sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Keskiaikaiset häät Kokkolassa

 Hieman myöhässä saavuin seuraamaan keskiaikaisia häitä Kaarlelan kirkon takana olevalle nurmialueelle, turnajaiskentälle. . Yleisöä oli hääkentän aidatulla alueella jo tungokseen asti, useita satoja. Ei puhettakaan, että olisin voinut valita kuvauspaikan...Oli asetuttava siihen mihin pääsi...Yleisölle näyttiin jaetun ohjelmalehtisiä, valitettavasti jäin niistä  mattimyöhäisenä paitsi...

Pappina häissä toimi Martti Nykänen.
Hääparina oli opettajapariskunta Sirkku Lähdesmäki ja Tommi  Nurmi.


Morsiusneidot, joiden puvut oli kotitöinä valmistettu.Sulhanen, joka oli yhtä hymyä...Bestman,opettaja -Pertti  luovuttamassa sormuksia. Sormusrukous lausuttiin Agricolan suomennoksen mukaisesti. Suomennos on peräisin 1500-luvulta. Osa tekstistä luettiin latinaksi....Kaaso-Outi morsiusneitoineen piteli hääkimppua......ja morsian.
Keskiaikainen vihkikaava ei lopulta eroa paljonkaan nykyisestä, vain kieli on muuttunut. Kysymykset tuli kuitenkin esittää nykyisin käytössä olevan vihkikaavan mukaan suomeksi.Kasvotusten...Morsian esitti kauniin runon sulhaselle. Puheessaan pappi kertoi hääparin vahvuuksista ja toivoi, että niitä käytetään tukena myös arjen  avioelämässä.


Myös MTV 3 paikallisen toimittajan O. Airolan  ja kuvaajan voimin näytti olevan hengessä mukana.Bestman...Asu oli muuten upea!


Huomatkaahan messukasukka,joka on vuodelta 1692!


Tää onnea on...
Yhdessä....


Yleisöä...
Yhdessä laulettiin virsi...Oli hienoa, että lähisuku sai olla aidatun alueen sisäpuolella - ja etenkin se, että he kaikki olivat pukeutuneet keskiaikaisesti!


Erityisesti pidin morsiammen pääkoristeesta - puolukannvarpuja ja kanervanoksia! Keskiajalla vaimoilla hiukset olivat yleensä huivin peitossa, joten häätilaisuus oli viimeinen mahdollisuus pitää hiukset paljaina. Morsian on tehnyt pääkoristeen itse. Keskiajalla yrttien tehtävänä oli vahvalla tuoksulla karkoittaa pahaa...

Sulhasen sukulaismiehen kengät oli upeat!


Lähisukua...


Suudelmaan...


Hääpari poistui paikalta lähimpiensä kanssa jatkoille  keskiaikaisiin kesteihin...
Seija-ope  soitti huilumusiikkia...kaunista!


Alttaripöytä...


 Suoraan television prässiin ...Hieno ja mielenkiintoinen tapahtuma!

LÄHTEET: Keskiajasta maustetta hääiloon.[http://yle.fi/uutiset/keskiajasta_maustetta_haailoon/6271016] Luettu 02.09.2012.

3 kommenttia:

 1. Hei! Juhlien morsian tässä häkeltyneenä ihmettelee hienoa kuvasarjaa häistä! Ihania nuo pusukuvat, saanhan käyttää niitä ? Vihkiminen oli taianomainen hetki, pyhä ja rakkaudentäyteinen!

  VastaaPoista
 2. Hei Sirkku!
  Ja onnea tuoreelle hääparille!
  Olin niin onnellinen,kun juuri h-hetkellä pääsin eturivin paikalle aikani väkijoukon takana tuskailtuani:)
  Toki suodaan morsiammelle kuvien käyttöoikeus,kiitos kun kysyit!

  T. Opekollega Kiviminna

  VastaaPoista
 3. Onnea ja siunausta liitollenne! Olipa upeita kuvia.
  Tv. Margetta

  VastaaPoista