lauantai 6. helmikuuta 2016

Kaarlelan kirkon vanha siunauskappeli

Välillä kesänvärisiä  kuvia...Kaarlelan kirkon vanha siunauskappeli sijaitsee Kaarlelan kirkkoa vastapäätä tien toisella puolen. Sen ympärillä on  kiviaita, jonka sisäpuolella on  sankarihautausmaa.  
Kaarlelan siunauskappeli on vuodelta 1871. Se on mielestäni kaunis, erikoinen ja pieni rakennus. Tällä hetkellä siellä säilytetään vanhoja urkujen osia. Jotenkin soisi, että tämä idyllinen rakennus pidettäisiin muuna kuin varastona ja  jonkinlaisessa esteettisemmässä käytössä.


Katto-osassa on erillinen lasitorni, jonka huipulla on risti.


Ikkunat ovat kauniit, yläosasta salmiakkikuvioiset, alaosista ruudulliset.


Sisäkatossa on hieno lasimaalaus. Puukehykset sen ympärillä ovat kahdeksansivuiset.


Oviaukon yläpuolella on ruotsinkielinen teksti "En tillflykt  är han urtidens Gud." Olisiko käännettynä kutakuinkin, että  Ikiaikojen Jumala on turvapaikka...
Tekstin alla on veistetty kyyhkynen.


Siunauskappelin ympäristössä on pensasaitoja ja sankarihautoja. Alue on siististi hoidettu.


Seinällä on  pienehkö krusifiksi. En tiedä sen tekijää.


Summa summarum - kauniita yksityiskohtia, kaunis rakennus rauhoittavassa ympäristössä. Paikalla käydessäni visioin, mihin tällaista pientä rakennusta voisi käyttää...Hiljentymiskappeli, yhteislaulutila, vihkitila, kesäinen  iltahartauspaikka... En tiedä, olisiko joku kiinnostunut laillani historiallisesta Kaarlelan kierroksesta, jossa yhdistyisi tämä vanha kappeli, Kaarlelan kirkko, Tarharanta, Kaarlelan seurakuntatalo, Chydeniuksen pappila, Kaarlelan kotiseutumuseo ym.  hyvän ja asiantuntevan oppaan johdattamana. Matkan varrella voisi istahtaa ja rauhoittua kuuntelemaan rakennukseen jos toiseenkin ...historian tarinoita ei alueelta ainakaan puuttuisi. Jään odottamaan.:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti