lauantai 29. syyskuuta 2012

Nahkiaisia Perhonjoelta


Tänän tutustumme nahkiaissesonkiin. Nahkiainen on rauhoitettu 1.4.-15.8. Nahkiaisen kutuaika on syys-lokakuussa, jolloin sitä myös saalistetaan.

Nahkiaisen elämä jo itsessään on mielenkiintoinen. Se elää joen pohjalietteessä aluksi 4-5 vuotta sokeana likomatona ja siivilöi ravinnoksi eläin- ja kasvijätettä sekä pieneliöitä. Jokivaiheen viimeisenä vuotena toukan silmät muuttuvat näkeviksi, suu muuttuu ympyräsuisille tyypilliseen tapaan  hampaalliseksi imukupiksi ja hengityselimistö  haikalojen elimistöä muistuttavaksi. Myös selkäevät kasvavat.

 Isoiksi vartuttuaan nahkiaiset suuntaavat merelle. Siellä ne elelevät 2-3 vuotta, jonka jälkeen nahkiaiset nousevat syksyllä jokiin ja puroihin kutemaan. Nahkiaiset viettävät joessa koko talven syömättä mitään. Nahkiaiset kutevat   touko–kesäkuussa virtaavaan veteen sorapohjille. Surullisesta kyllä, mutta tämän jälkeen ne kuolevat:(

Tässä alapuolen kuvassa nahkiaisten pyydystyspato Perhonjoella. Paikalliset ruotsinkieliset kutsuvat sitä nimellä nätingskasse...

Kassin pienet suuakot ovat auki meren suuntaan, josta nahkiainen ui verkkoon. Lankkutelineen päällä pyydystäjä pystyy kävelemään ja nostamaan pyydykset. Kuvan rakennelmassa on kymmenkunta pyydystä.

 
 
Nahkiaiset uivat mertoihin öisin, joten pyydykset koetaan  aamuisin. Parhaiten saaliita saadaan  pilvisinä, pimeinä ja sateisina öinä. Silloin  nahkiainen liikkuu vilkkaasti.
 
Pyydystäjät tapaavat säilöä saaliinsa veden alle. Alapuolen kuvassa näkyy  oikeassa reunassa pieni muovitynnyri, joka on reiìtetty. Nahkiaiset säilyvät siinä useamman päivän...

Puolisoni tuttavista useampi harrastelee näitä nahkiaismertoja ja meille onkin  tullut tavaksi ostaa joka syksy joltain tutulta pyydystäjältä muutama kilo nahkiaisia suoraan pyydyksiltä...Nykyään pyydyksenä käytetään   muovitettua metalliverkkoa. Nahkiaisia pyydettiin ennen pajusta tai katajasta tehdyillä merroilla. Periaate oli sama kuin nykyäänkin; merta oli suppilomainen ja oksat merrassa vieri vieressä...

Nahkiaista tavataan alueella, joka ulottuu Etelä-Norjasta ja Itämereltä Italiaan saakka. Suomessa nahkiaista on Itämeressä, siihen laskevissa joissa sekä  muutamissa järvissä. Parhaiten nahkiaisia löytyy Suomessa itäisen Suomenlahden sekä Satakunnan ja Pohjanmaan joista.Nahkiaiset ovat aika arvokkaita,mikäli niitä ostaa kaupan tiskiltä. Saa maksaa itsensä kipeäksi, jopa pari-kolme euroa kappaleelta... Meidän tuttu kauppias myy aina tuota edullisemmin meille - onneksi:)

Nahkiaisten käsittely onkin episodi jo sinällään...

Tapoja on monia - osa tapaa käsitellä nahkiaiset aluksi karkeassa suolassa ja perkauksen jälkeen valmistaa ne halstraten.
 
Vaan meillä tehdään näin:
Puolisoni tapaa kerätä syksyisin talteen tuhkaa ämpäriin.
 
 
Nahkiaiset pyöritellään tuhkassa, jotta niiden limaisuus häviäisi.
 
 

Nahkiaiset ovat sen verran liukasliikkeisiä kavereita, etteivät tahdo astiassa pysyä käsiteltyinäkään...

 
 
 

 Tämän jälkeen jokainen nahkiainen käsitellään käsissä   liikutellen yksitellen niin, että tuhka katoaa. Nahkiaisen lima jää tuhkaan kiinni.


 
 Käsitellyt kalat pestään ja tämän jälkeen toistetaan vielä tuhkakäsittely uudelleen...Seuraavaksi nahkiaisesta poistetaan suoli. Otukseen tehdään kaksi viiltoa.

 Kiduskansien sijaan nahkiaisilla on 7  pientä kidusaukkoa rivissä pään takana -näkyvät alla olevassa kuvassa.


 

...Ja suoli vedetään ulos... Puolisoni tapaa myös katkaista otusten pään -tätä tosin kaikki eivät tee.


 
Kun kalat on käsitelty, laitetaan uuninpellille reippaasti voita...
Nahkiaiset ladotaan rinta rinnan pellille ja ripotellaan suolaa päälle.
 

Asteita n. +200 ja reilu ½ tuntia...Herkku on valmis ja kokonaan syötävissä:)


Hmmm...Tunnustan - sisävesien tyttönä en tahdo edes rohjeta maistaa nahkiaista. Perheen miesväki syö kerran vuodessa itsensä kipeiksi näistä:/


LÄHTEET: Nahkiainen. [http://www.nahkiaispaistamo.com/nahkiainen.html]Luettu 29.8.2012.
Nahkiainen [http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kalat/nahkiainen] Luettu 28.9.2012.
Nahkiainen. [http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/nahkiainen/] Luettu 29.9.2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti