perjantai 30. maaliskuuta 2012

Valli Vittsarin koulun vieressä...

Edellisessä bloggauksessa käsittelin Suomen sotaa Kaukon sillalla. Tällä kertaa kuljemme Perhonjoen entistä rantatörmää  noin 250 metrin etäisyydelle joesta. Ympäristöstä kohoaa pieni mäennyppylä, joka viimekesäisenä  kuvaushetkenä  oli tosin kasvaneen heinokon vallassa. Aivan kukkulan vieressä onVittsarin ruotsinkielinen alakoulu.


Kiinnitin asiaan huomion muutama vuosi sitten, kun kouluun menevän tien varrelle ilmaantui opastekyltti, jossa mainittiin Suomen sodan muistomerkistä.

Lähdin kuvaamaan kohdetta kauniina loppukesän päivänä sandaalit jalassa.Kiertelin aikani metsän reunaa. Heinikko rehoitti pitkänä ja olin aivan ymmyrkäisenä, missä se muistomerkki sijaitsikaan.
Jouduin luovuttamaan. Huruuttelin autolla kotiin ja tuohduksissani papatin puolisolleni, etten löytänyt muistomerkkiä mistään. Puolisoni alkuperäisenä oman kylän poikana totesi, että kyllä siellä kivi on.Ei muuta kuin uudestaan tästä suivaantuneena paikalle! Heinikossa kahlailin sandaaleineni enemmän kuin varovasti. Tuli mieleen, voisiko kasvuston seasta pistää käärme tai joku muu eläväinen  varpaaseen:/

Ja alla olevalta kukkulapahaselta sitten tein lopultakin löydön! Muistomerkki löytyi! Viereen on rakennettu useampia uudehkoja taloja. Rämpimiseni siis palkittiin -sankan heinikon keskeltä puski esiin pieni kivi. Kävelin lähemmäksi ja talloin mennessäni kasvustoa matalaksi. Muistomerkki muistutti mielestäni pientä ja vaatimatonta hautakiveä. Olin ehkä kuvitellut mielessäni kivipaaden jykevämmäksi...
Tälle muistomerkin kohdalle venäläiset rakensivat vallin tykkiasemakseen Suomen sodan aikoina 15-29.9.1808. Taistelu käytiin tykistötaisteluna. Muistomerkissä on kiveen kaiverrettuna taisteluvuosi 1808.
 Valli on koooltaan noin 22 x 5 metriä ja korkeimmillaan se on 1.5 metrin korkuinen. Valli koostuu lähinnä kivistä. Vallin päässä on halkaisijaltaan  noin 2 metrin maakivi.

Vallissa on kolme syvennystä, joista keskimmäinen on suurin. Näihin syvennyksiin  oli sodan aikana sijoitettu tykit. Nykyään kukkulalla on joitakin paikoiltaan alas vierineitä kiviä, pienehköjä puita sekä pintakasvillisuutta, lähinnä tupasmaista heinää. Joskus paikalla on ilmeisesti kasvanut isompiakin puita.

Vallista  etelään on kymmenisen metrin levyinen kuoppa. Ilmeisesti sieltä on vallin rakentamisen aikoihin otettu kiviä valliin.

Perimätiedon mukaan kerrotaan myös, että itään päin laskevalla rinteellä voisi olla Suomen sodan aikaisia hautapoteroita. 

Alla olevassa kuvassa on näkymä muistomerkiltä Vittsarin kouluun aidan takaa.


LÄHTEET:

Kaukon silta. [http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/mjreki/read/asp/r_kohde_det1.aspx?KOHDE_ID=1000009963] Luettu 25.3.2012.


6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä, samaa epätoivoa oli ilmassa yrittäessämme etsiä samaa muistomerkkiä tuloksetta... Nytpä tiedämme mistä yrittää sitä seuraavalla kerralla bongata!

  VastaaPoista
 2. Onnea matkaan, toivottavasti selviätte kunniakkaasti paikalle kuvien perusteella:)
  -Kiviminna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin sielä tänään, mutta en löytänyt muistomerkkiä...

   Poista
 3. Onpa harmi - oli kyllä ainakin edellisellä kerralla käydessäni sellaisessa ruohikossa, että meinasi jäädä itseltänikin löytymättä. Pitäisi kyllä saada siistimmäksi, jotta kuka vaan voisi löytää...

  VastaaPoista
 4. Kyllä, näin ei kukaan löydä sitä.
  Uusi yritys tänään, mutta ei. Mainitsemastasi heiniköstä on tullut ihan metsikkö, täynnä koivuja. Tuon talon katosta näkyy vain enää pikkupala.
  Mutta jospa kolmas kerta toden sanoisi :) .

  VastaaPoista
 5. Voi eiiiii...tää on kyllä ihgan surkuhupaisaa. Muistan niin oma pettymyksen tunteeni, kun sitä etsin - ja siitä on jo 8,5 vuotta. Voin vain kuvitella kasvaneen koivikon:( Mutta ei luovutera, ei! Tuosta voisi kyllä antaa palautetta - en vain tiedä, kuka sitä "hoitaa..."

  VastaaPoista