -juuri sellainen kuin pesän pitääkin olla.
 
Veikkaan, että oma sieppopariskuntani  on myös se nk. ensimmäinen perhe. Yleensä nimittäin kakkosvaimon pesässä on vähemmän munia kuin ensimmäisellä.  Tällä minun pariskunnalla oli munia peräti 7!
 
Kirjosiepponaaras hautoo perin uskollisesti muniaan Oli huvittavaa huomata, miten sieppo kävi  välillä järjestelee munat eri järjestykseen - ilmeisesti siksi, että kaikki munat  olisivat samanarvoisessa asemassa lämmön suhteen. Alla olevassa kuvassa munat ovat ympyrämuodostelmassa. Toisinaan ne olivat kahdessa rivissä:)
 
 
 
 
 
Naaraan hautoma-aika on 13-15 päivää.  Kun poikaset ovat kuoriutuneet, sekä koiras että naaras ruokkivat poikasia. Poikue saa 15-16 päivän pesäpoikasaikana yhteensä noin 15000 hyönteistä ruuakseen! 
 
 Tässä alla sumeassa kuvassa kirjosiepponaaras hautoo uutterasti muniaan.  
 

 
 
Viikkoa ennen juhannusta poikaset kuoriutuivat. Sekä koiras että naaras rahtasivat ruokaa poikasille tosissaan. Alussa poikasia oli tosiaan 7, mutta nyt olin näkevinäni niitä enää kuusi...
 
 
Tässä alla kirjosieppokoiras menossa kohti pönttöä ruokkimaan.
 

 
Ja sitten taas pesästä ulos uudelle saalistusreissulle...
 
 
Kirjosieppojen ruokintaa on ollut hauska seurata. Kun poikaset olivat noin viikon ikäisiä, naaras oli melko paljon poikasten päällä makoilemassa. Koiras kiikutti nokassaan ruokaa pönttöön ja  tipautti ne pönttöön päästyään ensiksi naaraan nokkaan, josta naaras sitten jakeli ruoan pienokaisille... 
 
Kirjosieppoperheen elämää voi mainiosti seurata myös täältä löytyvän videon avulla! 
 
Viikko sitten kesäkuun viimeisenä päivänä elämä pöntössä hiljeni. Poikaset lähtivät maailman tuuliin riepoteltaviksi. Pihapiirissäni  pari päivää myöhemmin kirjosiepponaaras puuhasteli viereiseen pönttöön uutta pesään -en tiedä oliko kyseessä sama vai eri yksiö. Joka tapauksessa tulevat untuvikot näyttävät saavan luksusluokan pehmeän pesän - naaras kiikutti  pesäänsä nokassaan  pystykorvamme häkin reunaan  irronnutta karvaa:)
  
 
LÄHTEET:
 
Harjureitti. Kirjosieppo.[http://www.harjureitti.fi/suomi/default2.asp?active_page_id=279] Luettu 13.6.2014.
 
Linnunpontto.com. [http://www.linnunpontto.com/index.php?sivu=lintukiikari_2005_biol1.php] Luettu 13.6.2014.
 
Kirjosieppo. [http://fi.wikipedia.org/wiki/Kirjosieppo] Luettu 13.6.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti