sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Kokkola kirjana; arkkitehtuuria kolmelta vuosisadalta

Ennen joulua 2019 kiertelin kirjakaupassa. Niin kuin olen joskus aiemmin kertonut, saatan rakastua kirjaan jo ennen kuin olen lukenutkaan sitä. Tällä kertaa tapahtui taas niin!

Kirjakaupan korkea, tasareunainen pino herätti heti huomioni. Etenkin kirjan kuvitus. Silittelin kirjan selkämystä - teen niin aina, kun jokin kirja kolahtaa ensitapaamisella. Sitten kassalle ja iloa uhkuen kotiin. Taas kerran ostin kirjan itse itselleni joululahjaksi. En vain millään meinannut malttaa säästää lukemista joulun jälkeiseen aikaan. Hyvää itsekurin kasvattamista!


Kirjan on tehnyt kokkolalaislähtöinen arkkitehti Mikko Karvonen. Karvonen heräsi kirjan tekoon, kun oivalsi, ettei Kokkolasta ollut vielä olemassa kirjaa, joka kertoisi kattavasti Kokkolan arkkitehtuurista. Hyvä oivallus etenkin Kokkola 400-   juhlavuoden aikoihin!

Kirja on saanutkin otsikokseen KOKKOLA. Arkkitehtuuri 1620-1920.  Siinä kerrotaan rakennusten - sekä olevien että jo menneiden -  tarinaa kolmen sadan vuoden aikajanassa. 

Kirja on saanut tukea Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahaston  sekä Taiteen edistämiskeskuksen  kautta. Kirjan mielenkiintoisen sisällön lisäksi myös ulkoasu on  upea ja kiinnostava. Kirjan  kuvituksesta, ulkoasusta ja taitosta on kiittäminen kokkolalaista graafista suunnittelijaa ja kuvittajaa, Elina Warstaa. Ja siis aivan upea ele, että sekä kirjan kirjoittaja että kuvittaja omaavat yhteyden Kokkolaan. Kirjan on kustantanut Arkkitehtitoimisto Olympia 2019. 

Ihanaa, että kansikuva on painettu kirjan kanteen, eikä se ole irrallisena erillisellä kansilehdellä. Pidän  kirjasta tällaisena - kansikuva kulkee tiiviisti kirjan kanssa. 

Tämän vuoden alkupuolella posti kantoi mukanaan ihanan yllätyksen kyseiseen teokseen liittyen. Sanomalehden välissä jaettiin koteihin kirjan kansikuva ison postikortin muodossa. Mikä oivallinen idea! Ainut iso harmitus vain, että oma korttini ja kuulemani mukaan useiden muidenkin kortti oli jakelussa taittunut...

Mutta siis hieno idea kortin jako. Eräs historiasta kiinnostunut oppilaani kertoi, että he kotonansa kilpailivat perheenjäsenten kesken, kuka tunnistaa kuvasta enten rakennuksia. Kuulemma ihan kaikkia ei oltu tunnistettu ja johtuu varmaankin siitä, että osa kuvan rakennuksista on jo tuhoutunut. Oman taittuneen korttini aion viedä luokkaani seinää piristämään- se herättäköön keskustelua ja tutkimista enemmänkin!


Ja sitten itse kirjaan. Pidän erityisesti Karvosen tekstin kirjoitusmuodosta Se on hyvin informatiivistä, mutta samaan aikaan niin helppolukuista, että sitä lukee mielellään sellainenkin, jolle historia ei ole niin tuttua. Otsakkeet on myös jaolteltu sopivan pieniin osiin, jolloin yhtä aihepiiriä ei ole selvitetty liian laajasti. Yksittäisistä kohteista tieto on helposti löydettävissä. 

Vaikkei tekstiä hirvittävän laajasti ole, teksti on rakennettu niin, että siinä on hyvin paljon yksityiskohtaistakin tietoa. Minullekin, joka olen aika paljon lukenut Kokkolan historiasta, löytyi monta mielenkiintoista ja uutta asiaa. Mahtavaa!

Kirjan teksti on lähtöisin taitavan kirjoittajan kynästä, Sen havainnon tein heti alkuunsa, kun kirjaan tutustuin. Tässä lainaus tekstistä:

"Asemakaavat ovat visioita tulevasta. Tuhosta toipuvan Kokkolan todellisuus  laahasi kaukana oletetun  tulevaisuuden perässä, sillä  vuosisadan loppupuoli  oli talouden ja rakentamisen  osalta matalapaineista. Metallikylkiset  höyrylaivat kiisivät tervattujen  purjealusten ohi romahduttaen vuosisatoja  vanhat perinteet ja elinkeinot. Laivanrakennus  ja merenkulku siirtyivät toisaalle, tervan kysyntä lopahti ja väkiluku vajosi. Se oli isku, josta kaupunki ei toipunut vuosikymmeniin. Samalla koko Suomea murjoivat Suuret nälkävuodet - hirvittävä kato vuosina 1866-68 - tappaen  liki kymmenyksen kansasta. Pitkän suojasään jälkeen myös Venäjä alkoi tiukentaa otettaan Suomen suuriruhtinaskunnasta..."
(Kohti modernia. 1860-1920, s. 147.) 



Kirja on rakennettu siten, että Erstan kuvituksia on kirjassa kannen lisäksi pääasiassa  kirjan alkupuolella, koska siltä aikakaudelta ei ole olemassa valokuvia. Pidän kyllä kovasti kuvituksesta kirjan tekstien lomassakin. 

Kirjassa on myös erittäin paljon mielenkiintoisia valokuvia jo menneistä rakennuksista. Näitä Karvonen on saanut kirjaansa  muun muassa Vi Nerisstassbor - yhdistykseltä, Kansallisarkistolta  ja Museovirastosta. Kirjassa on myös paljon Karvosen omia valokuvia. 



Ja ai niin - onhan siellä  kirjassa myös  kuva, joka on lainattu luvallisesti KokkolaKarleby - blogin kuvista. Sain Karvoselta sähköpostin kuvaan liittyen viime vuonna ja siellä se Tankarin kirkosta näppäämäni otos nyt komeilee. 

Viime viikolla sain ensimmäisen kommentin kuvasta, kun tuttava kysäisi, miten onnistun sekaantumaan joka ikiseen asiaan.:) Oli ostanut kirjan itselleen ja tuttavalleen ja lukiessaan bongannut blogistin nimen. Blogiini liittyen saan silloin tällöin tämäntyyppisiä  pyyntöjä ja olen vain  iloinen, jos pystyn jeesaamaan 


Vanhojn valokuvien lisäksi kirjassa on myös runsaasti kuvia asemakaavapiirustuksista ja talojen suunnittelupiirroksista. Niitä on todella mielenkiintoista tutkiskella. Samoin vanhojen valokuvien sijoittaminen nykyiseen ympäristöön on kiinnostavaa. On tosi vaikeaa hahmottaa kaupunkikuvaa vanhoista rakennuksista. 


Tämä on kirja, jonka aion pitää kirjahyllyssäni käden ulottuvilla.  Oletettavasti tulen tutkimaan sitä aika usein blogini tiimoilta. Tämän kirjan  voisin myös hyvin antaa lahjaksi syntymäpäiväsankarille, Kokkolaan muuttavalle tai täältä pois lähtevälle...Kirjan voi hankkia kirjahyllynsä sulostuttajaksi  esimerkiksi täältä!

4 kommenttia:

  1. Olin yllättynyt kun tätä ei löytynytkään perheen lähettämästä joulupaketista. Joutuu jotain muuta kautta koittaa hankkia omaan hyllyyn. Omistan saman tyyppisen kirjan liittyen asuinalueeseen jolla itse asuatelen täällä rapakon takana 🙂

    VastaaPoista
  2. Oi ja voi, jennyjunkpile. Joulupukin paketit on ennalta arvaamattomia. Toivon, että tämä opus jotain kautta käsiisi löytyy! Hyvää kirjaa kannattaa aina odottaa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on; pukki joskus tuo sitä mitä tarvitsee eikä aina sitä mitä haluaa 😀 varmasti jos keksin jonkun hyvän vaihtokaupan, onnistun jonkun kaverin kautta hankkimaan tämän!

      Poista