sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Rangaistuksia entisaikoina, osa 2 :peukaloruuvi

Rangaistuskäytäntöjen toinen osa. Valitettavasti tästä aiheesta löytyi melko vähän tietoa...

Varhaisimpiin tunnettuihin rangaistusvälineisiin lukeutuu peukaloruuvi. Sitä käytettiin katolisella keskiajalla paljon. Tarkoituksena oli, että syytetty pakotetaan kiduttamalla  tunnustamaan rikoksensa. Ruotsissa kiduttaminen oli tullut tavaksi vasta 1500-luvulla.

Peukaloruuvilla uhrin sormet tai varpaat murskattiin hitaasti puristamalla. Peukaloruuveja valmistettiin sekä puusta että metallista. Eniten peukaloruuvia käytettiin  valtiollisissa rikoksissa.
Uskokaa tai älkää - pianistin roolissa ainakin minä olisin ollut valmis tunnustamaan lähes mitä vaan säilyttääkseni sormeni ehjinä...

 
Yllä: Piirroskuva peukaloruuvista, Kokkolan historia, osat 1-2.

Asiakirjojen mukaan peukaloruuvia on käytetty Kokkolassa  kaksi kertaa. Sitä  tiedetään käytetyn ainakin renki Juhana Laurinpojalle. Hän oli murtautunut ranta-aittaan.  Juhana kertoi, että oli tehnyt rötöksensä yhdessä porvari Tuomas Jaakonpoika Tastin kanssa, mitä  Tuomas taas ei myöntänyt.

Juhana  pidettiin vangittuna kuulustelujen ajan, mutta  Tuomas sai  porvarina vapaalla jalalla odottaa oikeudenkäyntiä (porvarismiehen katsottiin paremmin pysyvän paikkakunnalla, koska hänellä oli kiinteitä yhteyksiä paikkaan...) , jossa hänen piti vannoa syyttömyyttään "itse kahdentenatoista, " eli hänen piti saada syyttömyydelleen todistajia.

Asian käsittely siirtyi, koska oli epäselvyyttä, saivatko todistajat olla syytetyn lähiomaisia. Lopulta reilun vuoden päästä riitti syyttömyyden vannominen  "itse kuudentena." Tuomas vapautettiin syytteistä, vaikka kaikki seikat  näyttivät muuta. Renki Juhana Laurinpoika kuitenkin saatiin tunnustamaan rikoksensa peukaloruuvin avulla...

Kuningas Kaarle XI kielsi peukaloruuvin käytön  1600-luvun lopulla.


Kuva metallisista peukaloruuveista lainattu täältä.


LÄHTEET:


Kokkolan kaupungin historia, osat 1-2. 1984, s. 70-71.

Wiirilinna, A. Onko Kokkolassa poltettu noita? Rangaistukset ja rangaistuspaikat "vanhaan hyvään aikaan." [http://lib.kokkola.fi/wiirilinna/poltnoi.htm] Luettu 28.2.2015.

Wikipedia. Peukaloruuvi. [http://fi.wikipedia.org/wiki/Peukaloruuvi] Luettu 28.2.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti