lauantai 13. helmikuuta 2016

Isänmaan puolesta-muistomerkki Ullavassa


Ullavan kirkon pihassa katselen jykevää muistomerkkiä. Paksussa punertavan ruskeassa kivipaadessa on ylimmäisenä  kiviristi. Jalustalla olevan kiven  kyljessä on  teksti "Isänmaan puolesta 39-40, 1941, 1944. "
Kivessä on runsaasti toisen maailmansodan aikana kuolleiden miesten nimiä. Löytyy sotilasarvoltaan niin korpraalia, alikersanttia, sotamiestä, tykkimiestä, kersanttia kuin kaartilaistakin. Tarkemmin laskettuna vuosina 1939-1940 on kaatuneita ollut kaksi, vuonna 1941  26 ja vuonna 1944 16 henkilöä.

Itselleni nämä tämän aikakauden hautakivet ovat aina pysäyttäviä. Oma isoisäni menehtyi vain 26-vuotiaana Jatkosodassa vuonna 1942. Samasta perheestä sota vei kolme veljestä. Vielä  yli 70 vuotta isoisäni menehtymisensä jälkeen hän on mukana perheemme keskusteluissa - ihminen, jota en ole koskaan saanut oppia tuntemaan, kuten ei isänikään... Nimi kivessä on vain nimi muiden mukana, mutta jokaisen nimen taakse kätkeytyy suuri määrä elämänkohtaloita...
Valtakunnallista tilastoa katsomalla voi todeta, että Ullava oli onnekas Talvisodan aikana 1939-1940, sillä tällöin sodassa menehtyneiden määrä Ullavassa  oli Suomen kahdeksanneksi pienin. Prosenteiksi muunnettuna  0,22%  Ullavan miespuolisesta väestöstä laskettuna.


Muistomerkin  edustalla on yksittäiset sankarihaudat.



LÄHTEET:

Kysy.fi. Helsingin kaupunginkirjasto. mitkä paikkakunnat kärsivät Talvisodassa suurimmat ja pienimät tappiot? [http://www.kysy.fi/kysymys/mitka-paikkakunnat-karsivat-talvisodassa-suurimmat-ja-pienimmat-tappiot] Luettu 8.6.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti