Tässä alla kuvaa veneen navigaattorista, kun lähestymme Pohjanpauhaa. Kuvasta näkee hyvin, kuinka paljon matalampaa kivien lähettyvillä on.
Entisaikoinakin alueella kalastettiin verkoilla. Verkot soveltuvat tälle alueelle hyvin, koska pohja on kivinen.
Meidän väen kalastusreissut tapahtuvat Pohjanpauhassa yleensä niin, että verkot viedään illalla ja koetaan varhain aamulla. Entisaikoina kalastajat saattoivat tulla Krunnista tai vaihtoehtoisesti yöpyivät avoveneidensä pohjalla, kun tulivat tällaiselle etäämpänä mantereesta olevalle kalastuspaikalle. Minä en kyllä moiseen hommaan lupautuisi...
En ole koskaan rantautunut suurimman kallion päälle, koska kalastusaluksellamme se on aika mahdotonta. Kiviä on liikaa ja vettä liian vähän. Ennen muinoin moni kalamies kuitenkin rantautui venhollaan saalista odotellessaan. Kivissä ja kallioissa on kuulemma useita kalastajien aikansa kuluksi naputtamia puumerkkejä.
Pauha tarkoittanee sanana matalikkoa. Yleensä katsotaan, että pauhassa on vettä kolmesta kahdeksaan syltä vanhan mittayksikön mukaan.
LÄHTEET:
Ruotsalo - kylä meren rannalla. Krunni eli Poroluodonkari, 2011, s. 76-77.
Pohjanpauhassa on aika paljon hakattuja nimikirjaimia ja vuosilukuja.Lisäksi se on yksi Suomen sisäisten aluevesien "kiintopiste". 50-60 luvulla oli vielä hylkeitten pyynnin "kyttäys- ja pyyntipaikka.
VastaaPoistaVieläkin seudulla näkee usein hylkeitä, joten saattaisi olla edelleen oiva hylkeenkyttäyspaikka:) Olisi pakivaa istuskella kallioilla ja bongailla...
VastaaPoistaJa ne nimikirjoitukset olisi kiva myös käydä katsomassa. Pitäisiköhän laittaa kalastusveneen perään pienempi venho, jolla pääsisi ensi kesänä rantautumaan:)