Kaarlelan kirkossa olevat kolme kynttilänjalkaa ovat pakotettua messinkilevyä. Koristeina on kukkia, hedelmiä, lehtiä , helmirivejä, köynnöksiä , sydämiä, palmetteja sekä ympyröitä.
Osa kynttiläjalkakuvistani on huonoja. En pääse niistä kaikista selvyyteen. Joten tietoa kynttilänjaloista tarjolla tällä kertaa osin ilman kuvaa, kuvia sitten erillisinä...
Kaarlelan pitäjän historiassa mainitaan, että kirkossa on seitsemän haaratonta kynttilänvartta. Viiden näistä todetaan olleen kirkon hallussa jo vuonna 1700. Kaksi kynttilänjaloista on tullut kirkkoon vuonna 1731. Kahdessa kynttelikössä mainitaan olevan hyvin matalia koristeita, mm. köynnöksiä, joissa on kärjestä sisään taivutetut lehdet.
Kirkko on omistanut pienen messinkisen kynttilänjalan, joka löydettiin 1930-luvulla kirkon lattian alta. Siinä on piirrettynä vuosiluku 1651. Siinä kerrotaan olevan erikseen tehty kädensija jalan ja kynttilänpesän välissä.
Kirkkoon on ostettu kaksi kynttilänvartta neljällä killingillä vuonna 1784 sekä messinkikynttilänjalka vuonna 1805. Lisäksi kokkolalainen Henrik Pasanen on toimittanut vuonna 1758 kirkolle peltilyhdyn. Löytyy myös maininta 1730-luvulla käytetystä lyhdystä, jossa oli lasien sijan sivuilla sarveislevyt.
Kirkossa on myös kaksi tinakynttilänjalkaa. jotka on varustettu ja uurrettu helmisauvoin. Nämä molemmat on valmistettu vuonna 1794 Tukholmassa, mutta kirkkoon ne on ostettu vasta vuonna 1875.
Alla olevassa kuvassa on alttaripöydällä sijaitseva viisiharainen messinkilevyinen kynttilänjalka, jossa on 5 kynttilänpesää. Varren lahjoittajankilvessä on kaiverrettuna:
IR/MH/A °. 1700
Sen lahjoitti vallesmanni Johan Rudhoff vuonna 1700. Kynttilänjalkaa on korjattu vuonna 1931. Korkeutta sillä on 81 cm.
Alttaripöydällä on myös kaksi yhden pesän messinkilevyistä kynttilänjalkaa. Niissä molemmissa on kierrevarsi ja yksi kynttilänsija sekä pyöreä korkea jalka ja varsiosassa pyöreä anturalevy. Lahjoittajankilvet ovat koristeelliset. Kynttilänjalat ovat 1600-luvulta. Korkeutta niillä molemmilla on 41 cm.
Tämä alla oleva kynttelikkö lienee uudempaa perua...Näitä kirkossa on kaksi samanlaista.
Uudempaakin valaistusta kirkosta löytyy. Suurin osa kirkon sähkölampuista on vuodelta 1954. Seurakunta osti taiteilija Lisa Johansson-Papen ehdotuksesta Orno-tehtaalta neljätoista riippuvaa lamppua. Lampuissa on nelikulmaiset, valkeiksi maalatut peltivarjostimet. Varjostimen yläreunan sisäpuolelta kohoaa messinkikehys.
Alla olevissa kahdessa yleiskuvassa on näkyvissä useampia näitä uusimpia riippuvia valaisimia.
Tässä Kaarlelan kirkon kuoriosa kauniissa kynttilävalaistuksessa Keskiaikapäivien 2015 iltatilaisuudessa.
LÄHTEET:
Kaarlelan pitäjän historia I. 1969. Kirkot ja kappelit. Kirkon valot. 109-114, 149-150.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti