keskiviikko 29. elokuuta 2012

Valtakunnallinen kalastuspäivä Kokkolassa

Tänään vietettiin Suomessa valtakunnallista kalastuspäivää. Tapahtuman päätapahtuma oli täksi vuodeksi saatu Kokkolaan, Ykspihlajan kaupunginosan Potin rantaan, missä onkin ihanteelliset ja isot tilat suuremmallekin yleisömäärälle.Tapahtumaa markkinoitiin alakouluikäisille. Koska kysyntä oli valtaisaa, eivät aivan kaikki mahtuneet tällä kertaa mukaan...Omasta koulustamme tapahtumaan osallistui kaksi  luokkaa ja koko tapahtumassa vieraili päivän aikana viitisensataa oppilasta.

Alla kuvassa perhokalastajan vaatetusta. Pöydällä telineessä itse tehty perho, jossa oli värjättyä ketunkarvaa, kukon niskasulkia sekä lampaan villalankaa.Oppilaat saivat myös itse kokeilla perhovavalla heittoa - tosin kuivalla maalla...Kalastuspäivän järjestämisestä vastasivat eduskunnan kalakerho, SuomenVapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö,maa- ja metsätalousministeriö sekä Kalatalouden Keskusliitto. Yhteistyökumppaneina tapahtumalle toimivat kalatalousalan lehdistö, kalastusvälineyritykset ja maahantuojat.Tapahtuman rahoituksesta vastasi maa- ja metsätalousministeriö kalastuksenhoitomaksuvaroilla.


Kaiken kaikkiaan tapahtuma kokoaa yli neljäänkymmeneen tapahtumaan  15000 oppilasta opettajineen ja lisäksi liudan muita asiasta kiinnostuneita.

Pienryhmissä  tutustuttiin uisteluveneeseen ja sen varusteisiin.
Tutustuimme erilaisiin uistimiin.Opas kertoi, että niitä voi valmistaa itsekin...pitäisiköhän joskus kokeilla?Tämänvuotinen teema oli "Vieheellä fileetä." Opetus ja perehdyttäminen tapahtui kalastusseurojen jäsenien toimesta.
Tapahtuman tavoitteena on edistää kansalaisten monipuolista kalastusta sekä kalan käyttöä ja tarjota lapsille mahdollisuus osallistua hyvään luontoharrastukseen.

Rannan tuntumassa oli kiva seurailla sorsien uintia.
Kentällä sai kokeilla myös tarkkuusheittoja vavalla...Paljon innostuneita oppilaita tulikin bongattua rantojen tuntumasta. Ajoittain osa toimitapisteistä oli ruuhkaisia, mutta oman oppilasporukkamme kanssa ennätimme kahden tunnin aikana  käydä lähes kaikki pisteet läpi.


Toimintapisteitä oli moneen lähtöön... onkipiste oli suosittu. Kalaa nousi tällä kertaa harvinaisen vähän, mutta se ei juurikaan intoa latistanut.


Osalle pisteistä oli jonotettava. Omat oppilaamme ohjasimme tällöin hiekkarannalle tekemään hiekkaan rakennelmia...aika  sujui leppoisasti.Avokeloilla kalastaminen oli jännää -vaikkakin hieman haasteellista aluksi...
Tässä opas näyttää mallia.Luontopolulla oli kahdeksan tehtäväpistettä, joissa sai yksin tai yhdessä parin kanssa arvailla oikeita vastauksia.Oikeat vastaukset käytiin yhdessä läpi.
Onkirastilla sai kokeilla laittaa madon itse koukkuun...Syöttejäkin sai kokeilla...

Rohkeimmat tutkiskelivat toukkiakin:)Meidän porukalta jäi kalanperkauspiste aikapulan takia valitettavasti väliin. Lopuksi ennätimme kuitenkin nautiskella tuoretta, paistettua  kalaa...
Täytyy sanoa, että kala oli huippuhyvää -joka ainut oppilasryhmästäni myös tykkäsi!Lisääkin sai hakea...
Kaikille innokkaille kalastajanaluille jaettiin kotiinviemiseksi pussillinen esitteitä ja kolme jigiä!

Hieno, toiminnallinen koulupäivä. Yksi oppilaistamme tuumasi kotiin päin kävellessään "Mä haluan kyllä ongen itselleni!":)


LÄHTEET:

Keskiviikkona koko Suomi kalastaa.[http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/?lang=fi&svk=76528] Luettu 29.08.2012.

Valtakunnallinen kalastuspäivä2012-2013.[http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/?lang=fi&svk=10839] Luettu 29.08.2012.

2 kommenttia:

  1. Ihana blogi sulla. Syntyperäisenä kokkolalaisena ja pois muuttaneena tulee blogisi kautta myös uutta tietoa Kokkolasta, mitä ei siellä asuessa ole ajatellutkaan. Ikävä merimaisemiin on välillä suuri. Kiitos hienosta blogista!

    VastaaPoista
  2. Voi, kiitos!
    Tätä blogia on niin mielenkiintoista tehdä. Vaikkakin se vaatii riittävästi kiireettömyyttä kirjoitustilanteissa...Toivon, että pystyn avaamaan niin kokkolalaisille kuin muuallakin asuville arjen asioita helmiksi!
    -Kiviminna-

    VastaaPoista