sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Lunta, lunta!

Nyt voi varmaan todeta, että on kunnon talvi! Mutta kaikella on tietysti rajansa. Pakanen on paukkunut kovin ottein, ja kun lopultakin vähän lauhtuu, tulee lunta tupaan. 

Talomme on aika aukealla paikalla peltojen keskellä. Mitä nyt takana pieni metsäpläntti vähän tuulilta  suojaamassa. 

Lumitöitä on tehty tämän viikonlopun aikana pitkään ja hartaasti. Yksi tai kaksi kertaa ei ole riittänyt. Mönkijän aura on laulanut useampaan otteeseen. Harmi, ettei ole traktoria, sillä mönkijän voima ei oikein enää riitä kippaamaan viereiseen vesiojaan lumimassoja. Auratut tien reunat ovat niin tulvillaan lunta. 

Ongelmahan tässä on se, että pian ei isommalla autolla enää pääse kulkemaan yksityisliittymäämme. 

Tuuli on pyörittänyt ja puhallellut aukealle tienpätkälle lumipursuja oikein toden teolla.  Hämärästi muistan lapsuustalviltani jotain vastaavaa, mutta en pitkiin, pitkiin aikoihin. Eräs vanha kylänmies tulla teputteli tiellä vastaan ja totesi, ettei muista näillä seuduilla näin lumista talvea. No, minä olenkin vähän enemmän sisämaasta kotoisin, kuin ikänsä rannikolla asuneet. 



Kaunista silti on. Ja voisihan tuota lunta hyödyntää tekemällä oikein ison kukkulan, josta olisi kiva lasketella tampattuna pulkalla. Siippa yritti minulle myös ehdotella pehmeään  hankeen hyppäämistä, mutta en oikein lämmennyt ajatukselle. 



Porraspääkin alkaa olla aika kaposen näköinen. Siippa äsken lueskeli kymmenen päivän sääennustetta ja kertoi vähän kauhistuneena, että lisää lunta on luvassa. 




Tänään oli joka tapauksessa mainioista mainioin talvi-ilma. Pakkasta -4 ja aurinkokin paisteli. Käveleskelin Vartiolinnan ympäristössä. Oli niin kirkasta, etten nähnyt kameran näytöltä, mitä kuvasin. 

Puiston hyljepatsaat oli kruunattu talvikuosiin valkeiksi lumikasoiksi. 


Puiston käytävät oli silti jo ajeltu käveltävään kuntoon. Ihanaa!


Istukaa kiireimmäksi aikaa, naureskelin puiston penkkien ohitse kulkiessa. Teki kyllä mieli raivata tie penkille ja puhdistaa penkki istuttavaksi. Mutta ehkä siinä ei talvella kulkiessaan  kukaan kumminkaan huilaisi?


Vartiolinnan pihassa patsailla oli myös valkeat vetimet. 


Jotenkin koko patsaan olemus muuttuu lumen keskellä. 


Vanhassa kaupungissa ajellessa piti oikein tarkistaa, onko katu varmasti kaksisuuntainen. Niin kapeilta ne nyt näyttivät.  Vanhoja taloja toki suojaa lumivuoraus kylmältä.



Vilkaisu Santahaan viralliseen lumimittariin osoitti, että eilen, 17.2.24 lunta oli siellä 68 cm, tänään hieman laskeneena 64 cm. No, vielä on metriin matkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti