sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Siamilaisten kaksosten tarina Kälviältä

Kesällä Kälviän syntyneiden ja kastettujen kirkonkirjoja selaillessani sattui silmiini mielenkiintoinen lisämaininta. Asia jäi vaivaamaan mieltäni ja päätin tutkia sitä lisää.

Merkintä löytyi Kälviän syntyneiden ja kastettujen kirkonkirjoista 18. helmikuuta 1860.

"tvillingbarn Luokkamäki Pigan Sofia Johansdr. oäkta dödfödd sammanväxte med en gemensam mage. "

Eli suomennettuna "kaksoslapset Luokkamäki, piika Sofia Johanintytär, aviottomat, kuolleenasyntyneet yhteenkasvaneet yhteisellä vatsalla." 


Siinäpä sitä jo kirousta kerrakseen. Avioton piika tekaissut lapsia, isää ei tiedossa, syntyneet ja  kuolleet epämuodostuneina. En tiedä, mitä asiasta on tuohon aikaan ajateltu. Uskoakseni asia on ollut hyvin vaikea käsitellä. Tapahtunut on varmaan olllut vuoden puheenaihe ja synnyttänyt juoruja juorujen perään. Sääliksi käy piikatyttöä. 

Kansalliskirjaston digitaalisista aineistoista löytyy kuin löytyykin sinnikkäästi penkomalla  asiasta lisää. Suomen julkisia sanomia- niminen lehti ilmoittaa tapahtuneesta 19.3.1860 - eli kuukautta myöhemmin -   seuraavasti:

"Kälwiältä 19. p. helmik. (jatko)
Eilen tapahtui sydäntä liikuttawa tapaus täällä meidän naapuri-talosta. Eräs piika-ihminen  oli wahwana, muilta salaten sen melkeen synnyttämiseensä hetkeen saakka. Jotkut wähän aavistivat, mutta piika sen ei sanonut sopiwan seinillenkään; tanssaten ja walssaten wain keikkui kylästä  täydestään wahwaa watsaansa puristellen, kehui ei olewansakaan lumppu-kääryn,  ja aina wielä wiime hetkeen asti wäitti wesimahan hänellä olevan. 

Waan kuin walkeni eileis (18) päiwä, niin selkeni asia arwollensa. Piika synnytti kaksi niin merkillistä lasta ettei ästen ole semmoista tapahtunut, waan oliwat kuolleena eikä oikein  täysi-kaswuiset eli täysi-aikaiset. Kuin oliwat kaswaneet yhteen rinnasta molemmin  ja watsasta olivat myöskin yhdistetyt aiwan toisiinsa kiini, olisi ollut merkillinen jos olisiwat hengissä syntyneet ja kaswaneet miehiksi, sillä net oliwat poikalapset. Toisella ei ollut kuin neljä warwasta kumpaisessakin jalassa. Ihmiset päättävät että net kaswowat sillä yhteen kuin äiti pitii niin kowin puristuksissa ja kiintiästi kruuwasi itsensä koko niiden kaswamisen ajan, ettei kukaan pitänyt tietää hänen olewan wahwana.

Talon emäntä, jolla se oli palveluksessa, löysi piian vuoteesta polsterin alta melkein kokonaisen tiili-kiwen.  Ei tiedetä mikä tarkoitus sillä oli sen kanssa. Luullaan hänen sillä takoneen watsaansa kuin noista lapsista on näkywiä loukkauksia: toisen päässä oli mustelmia,  ja oikein sujunut sisällenpäin, nenä-varsi poikki ja käsivarret mustana. 

Ei mahtane tuonlaiset asiat saada mennä etteiwät net tule tutkinnon alle ja tohtorin syynättäväksi  ja saatettua ansaittuun rangaistukseen senlaisesta menetyksestä. -Jo heittänen kynäni kuiwamaan, eli taidan kyllästyttää lukijoita  pitkällisellä kertomuksellani. Toiste lisää kirjoitetaan. 
Carle Matinp. Bengtilä. "



 

Tekstin luettuani istun pitkään ihan hiljaa. Tapaus on kammottava. Monellakin lailla. Aviottoman lapsen syntyminen oli jo häpeä sinänsä tuohon aikaan yhteiskunnassa. Lisää häpeää, tuskaa ja ahdistusta on tuonut salailu ja lopulta epämuodostuneiden kummajaisten syntymä. Ihmeellistä, että nuori äiti on synnytyksestä hengissä selvinnyt. 


18.2.1860 Kälviä.

Kirkonkirjoja selatessani selviää, että Luokkamäet tunnettiin aikaisemmin nimellä Kippo. No tämähän näyttääkin sitten johtavan kautta rantain siipan sukulaisiin. Sofian vanhemmat olivat Johan Abrahamsson Kippo/Luokkamäki s. 25.5.1804 Ruotsalo  k. 3.3.1848 Luokkamäen torppa, Kippo, Kälviä ja äiti Caisa Eriksdotter Kourijärvi,s. 20.5.1806, k 1.3.1860 Kälviä.

Mielenkiinnon herättää myös se että Sofian äiti on kuollut vain pari viikkoa kaksosten syntymän jälkeen. Lienee ollut hyvin ahdistava asia, vaikkakaan en pysty kuolinmerkinnästä päättelemään yhteyttä juuri tapahtuneeseen. Äidin kuolinsyynä mainitaan "nerffeber", joten voi olla luonnollinen kuolema ilman sen kummempaa ahdistustakin. Joka tapauksessa murhetta murheen keskellä. 

SyntynytKastettuKyläTaloIsäÄitiLapsi
*25.11.18382.12.1838LuokkamäkiTrp. Johan Abramss.  Caisa Eriks.dr.  Sofia

Yllä: lainaus Hiski -sivuston syntyneitä- haulla. 

Sofia Johansdotter oli syntynyt 26.11.1838 Luokkamäen torppa, Kippo, Ruotsalo, Kälviä.

Yllättäen Sofia löytyy Pirkolan talosta Kälviältä piikomassa 1861 ja syntyneien luettelosta llöytyy löytyykin hämmentävä tieto. Sofia on synnyttänyt jälleen  (oäkta), tällä kertaa tyttövauvan 26.11.1861. Tyttö saa kasteessa nimekseen Johanna Wilhelmina.



Mutta ei ole onni myötäinen tälläkään kertaa Sofialle. Johanna Wilhelmina kuolee 1 vuoden 1 kuukauden ja 26 päivän ikäisenä.Jos oikein tulkitsen tekstiä, niin tautiin nimeltä engelska sjuka,mikä tarkoittaa suomennettuna riisitautia.


Sofia löytyy vielä vuoden 1863 rippikirjasta Kippon sivulta. Hänen mainitaan käyneen ripillä vielä vuonna 1869.

 Seuraavassa rippikirjassa vuonna 1870 Sofian mainitaan muuttaneen, till Wiborg eli Viipuriin. Joka tapauksessa vuonna 1870 hän on Kippon rippikirjassa yksinään ja merkinnällä inh. eli sisäänmuuttanut.

Ja kuinka ollakaan - kun innostun selailemaan netistä Viipurin tuomokirkkoseurakunnan  kirkonkirjoja, teen sieltä heti ensi haulla löydön! Piika Sofia Johansdotter Luokkamäki on ensinnäkin saanut Kälviältä muuttokirjan 27.9.1870. Hän on muuttanut Viipurin tuomiokirkkoseurakuntaan 5.1.1871. Tästä jatkan etsintää.

Sitten löytyy lisää. Sofia on  avioitunut 26.12.1872 suutarin, nuorenherran (skomakare, ungkarl)  Anders Johan Nylanderin kanssa. Voi, olen onnellinen heidän puolestaan!  Herää kyllä mielenkiinto, missä ja miten he ovat tavanneet. Mutta sitten tapahtumat loppuvat tai en vain löydä etsimääni. Ventovieraan paikkakunnan rippikirjoja en toki lähtenyt selailemaan...

Löydän vielä  suutari Antti Nylanderin saman seurakunnan kuolleiden kirjasta 16.2.1891. Hän on menehtynyt keuhkotautiin 46 v 1kk 18 pv ikäisenä.  Eli jos Sofia on elossa Antin kuollessa, heillä olisi ollu 20 yhteistä vuotta. Antin kuolintiedoissa ei mainita, että Antti  olisi kuollessaan ollut leski. En silti onnistu löytämään tietoja Sofiasta. En sitä, saiko hän lapsia Antin kanssa tai milloin kuoli. Voihan olla, että kaksosten syntymä on vaurioittanut Sofian elimistöä niin, ettei muita lapsia ole enää syntynytkään. Jos Sofia on kuollut vanhana, ei tietoja netin kautta tietysti siitä löydykään.

Mielenkiintoinen oli joka tapauksessa tämä tapaus ja siitä oli kiinnostavaa etsiä tietoja. 

LÄHTEET: Digitaaliset aineistot. Digi.kansalliskirjasto.fi. Suomen julkisia sanomia no 23. 19.3.1860. [https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/456224?page=2] Luettu 24.7.2019.

Kansallisarkisto. Kälviän seurakunta. Syntyneiden ja kastettujen luettelot1840-1860. [http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8260908] Luettu 24.7.2019. 

Suomen sukututkimusseura. Historiakirjat. [http://hiski.genealogia.fi/hiski/eb8i3c?fi+0625,0013,0068,0132,0152,0245,0359,0597,0109,0277,0617,0618,0627,1064] Luettu 6.10.2019.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen Luokkamäen historian selvittely. Kiinnostaisi tietää lisää Luokkamäen historiasta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kyllä näistä asioiden avauksista aina välillä iskee kipinää ja isompaa intohimoa tutkia lisää- kun vain olisi aikaa...Nämä on hitaasti tehtäviä asioita. Mutta se ilon ja onnen tunne, kun saa tekstin valmiiksi...
    Kiviminna

    VastaaPoista