sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Siirtoviemäriurakka Kokkolassa

Pitkin talvea on 8-tien varressa näkynyt työmaakoneita ja kaikenlaisia kaivauksia. Kyseessä on mittava hanke, johon sisältyy sekä siirtoviemärin  että syöttövesijohdon rakentaminen. 


Itse asiassa urakka on alkanut jo vuonna 2012. Ensimmäinen vaihe sisälsi alueen Kokkolan Vanhansatamanlahdelta Puntuksentielle saakka ja oli pituudeltaan 2,9 kilometriä. Rakentamista toteutettiin vaiheittain ja se kulki pääosin  Pohjoisväylän kevyenliikenteen väylää seuraillen. Rakennuttajana on Liikelaitos Kokkolan Vesi. Uuteen viemäriin liitettiin matkan varrella myös Halkokarin ja Puntuksen uudet asuinalueet.

Hankkeen kokonaispituus on noin 30 kilometriä. Nyt käynnissä olevan hankkeen kakkosvaiheeseen  sisältyy alueet Kajaanintien risteyksestä Kälviän kautta  aina Lohtajan Karhinkankaalle saakka. Tällä hetkellä työmiehet urakoivat  Ruotsalon tien läheisyydessä. 8-tien varsi näyttää osoittautuneen hyvin kiviseksi, mikä varmaankin tuo lisää haastetta projektiin.


Siirtovesiviemärin rakentaminen korvaa sekä Kälviän, Marinkaisten että Lohtajan  vanhat jätevesipuhdistamot, jotka olisivat muutoin vanhuutensa  ja kiristyneiden lupaehtojen vuoksi vaatineet miljoonien eurojen saneerauksen. Uuden siirtoviemäriputken myötä jätevedet puhdistetaan jatkossa isommassa yksikössä Hopeakivenlahden puhdistamolla.

         
Siirtovesiviemärin kanssa samaan kaivantoon liitetään yhdysvesijohto. Näin jatkossa pystytään johtamaan talousvettä Lohtajan Karhinkankaalta aina kanta-Kokkolaan saakka. Tällä hetkellä  kun ollaan pelkästään Patamäen  pohjavesialueen varassa. Kasitieltä vedetään yhdysvesijohto myös Kälviän vesitornille ja  tulevaisuudessa saatetaan  rakentaa yhdysvesijohto myös Lohtajalta Kannukseen.


Uusi vesijohto on halkaisijaltaan 225-400 mm ja jätevesiviemäri puolestaan 400 mm. Mikään halpa urakka tämä ei ole, sillä kokonaiskustannuksiltaan vesihuoltotyöt  tulevat maksamaan noin 10 miljoonaa euroa! Noin 2,5 miljoonaa euroa tästä kokonaissummasta  uppoaa puhtaan veden kustannuksiin.

Koko rakennusurakan on arvioitu kestävän vuoden 2016 loppupuolelle saakka.

 


LÄHTEET: Kokkola.fi. Mittava siirtoviemärihanke alulle Kokkolassa. [http://www.kokkola.fi/palvelut/asuminen_ja_rakentaminen/kokkolan_vesi/tiedotteet/fi_FI/siirtoviemari/] Luettu 12.4.2015.

Kokkola.fi. Kokkolan kaupungin tiedotuslehti. Siirtoviemäriurakassa alkamassa toinen vaihe, 02/2015, s. 10.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti