Vielä viipyilemme parin postauksen ajan keskiaikapäivillä!
Lauantai-iltapäivänä halusin ehdottomasti päästä kuuntelemaan Pyhän Birgitan näyt ja ilmestykset-esitystä. Ainut huoli oli vain, että olin liian kiireinen,ja uskoin jo, etten myöhäisempäänkään tilaisuuteen ennätä. Vaan kuinka ollakaan -olin paikalla minuutin ennen esityksen alkua...Ei ehkä ihanteellisinta rauhoittumisen kannalta, mutta uskokaa tai älkää -oli NIIN tyytyväinen, että ennätin edes johonkin tapahtumaan "etuajassa!"
Kaarlelan kirkkoon saapuessa kuului ympäriltä kaunista musiikkia." Paikalla oli muutamia kymmeniä ihmisiä. Istuin heidän taakseen, jotten häiritsisi heitä kameroineni...
Tilaisuuteen osallistujille jaettiin ohjelmalehtinen, jossa oli opastus alkuun:
"Istahda penkkiin hetkeksi.
Lue keskiaikainen rukous kerran
tai useammin.
Pysähdy lauseen tai sanan kohdalla
joka tässä hetkessä puhuttelee,
anna sen koskettaa,
ole läsnä itsellesi ja Jumalalle."
Myöhemmin tekstissä kursivoidut tekstinosat ovat osa tätä Pyhän Birgitan ( 1302-1373) rukousta!
Tilaisuuden esityksestä vastasi pariskunta
Leena Harjunpää ja Martti Nykänen. He lukivat tekstejä Pyhän Birgitan elämästä. Tapahtuma kesti noin puoli tuntia.
Kiiruhda, Herra valoksi yöhön.
Kuolevan lailla ikävöin sinua.
Sano sielulleni,
ettei sinun sallimattasi tapahdu mitään
ja ettei mikään sinun sallimasi
ole lohdutonta.
Birgitta asui lapsena Ruotsin Upplanissa isänsä, laamanni Birger Perinpojan ja äitinsä Ingeborgin kanssa. Äiti kuoli, kun Birgitta oli 11-vuotias. Katarina-täti huolehti hänestä sen jälkeen. Täti antoi tytön tehtäväksi käsitöitä. Birgitta pelkäsi, ettei osaisi tehdä koruommelta kulta- ja silkkilangoista.
Työstä tuli kuitenkin niin hieno,että täti uskoi tytön saaneen yliluonnollisia apuja, työn olevan "jumalaista alkuperää" ja työ säilyi suurena aarteena...
Ensimmäisen näkynsä Birgitta näki jo lapsena. Siinä säteilevä nainen, Maria, kysyi,halusiko Birgitta päähänsä kruunun. Toki hän halusi.
Birgitta avioitui ajan tavan mukaan nuoren ,13-vuotiaana isänsä valitseman 5 vuotta vanhemman laamanni Ulf Godmarinpojan kanssa.
Birgittä noudatti kuuliaisesti isänsä käskyä avioliittoon, vaikka unelmoi elämästä luostarissa. Birgitan pyynnöstä hän sai kuitenkin muutaman vuoden lykkäystä yhteiselämästä. Myöhemmin hesaivat 4 tyttöä ja 4 poikaa, joista vain 3 eli aikuisiksi.
Oi Jeesus Kristus, Jumalan poika,
joka vaikenit tuomitsijoittesi edessä,
hillitse kieltäni,
kunnes olen oivaltanut,
mitä ja kuinka minun kuuluu puhua.
Birgitta asui jonkin aikaa Tukholmassa kuningas Magnuksen ja kuningatar Blankan hovissa toimien ystävyyden lisäksi hengellisenä ja myös poliittisena neuvonantajana. Birgitan tuttavapiiriin kuului myös Suomen piispa Henrik.Henrikin kanssa Birgitta lähti Ranskan Avignoniin tavoitteenaan 100-vuotisen sodan lopettaminen sekä paavin muuttaminen takaisin Roomaan...
Osoita minulle tie
ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltaamaan.On onnetonta vitkastella,
on vaarallista jatkaa matkaa,
vastaa siis kaipaukseeni
ja osoita tie.
Birgitta tunnettiin hyväsydämisyydestään. Hän rakensi kotitilalleen köyhien ja sairaiden auttamiseksi talon. Miehensä kanssa hän osallistui pyhiinvaelluksille. Eräällä matkalla Birgitan Ulf-puoliso sairastui ja kuoli lopulta luostarissa.
Birgitta koki helpotuksena puolisonsa kuoleman, koska piti ristiriitaisena oloaan aviovaimona.
Birgitan näkyjen näkeminen alkoi jo Ulfin eläessä. Ruotsin kirkon vaikutusvaltaiset teologit tutkivat näkyjen aitoutta.
Ulfin kuoltua Birgitta lähti pyhiinvaellusmatkalle Roomaan. Nyt hän oli Kristuksen morsian. Roomasta käsin Birgitta teki useita pyhiinvaellusmatkoja. Birgitta eli Roomassa kuolemaansa saakka.
Birgitta näki useita näkyjä ja ilmestyksiä. Tässä niistä yksi: Jouluyön messussa Birgitan valtasi ihmeellinen riemu. Samalla hetkellä hän tunsi selvän ja oudon värinän sydämessään, aivan kuin lapsi olisi liikkunut hänen sisällään. Joulupäivänä Maria ilmestyi Birgitalle sanoen suurin piirtein näin "Tytär, ihmettelet värinää, jota tunnet sydämessäsi. Se ei ole petosta, vaan ilmausta onnesta, jota tunsin minua kohdanneesta laupeudesta. Niin oli poikani saapuminen kohtuuni äkillinen ja outo. Sinun ei pidä pelätä, vaan iloita, sillä tuntemasi värinä on merkki Poikani saapumisesta sydämeesi."
Birgitta ei koskaan päässyt omaan luostariinsa Vadstenaan, eikä hän pukenut koskaan päälleen suunnittelemaansa nunnan pukua.
Birgitta haudattiin kuitenkin Vadstenaan, jossa ovat kaikki paitsi käsivarren luut, jotka jäivät roomaan pyhäinjäännökseksi.
Birgitta kanonisoitiin Pietarin kirkossa lähes 20 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Ruotsin kansallispyhimys hänestä tuli 1394 ja Paavi Paavali II :n nimittämänä Euroopan suojeluspyhimys vuonna 1999.
Ja birgittalaisluostaritoiminta - se elää edelleen!
Tulen luoksesi
kuin sairas tulee lääkärin luo.
Oi, Herra, anna sydämelleni rauha."
(Suom. Pekka Kivekäs]
Tilaisuus oli mielenkiintoinen ja ehdottomasti oikeassa paikassa kirkossa. Asia oli vaativaa kuunneltavaa, joka vaati keskittymistä. Siksi ymmärrän hyvin rauhoittumisen merkityksen...
Ja tämän vuoksi myönnän - aika lailla harmitti sekä esittäjien että yleisön puolesta joidenkin kuuntelijoiden käyttäytyminen. Osa saapui tilaisuuteen myöhässä, osa poistui kesken, arvatenkin ennättääkseen turnajaisnäytökseen. Eniten kuitenkin jurppi muutama takariviin kesken esityksen saapunut, joka kuului isoon ääneen vaihtavan kokemuksia ruokaresepteistä sun muista:( Ihmisten närkästyneiden päänkääntyilyjen jälkeen he tosin poistuivat paikalta ennen tilaisuuden loppumista...
Hieno ja mielenkiintoinen tilaisuus oli siis tämäkin, vaikka keskimääräistä vaativampi kuulijalle!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti