sunnuntai 14. elokuuta 2022

Alvar Åkermanin rakennusperintöä Kokkolassa, osa 6

Alvar Åkermanin piirtämä julkinen rakennus löytyy kansakoulunkadulta. Siellä on iso, vihreä rakennus, joka toimii yksityisenä päiväkotina - daghemmet Trivselvrån. Päiväkodissa on hoitopaikka 56 lapselle.




Rakennuksen historiaa tutkiessani selviää, että se on alkujaan rakennettu yksityiseksi, ruotsinkieliseksi lastenkodiksi vuonna 1913, kun Lastenkotiyhdistys sai tontin ilmaiseksi kaupungilta.






Rakennushistoriasta ei ole tallella kovin tarkkoja tietoja, mutta se on mainittu Åkermanin piirtämäksi inventoinneissa. Alkuperäisessä piirustuksessa ei ole mainittu rakennuksen suunnittelijan nimeä. Åkermanin rakennuksia pro gradussaan tutkinut A. Puikko ei ole täysin vakuuttunut siitä, että rakennus olisi juuri Åkermanin kädenjälkeä, koska rakennus eroaa jonkin verran Åkermanille tyypillisistä töistä.





Puikko olettaa, että mikäli Åkerman on suunnitellut rakennuksen, on sen mahdollisesti joku muu piirtänyt puhtaaksi. Piirustuksen käsiala on erilainen ja siitä puuttuu Åkermanille tyypilliset piirustusjäljet.

 

Arkistosta löytyy myös kaksi rakennuksen muutospiirrosta. Vuonna 1923 tehdyssä muutospiirustuksessa on puolestaan Åkermanin allekirjoitus ja Puikon mukaan se on muutoinkin hänen tyylisensä piirustus.



Vuoden 1923 muutospiirustuksessa rakennuksen vintille on tehty kaksi huonetta. rakennukseen on myös myöhemmin lisätty jatko-osa Anders Chydeniuksenkadun puolelle.


LÄHTEET: Puikko, Anna. Alvar Åkermanin kädenjälki Kokkolassa. Tutkimus rakennusmestarin vaikutuksesta kaupungin kulttuuriympäristöön 1906-1940. [file:///C:/Users/kivim/Downloads/URN_NBN_fi_jyu-202105303301.pdf] Luettu 14.8..2022.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti