sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Jaakko Kälviältä päätti maallisen matkansa

Onpa eräällä Jaakolla ollut surullinen kohtalo Amerikassa. Tämä tarina löytyi vuoden 1914 Amerikan Suometar-lehdestä pienenä uutisena.
 
Sanomalehtikirjoituksen mukaan Jacob Käri kuoli Hurleyssä, Amerikassa huhtikuussa 1914.Hän oli sairastanut keuhkotautia jo jonkun aikaa. Kuitenkaan hän ei liene ollut aivan kamalassa kunnossa sairastellessaan, koska mainitaan, ettei hän ollut vuoteen omana. Kuoleman kerrotaan saapuneen äkkiä.




Jacob haudattiin 9.4.1914 Hurleyssä. Kuollut Jacob oli lähtöisin Kälviältä, mutta en näin äkkiseltään päässyt hänen juurilleen. Jacobin mainitaan kuitenkin kuolleen noin 53-vuotiaana, joten laskennallinen syntymävuosi olisi noin vuonna 1861. Surullista, mutta lehti mainitsee, ettei omaisista ole tietoa.

Onkohan tämä yksi niistä kuolleista, joka on myöhemmin julistettu kuolleeksi Suomessa, kun kuolinaikaa ei ole täällä ollut tiedossa.

Noihin aikoihin uutisoitiin aika yksityiskohtaisesti. Tässäkin tapauksessa mainitaan uutisessa näin suorasanaisesti "Wainaja on ollut väkijuomain orja, kapakan piirissä päättyikin hänen maallinen matkansa. Surkeaa, säälittävää!"

LÄHTEET: Amerikan Suometar.  14.4.1914.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti