perjantai 17. huhtikuuta 2015

Rangaistuksia entisaikoina, osa 6:puuhevonen

Lisää vanhoja rangaistustapoja...Kokkolan torilla oli rangaistusväline, jota nimitettiin puuhevoseksi. Laitteesta on käytetty myös nimeä terävä puu. Puuhevonen oli lempeästä nimestään huolimatta häijy rangaistusväline. Se oli teline, johon oli veistetty terävä lankku. Tuolla kiilamaisella lankulla rikollisen täytyi istua hänelle määrätty tuntimäärä. Jos rangaistusta haluttiin vielä koventaa, se tapahtui sitomalla raskaita painoja -esimerkiksi aseita - rikollisen jalkoihin!

Puuhevosta tiedetään Kokkolassa käytetyn ensimmäisen kerran vuonna  1705. Silloin muutama talonpoika koki tämän rangaistuksen, koska olivat erehtyneet juovuspäissään  solvaamaan palovartijoita. Rangaistavia istutettiin puuhevosessa tällöin pari tuntia.Kuva yllä on Mantykankaan alueelta läheltä vanhaa kaupungin "pimeää rajaa", jonne puuhevonen oli raahattu.

Kerrotaan, että kerran yöllä tuo puuhevonen oli raahattu lähellä olevan tulliaidan  ulkopuolelle Karjaportin taakse - niin, poissa silmistä, poissa mielestä.... Työn takana oli ilmeisesti  neljä henkilöä, joista yksi oli puolalainen sotavanki.  Vaan puuhevosen raahaajien omatuntoa lienee yön hämärissä tehty teko kolkutellut,  sillä  aamun koitteessa hevonen oli raahattu takaisin omalle paikalleen:) Rangaistukseksi tästä teosta heille lankesi  40 markan hopearahasakko tai vaihtoehtoisesti  kaupungin vankilassa  viruminen vedellä ja leivällä.

 

Tämäkin kuva Mäntykankaan seudulta.


Myöhempinä aikoina puuhevosen säilytyspaikkana pidettiin raatihuoneen takapihaa. Tätä puuhevosta ei käytetty lainkaan naisiin kohdistuneissa rangaistuksissa, ainoastaan miehille.


LÄHTEET: Kokkola.fi. Kustavilainen aika. Rangaistuksia ja järjestyksenpitoa. [http://www3.kokkola.fi/historia/meresta_noussut_kaupunki/rangais.htm] Luettu 10.1.2015.

Kokkolan kaupungin historia, osat 1-2. 1984, s. 77.

Wiirilinna, A. Onko Kokkolassa poltettu noita? Rangaistukset ja rangaistuspaikat "vanhaan hyvään aikaan." [http://lib.kokkola.fi/wiirilinna/poltnoi.htm] Luettu 28.2.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti