maanantai 15. lokakuuta 2012

Karpalossa Kokkolassa

Vaikka syksy on ollut sangen sateinen, on mukaan mahtunut aurinkoisiakin päiviä.Tänä syksynä olen ollut innokas samoilija. Syksyinen Suomen luonto vahvoine värimaailmoineen on sykähdyttävän kaunis ja suorastaan innostaa liikkumaan.



Olen käynyt jo useamman kerran karpalosuolla.Samalta suonkulmalta olen poiminut jo liki kolme ämpärillistä punaisia marjoja!Itse en ole kovinkaan innokas karpaloiden syöjä, lähinnä flunssaisena pistelen niitä määrätietoisesti suuhun. Vanhempani kuitenkin ovat varsinaisia karpalofriikkejä, joten olen kerännyt marjoja etupäässä heille.




Suurin nautinto on kuitenkin, kun saa talsia märällä, upottavalla suolla kahluuhousuissa vailla kiirettä. Kuunnella joutsenien kaakatusta järven toisesta päästä. Ihastella ruskan värejä ja katsella peilityyntä vedenpintaa. Kotiin päästyä on aina uuvahtanut olo ja kehossa kolottaa, mutta mieli on virkeä:)





Karpalossa on runsaasti sitruunahappoa.Lisäksi siinä on myös bentsoe- ja omenahappoa sekä A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Löytyypä siitä myös  E-vitamiinia, rautaa, flavonoideja, tanniineja sekä C-vitamiinia. Karpalon siemenissä puolestaan on omega3- ja omega 6-rasvahappoja...

Karpalosta voi saada myös apua erilaisiin infektioihin... Ihmeellistä, että karpalo on melko aliarvostettu marja. Suolla saa yleensä kulkea aika lailla yksin...




Tämänkertaiset karpalot keräsin rantakaislikon suojista.






Välillä pidin taukoja ja ihastelin rantakaislikon takaa maisemia.


Täytyy sanoa, että oikein mieli lepäsi!




Illan hämärryttyä saapastelin  levollisena autolle ylpeänä päivän saaliista ja uurastuksesta. Kauniita, eikö vain!






LÄHTEET:Karpalon happamuus auttaa ehkäisemään virtsatietulehdusta. [http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/terveys/karpalon-happamuus-auttaa-ehkaisemaan-virtsatietulehdusta] Luettu 15.10.2012.

4 kommenttia:

  1. Kiitos jälleen kerran hienosta jutusta! Tätä lukiessa tuli sellanen tunne kuin olisin itsekin ollut mukana tuolla karpalosuolla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Johanna, kun pidit seuraa suolla! Kyllä noita maisemia useampikin mahtuu kerralla ihailemaan:)

      Poista
  2. Onko kovinkin vetiset suot näiden sateiden jäljiltä?

    VastaaPoista
  3. Kiitos kysymästä, anonyymi. Selvästi on märempää, kuin tavallisesti. Poika otti ja kellahti vaatimattomalta vesikuopalta näyttäneeseen puttiin ja jouduttiin vaihtamaan koko vaatekerta:/
    Siksi nuo kahluusaappaat ovatkin kerrassaan mainiot:)
    -Kiviminna-

    VastaaPoista