tiistai 20. maaliskuuta 2012

Monenlaisia meriittejä musiikissa

Ihan pakko hehkuttaa näitä oman alueen musiikin taitajia! Kokkolan suuntaan on viime viikkojen aikana rapsahtanut useampiakin aika hienoja juttuja!

Ensiksi helmikuussa media hehkutti, kuinka viulisti ja kapellimestari Sakari Oramo on valittu Britannian yleisradioyhtiö BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi.

Oramo itse on syntyjään helsinkiläinen, mutta Keski-Pohjanmaalle hänet  yhdistää kokkolalaissyntyinen vaimo, sopraanolaulaja Anu Komsi. Kesiään  he viettävät perheensä kanssa pitkälti mökkeillen Kokkolassa.
.
Toki täällä Kokkolassakin työt vetävät puoleensa Oramoa. Viime kesäisessä bloggauksessani ylistinkin jo Oramon mielettömän hienoa otetta Kokkolan Oopperassa. Oramo kertoo  keskipohjalaisuudesta Suomen Kuvalehdessä näin "Siellä on voimakas pälätyskulttuuri. Ihmisten kyky ottaa kontaktia on ihan toinen kuin Helsingissä. Lähtökohta Kokkolassa on tehdä oopperaa toisin kuin isoissa taloissa. ”Perinteinen tapa on laulajavetoinen. Meillä korostuu ohjaajan näkökulma.”

Myös Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on tuttu Oramolle vuosien ajalta päävierailijan roolista. Syksystä  2013 lähtien Oramo aloittaa myös saman orkesterin taiteellisena johtajana. BBC:n kapellimestaruden ohella.

Nimityksellä BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi on Oramolle valtava merkitys, onhan kyseessä eräs Euroopan johtavista orkestereista. Orkesteri toimii myös vuosittaisten, maailman suurimpien   Proms-musiikkijuhlien selkärankana.

Alla olevasta videosta voit kurkistaa Oramon taidokasta  orkesterin johtamista  -kyseessä tietysti Sibeliuksen Finlandia!


Toisena helmenä mainittakoon viikonloppuna julkaistu tieto, jonka mukaan Suomen Naiskuoroliitto on valinnut vuoden 2011 kuoroksi Kokkolan Naislaulajat.

Kuoro juhlisti vuonna 2011 30-vuotisjuhlaansa. Tällöin he julkaisivat Ruuhkavuodet-levyn juhlan kunniaksi. Kuoroa johtaa nykyään Maria Kesäniemi.

Vuoden kuoro-titteli on vuosittain myönnettävä huomionosoitus taiteellisesti kunnianhimoiselle, aktiiviselle ja naiskuoron asemaa vahvistaneelle kuorolle.

Alla olevasta linkistä pääset kuuntelemaan Naislaulajien esiintymistä muutaman vuoden takaa.

 


Kaiken muun hyvän lisäksi tällä hetkellä television musiikkiohjelmissa taitoaan on testailemassa kaksikin kokkolalaista nuortamiestä!

Nelosen The Voice of Finland -kisassa taituroi Jesse Kaikuranta. Kisassa on tällä hetkellä  jäljellä vielä 24 kilpailijaa.Kaikuranta on tunnettu myös Kokkolan musiikkielämässä -esimerkiksi laulunopettajana Kokkolan Estraditaiteen koulussa.

Alla olevasta linkistä pääset Jessen kisatunnelmaan:Toisessa musaohjelmassa, nimittäin MTV 3:n Idolsissa, kisaa puolestaan nuori, vasta 16-vuotias Torsten Borg. Torsten on tällä hetkellä sijottuneena jo kahdeksan  parhaan  joukkoon. Ja matka jatkuu...

Torstenin taivalta on erityisen jännää seurata, sillä hän on poikani koulukaveri usean vuoden ajalta.
Tässä näyte Torstenin kisasta:


Paljon muutakin mahtuu Kokkolan vireään musiikkielänmään, mutta tässä ne päällimmäiset kuulumiset tältä erää!

LÄHTEET:
Hän-henkilökuvassa kapellimestari Sakari Oramo: ”Olen lähtökohdiltani elitisti”Suomen Kuvalehti. [http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kulttuuri/han-henkilokuvassa-kapellimestari-sakari-oramo-olen-lahtokohdiltani-elitisti] Luettu 20.3.2012.kin mahtuu k

Kokkolan naislaulajat on vuoden kuoro. [http://www.pohjalainen.fi/kulttuuri-ja-viihde/elokuvat-ja-videot/kokkolan-naislaulajat-on-vuoden-kuoro-1.1165309] Luettu 20.3.2012.

Sakari Oramo BBC:n ylikapellimestariksi. [http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2012/02/sakari_oramo_bbcn_ylikapellimestariksi_3281681.html]. Luettu 20.3.2012.

Oramo iloisee uudesta nimityksestään.
[http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/musiikki/2012/02/oramo_iloitsee_uudesta_nimityksestaan_3283597.html]


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti