sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Nissilän kestikievari

Ja vielä kestikievareista. Tällä kertaa viipyillään Ruotsalossa Nissilän kestikievarissa.

Kievari siirtyi Ruotsalossa  Peitsolta  ilmeisesti Peitson  tilan jakautumisen vuoksi Nissilään 1670-luvulla. Postitoiminta jatkui vielä tämän jälkeen Peitsolla jonkin aikaa, mutta 1600-luvun lopussa sekä kievari että posti toimivat jo Nissilässä. Tosin siten taas myöhemminkin toimittiin Peitsossa...


 Nissilä sijaitsee vanhaa tietä Kokkolaan päin mentäessä, noin kolmen - neljän kilometrin päässä  Ruotsalon koulunmäellä Porkonjärventien varrella Vähäjärven läheisyydessä. 

Postitalon ja kestikievarin lisäksi Nissilässä oli myös vankien kuljetuspaikka. Tilalla oli pieni tupa, joka toimi käräjätupana.Talossa oli alkuaikoinaan myös puhelinkeskus. 


Yllä:Postitalona toiminut rakennus Ruotsalossa viereisellä mäellä. 

Vuonna 1731 tapahtui Kälviän viimeinen mestaus melko lähellä Nissilää sijaitsevalla Hirsipuupellolla. Ullavalainen Kaisa Norppa mestattiin miehensä taposta tuomittuna. Tämä tuomio luettiin juuri Nissilän kievarissa tilan mailla olleessa käräjätuvassa. Kaisan kerrotaan ennen tuomionsa täytäntöönpanoa syöneen kievarissa leipää. Kun häntä tultiin hakemaan , hän jätti leipäpalasen käsistään  sanoen "Paampa tuon tuohon, palaamakseni."

Nissilän nykyinen päärakennus on rakennettu vuonna 1887. Rakennusta on muutettu paljon ja nykyään se toimii maatilana. Rakennus sijaitsee lähellä Ruotsalon koulua. 

LÄHTEET: Kälviä.fi. Nissilän ja Peitson kestikievarit.[http://ww.kalvia.fi/kultt/Ruot/nissila.htm] Luettu 18.01.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti