sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Pohjanpauha -kivet keskellä ei mitäään

Tässäpä tarjolla jokusia kuvia Pohjanpauhasta! Pohjanpauha on matalikko Kokkolan edustalla. Se on valtion vesialuetta. Siippa tapaa kulkea siikaa kalastamassa  tämän matalikon luona silloin, kun on hyvä merisää. Näin etäälle rannasta ei ole asiaa kovin tuulisella säällä...
Tässä alla kuvaa veneen navigaattorista, kun lähestymme Pohjanpauhaa. Kuvasta näkee hyvin, kuinka paljon matalampaa kivien lähettyvillä on.Entisaikoinakin  alueella kalastettiin verkoilla. Verkot soveltuvat  tälle alueelle hyvin, koska pohja on kivinen.
Meidän väen kalastusreissut tapahtuvat Pohjanpauhassa yleensä niin, että verkot viedään illalla ja koetaan varhain aamulla. Entisaikoina kalastajat  saattoivat tulla Krunnista tai vaihtoehtoisesti yöpyivät avoveneidensä pohjalla, kun tulivat tällaiselle etäämpänä mantereesta olevalle kalastuspaikalle. Minä en kyllä moiseen hommaan lupautuisi...
En ole koskaan rantautunut suurimman kallion päälle, koska kalastusaluksellamme se on aika mahdotonta. Kiviä on liikaa ja vettä liian vähän. Ennen muinoin  moni kalamies kuitenkin rantautui venhollaan saalista odotellessaan.  Kivissä ja kallioissa on kuulemma useita kalastajien aikansa kuluksi naputtamia puumerkkejä.


Nyt kallioilla istuskelevat lähinnä lokit ja tiirat tai alueen uusimmat tulokkaat, merimetsot.
Pauha tarkoittanee sanana matalikkoa. Yleensä katsotaan, että pauhassa on vettä kolmesta kahdeksaan syltä vanhan mittayksikön mukaan.


LÄHTEET:

Ruotsalo - kylä meren rannalla. Krunni eli Poroluodonkari, 2011, s.  76-77.

2 kommenttia:

  1. Pohjanpauhassa on aika paljon hakattuja nimikirjaimia ja vuosilukuja.Lisäksi se on yksi Suomen sisäisten aluevesien "kiintopiste". 50-60 luvulla oli vielä hylkeitten pyynnin "kyttäys- ja pyyntipaikka.

    VastaaPoista
  2. Vieläkin seudulla näkee usein hylkeitä, joten saattaisi olla edelleen oiva hylkeenkyttäyspaikka:) Olisi pakivaa istuskella kallioilla ja bongailla...

    Ja ne nimikirjoitukset olisi kiva myös käydä katsomassa. Pitäisiköhän laittaa kalastusveneen perään pienempi venho, jolla pääsisi ensi kesänä rantautumaan:)

    VastaaPoista