maanantai 29. huhtikuuta 2013

Kurkien soidinmenoissa mukana kolmantena pyöränä:)

Pääsinpä mukaan kurkien tanssiaisiin! Itse asiassa sain lähes eturivin paikan. Kurjet olivat niin toistensa lumoissa, että eivät juuri minusta piitanneet...

Alun perin paikalla oli useampiakin kurkia, mutta osa lähti minut huomattuaan liihoittelemaan korkeuksiin...


Karkelot eli kurkien kielellä soidinmenot pidettiin aukealla pellolla. Sulhot pistivät parastaan...Takarivin paikat katsomossa meni samalla pellolla majailleelle joutsenparvelle. Niitä kurkien tanssahtelu ei näyttänyt suuremmin hetkauttavan.


Kurjissa on jotain vastustamattoman ylvästä. Ne kantavat uljaasti kehoaan mustien riukumaisten koipien varassa. Tuuhea pyrstöröyhelö hulmuu kuin pölyrätti ärhäkän emännän käsissä:)


Paljon muitakin mielenkiintoisia asioita on muuten kurjesta olemassa. Oletteko kuulleet, että muinaisessa Egyptissä kurkea pidettiin auringon lintuna! Kiinassa kurkien on kerrottu symboloivan vanhuutta ja viisautta, Kreikassa puolestaan valppautta sekä älykkyyttä...Ja japanilaiset mieltävät kurjen pitkään ikään ja onneen. Mutta kyllä Suomessakin osataan -meillä kurjelle on annettu vaatimattomasti tehtäväksi kannatella taivaankantta.Oi, noita siipiä - kuvia katsellessa tulee sellainen tunne, että kurki syleilee koko maailmaa isoilla siivillään!Kurjet muodostavat elinikäisen parisuhteen ja ovat hyvin aikuisia pesimisen aloitettuaan - ikää on silloin kurjilla jo 4-6 vuotta! Muninta kurjilla alkaa varmasti ihan näinä päivinä. Pesänkin nämä kyyhkyläiset urakoivat yhdessä. Samoin hautominen sujuu yhteistyössä ja kesän korvilla on tuloksena 1-2 poikasta. Romanttista, eikö vain!


Kiits kurjille tästä hienosta luonnon näytelmästä!

LÄHTEET:Kahtoo kuin kurki karpaloon. [http://www.kaleva.fi/urheilu/vancouver-2010/kolumnit/kahtoo-kuin-kurki-karpaloon/327898/] Luettu 29.04.2013.

Kurki [http://fi.wikipedia.org/wiki/Kurki] Luettu 29.04.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti