tiistai 21. helmikuuta 2012

Valmistautumista lumenveiston SM-kisoihin

Tänään kuljeskelin Kokkolan keskustan kävelykadulla kollegan vinkistä. Siellä  valmistauduttiin suorastaan täysin palkein torstaista 23.2. klo. 13.00 lauantaihin 25.2.2012 klo. 12.00 saakka   Kokkolassa oleviin  lumenveiston SM-kilpailuihin.Tulevassa kilpailussa on kolme sarjaa; Taide-, Soolo- ja Toimintasarja, joissa kussakin on useita joukkueita. Kilpailu on Kokkolan Matkailu Oy järjestämä  yhdessä City Kokkola-yhdistyksen sekä Kokkolan Ladun kanssa.  Joukkueissa on sarjan mukaisesti  2-3 veistäjää ja soolosarjassa yksi.Valmistelut kisaa varten olivat sangen hupaisaa katseltavaa: Lumiaihiot rakennetaan  ulkopuolisten toimesta. Kollegani esimerkiksi kuuluu lasten jalkapallojoukkueen vanhempiin, jotka olivat ottaneet urakakseen huhkia useita lumiaihioita ja kartuttaa näin kassaansa... Ei mikään ihan yksinkertainen homma, sillä aihiot on ensin pystytettävä ja kiristettävä ruuveilla, jonka jälkeen kaivurin kauha kippaa lunta aihioihin. Siellä sitten ihmisjoukko talloo hiki hatussa lunta tiiviiksi... Useamman illan urakka. Lisäksi öisin alueella on vartiointi, ettei aihioita säretä...

                         

                        

Aihion koko taide- ja toimintasarjoissa on 3x3x3 metriä. Veistoksessa tulee olla 10-50 cm  korkuinen jalusta. Toimintasarjassa veistoksen maksimikorkeus on  3 metriä ja veistosta voi levittää omalla rajatulla veistoalueella vapaasti. Soolosarjassa aihion koko on  1,5 x 1,5 x2,4 metriä.

Tänä vuonna puhtaasta lumesta ei ole puutetta.  Tykkilunta alueelle on ajettu useita päiviä Santahaasta. Tykkilunta sen vuoksi, että siitä on aihioita helpompi muokata.
Sarjojen aiheena kisoissa on tänä vuonna "Luonto soi." Aihevalintaan on monta erinomaista syytä. Kokkolalaisen, jo edesmenneen luontoihmisen, Veikko Salkion syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. (Kokkolassa muuten toimii  Salkion perustama luontomuseo Kieppi, jossa ehdottomasti kannattaa vierailla...). Kokkola on myös tunnettu musiikkikaupunki. Voimme olla erittäin ylpeitä esimerkiki Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterista sekä juuri tällä viikolla kaupungissamme olevasta Kokkolan Talviharmonikkaviikosta (josta tulossa  postausta myöhemmin!).


Veistosalue on jaoteltu siten, että soolo-sarja kilpailee kauppakeskus Chydenian välissä, kilpailusarja mittelee Osuuspankin mäessä kävelykadulla ja toimintasarja työskentelee Kokkolan Kaupunginkirjaston kupeessa. Samalla alueella rakennetaan myös tulevien päivien aikana maailman suurinta lumihaitaria, jolla yritetään päästä Guinnesin ennätystenkirjaan... Lumihaitarin tekeminen liittyy KokkolanTalviharmonikka-viikon tapahtumiin ja teoksesta on tarkoitus tulla veistos, jonka molemmissa päissä on oikean näköinen koskettimisto!Mieltä lämmittää, että soolo-sarjaan on ilmottautunut esimerkiksi oman entisen opinahjoni Yliopistokeskus Chydeniuksen luokanopettajaopiskelijoita kuvataiteen lehtorin kera sekä  joukkueita  alakoululta:)  Ja pikanttina lisänä kerrottakoon, että myös Brasilia-television pitäisi olla paikalla...Eksoottista, eikö vaan!
Palkintojenjako alueella tapahtuu  lauantaina 25.2. klo. 13.00 kilpailualueella...Täytyy käväistä ihastelemassa silloin, minkälaisia teoksia lumikasoista on esiin kaivertautunut. :)LÄHTEET:
Lumenveiston Sm-kisat. [https://www.kokkola.fi/matkailu_2/tapahtumat/lumenveiston_sm/fi_FI/lumenveiston_sm/]. Luettu 21.2.2012.


Lumenveiston SM-kisat 2012 Kokkolassa. [http://www.citykokkola.fi/index.php/uutiset/135-lumenveiston-sm-kisa] Luettu 21.2.2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti