lauantai 14. kesäkuuta 2014

Ullavan kellotapuli

Ullavan kirkko valmistui vuonna 1783. Kelloja soitettiin ennen kellotapulin valmistumista  aluksi kirkkomaalta käsin, johon oli  tehty pieni pukki kaksi leiviskää painaville kirkonkelloille.



 
Vuonna 1787 alkoi tapulin rakentaminen. Aluksi  hautausmaan eteläreunaan alettiin  rakentaa kivijalkaa ja  sen jälkeen hirsikertoja päällekkäin.

Renessanssityylinen tapuli, joka on kolmiosainen, valmistui  lopullisesti vuonna 1793.
Kirkon inventaarioluettelosta  vuodelta 1826 selviää, että tapuli oli alun alkaenkin paljon nykyisenlainen. Alimman kerroksen sivut olivat 16 kyynärää (9,5m) pitkiä ja korkeutta alaosalla oli 12 kyynärää (7,1m).

Pohjakerroksesta johti läpi käytävä, jossa oli molemmin puolin komeroita. Alunperin kirkkomaalle pääsi kulkemaan ainoastaan tapulin läpikäytävän kautta, sillä kirkkotarhaa ympäröi vahva hirsiaita.
Nykyään kirkkotarhaa ympäröi matala kiviaita, jossa on merkittynä vuosiluku 1939.



Tapulin eteläoven pielessä seisoo vaivaisukko. Tapulin oviaukoissa on eri puolilla  eri vuosiluvut: 1793 ja 1860. Ensimmäisessä kuvassa alla on siis vuosiluku, jolloin tapuli valmistui kokonaan, toisessa  ovessa Kuorikosken remontin  valmistumisvuosi.

 

Pohjakerroksen yläpuolella olevalla palkistolla sekä katto-ja listavyöhykkkeellä on korkeutta kolme kyynärää  (1,8m).

Ylimpänä rakennuksessa oleva kellohuone on sekä pituudeltaan, leveydeltään että korkeudeltaan  9 kyynärää (5,3m).Kellohuoneessa on itään ja länteen avautuvat luukut ja paikka kahdelle kellolle. Ylhäällä rakennuksessa on konsoli- ja listavyöhyke ja sen yllä kupera katto nelikulmaisine torneineen.Kaikista ylimpänä oli alunperin pallojalalla seisova viiritanko, jonka yllä oli tuuliviirinä oleva kukko. Nykyään paikalla on risti.

 Tapulin rakennusmestarina on toiminut rakennusmestari Johan Benjaminpoika  Blomström (1752 Kalajoki-8.5.1815 Loppi). Alkuperäiset piirustukset olivat tallella vielä 1900-luvun alussa,  nyt ne ovat kadoksissa.



Tapulia on kunnostettu useita kertoja. 1828 kattoa korjattiin ja samalla raudoitettiin kellohuoneen luukkuja.  Myöhemmin 1800-luvulla tapulin katto tervattiin  ja rakennus maalattiin kokonaan punamullalla.

 Kälviän ja Ullavan kirjassa on teksti Ullavan kirkonkokouksesta vuodelta 1859 :"Kirkkovärti Matti Sikala päällensä otti nyt, että toimittaa Pykymestari tänne Kaustinkylästä, joka määrää mitä aineita Stapulin korjaukseen tarvitaan ja että ne sais kesän yli kuivata ja korjaus sitte tulevana kevännä alotettaisiin." Pykymestarilla tarkoitettiin kirkonrakentaja Lauri Heikki Kuorikoskea, joka kävikin tutkimassa tapulin kuntoa.



Tapulin korjaustöiden johtamisesta Kuorikoski sai  70 hopeakopeekkaa päivältä ja Videnojan seksmannilta järjestyi hänelle majoitus korjaustöiden ajaksi.

1860 Kuorikoski esitti korjauspiirrustukset, ja tapuli kunnostettiinkin niiden mukaisesti. Tällöin ainakin pohjakerroksen hirsiseinät laudoitettiin, uusittiin listoituksia, muutettiin tornin muotoja ja asetettiin iso risti tapulin huipulle. Tapulin väritys muutettiin aikaisemmasta punaisen, keltaisen ja harmaan yhdistelmästä lähes kokonaan  keltaiseksi öljymaaliksi.


1800-luvun lopulla tapulia on vielä kunnostettu. Vuonna 1910 muutettiin paanukatto kalvaniseerattuun peltiin. Rakennus myös maalattiin vaaleanruskeaksi. Kirkon korjauksen yhteydessä 1950-luvulla  myös tapulia jälleen kunnostettiin ja maalattiin se alkuperäisten sävyjen mukaisesti.

Uusin remontti tapulille on tehty vuonna 1997 Matti Klemolan johdolla. Tällöin tapuliin rakennettiin vainajien säilytystä varten kylmätilat.

 

Tapulissa on kaksi kelloa. Niistä vanhempi  on  vuonna 1783 seurakunnan tilaama ja nuorempi  1910 Israel Haapaniemen testamenttirahoilla hankittu.

Tapulin sisällä on kyltti, jossa lukee:

"Tämä tapulin rakennus on alotettu v:na 1787,
Armollisen Ruotzin Kuingan Gust 3:n aikana,
1793 Hän Maijs:tins Kuningas GUSTAF =
ADOLFIAN aikana on valmistettu.
Tämän Pitäjän Korkiat Opettaiat Ovat,
KirckoHerra Herr Joh: Gumerus, ja =
Cappalainen Herr Christ  Cahrlenius."






LÄHTEET: Kokkolan seurakuntayhtymä. Ullavan kellotapuli. [http://www.kokkolanseurakuntayhtyma.fi/tilat/tapulit/ullavan_kellotapuli] Luettu 28.10.2013.

Kälviän ja Ullavan kirja. Toim. H. Turunen. 1993, s. 406-408..
 

2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä tapulin esittelystä!
    Kirkonkokouksessa 9.4.1860 Lars Henrik Rauma eli Kuorikoski päällensä otti olla pykmestari Ullavan Stapulin kojauksen töysä riitinkin jälkeen ...

    .................................. Hendrik Kuorikoski (omakätisesti)

    Kirkkotarhaa laajennettiin 1850 ja kiviaita rakennettiin 1851. Kirkkopihan hautojen päälle ajettiin maata noin metrin kerros 1871. Kirkon etusivun kivijalka tehtiin porakivistä, samoin tapulin kivijalka ja julkisivun portaat sekä kiviaidan portinpielet, mitkä työt valmistuivat 1939. Kirkkotarhan maisemallisesta kunnostamisesta oli myös tehty suunnitelmat, mutta hanke keskeytyi lopullisesti sotien sytyttyä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos täydentävistä tiedoista! Näitä oli mielenkiintoista lukea...
    -Kiviminna-

    VastaaPoista