sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Kauriin käsittely

 
Tänään tutustumme metsäkauriin nylkemiseen, eli jos jotakuta aihe jo etukäteen hirvittää, kannattaa saman tien klikata sivulta pois...
 
Kuvasatoni on jo aikojen takaa, mutta sain jutun valmiiksi vasta nyt. Nyljetty kauris on esikoiseni  tarkan laukauksen tulos:)
 
Metsäkauris on yksi kauneimmista eläimistä minkä tiedän. Se on pienin hirvieläimemme, jonka paino vaihtelee 15-30 kilon välillä. Pituutta kauriilla on yleensä  90-130 cm ja hartiakorkeutta 65-75 cm.
 

Metsäkauriiden määrä on runsastunut Suomessa huimasti viimeisten vuosien aikana. Niiden metsästys vapautui vuonna 2005 luvanvaraisuudesta. Kauriin metsästyksessä on kuitenkin rajoitetut ajat, milloin ja miten sitä saa metsästää. Tässä alla tämänhetkiset metsästysajat:

1.9.2014 — 31.1.2015

16.5.2015 — 15.6.2015 saa ampua vain uroksia       

27.9.2014 — 31.1.2015 saa metsästää myös ajavaa koiraa käyttäen
 
 
Pieni urosmetsäkauris. Sarvet on näkyvissä. Lienee noin vuoden ikäinen.
 


Hirvieläimet käsitellään mahdollisimman pian niiden kuoltua, jotta lihan tuoreus taataan ja  maku saadaan pysymään hyvänä.
Metsäkauriin erottaa valkohäntäpeurasta hännästä. Metsäkauriin häntä on surkastunut.
 
 
Niin suloiset sorkat...


 
Ja sitten itse nylkemiseen...
 
 Veret päästetään heti ammuttua pois -kurkku otetaan auki, jolloin veret valuu ulos. Pistämisessä eli verenlaskussa katkaistaan suuret kaulasuonet, joko pistämällä puukko kaulakuoppaan (meillä näin)  tai irrottamalla henki- ja ruokatorvi. Myös suolet otetaan pois. Suolistamisen tarkoitus on poistaa vatsaontelon elimet, koska ne sisältävät monia lihaa pilaavia bakteereita


 Selälleen  käännetyn eläimen vatsanahka rintalastasta takajalkojen väliin saakka avataan jo metsässä. Nahka nyljetään irti noin kymmenen sentin leveydeltä, minkä jälkeen avataan mahakalvo sisäelinten poistamista varten.Tässä avattu vatsa, josta suolet on  otettu jo pois.

 
 
Nylkeminen alkaa. Ensin avataan nahka mahapuolelta auki. Kaulan keskilinjan nahka ja liha viilletään kokonaan auki leuan alta rintalastaan saakka.


 
Nyljetään yksi jalka kerrallaan. Polven alapuolelta nahka viilletään poikki ja  vedetään viiltojalasta keskivartaloa kohti.

 
 

 
 Jalka ja vähän kylkeäkin on jo nyljetty.


 
Tässä vaiheessa yleensä nostetaan kauris roikkumaan, jotta sitä on helpompi nylkeä ja vetää nahka pois. Nylkemistä jatketaan takosasta etuosaan päin.

Jalat sahataan poikki.


Kauriin maksa otetaan talteen.

 
Alla kauris roikkumassa takajalasta.

 
Nahka on vedetty yläosaan saakka. Nahkaa on enää pääosassa.


 
Kun nahka on vedetty irti korviin saakka, katkaistaan metsäkauriin pää.
 

Rintakehä on avattu, sieltä otetaan sydän ja keuhkot pois. Kun sisäelimet ja suolet on poistettu, irrotetaan peräsuoli.

 
Ruhoa roikutetaan muutama päivä. Riiputuskäsittelyllä lihan laatu paranee huomattavasti. Sitten se paloitellaan. Itse lihaa on melko vähän...
 
 Kauriin liha on maultaan mureaa,  mietoa  ja hyvin vähärasvaista. Liha sopii paistiksi (mm. kauriinsatula), leikkeiksi ja  pataruokiin, kyljykset vaikka pannulla paistettaviksi. Myös kauriin  maksa on syötävää.
 
LÄHTEET:
 
Riistaeläimen ruhon tärkeimmät osat.[ http://www.keittotaito.com/riistaelaimen_ruhon_tarkeimmat_osat_kauris.html] Luettu 6.1.2015.
 
Suomen riistakeskus. Hirvieläinsaalis.
 [http://riista.fi/metsastys/ohjeita-metsastajalle/saaliin-kasittelyn-ohjeet/hirvielainsaalis/] Luettu 6.1.2015.

Tunturisusi. Metsäkauris. [http://www.tunturisusi.com/hirvet/metsakauris.htm9 Luettu 18.1.2015.

2 kommenttia:

 1. Mesilan ja yksipihlajan talot ja tiet kiinnostaisi nahda tallaista entista kokkolalaista. Mesilassa linjatiella asunut lapsuuteni ja sitten muutin yksipihlajaan ja sielta tanne canadaan. Kiitoksia hienosta blogista.

  VastaaPoista
 2. Kiitos ideasta,
  pistänpä tämän korvan taakse... Vie aikaa, ennen kuin saan julkaisuun saakka, mutta jossain vaiheessa kyllä:)
  Hyvää päivänjatkoa Kanadaan:)
  -Kiviminna-

  VastaaPoista