sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Tulipas hieno satama-alue Rytikariin!

 Menneen talven kiepeillä luin jostain Rytikarin kehittämishankkeesta.  Rytikarihan sijaitsee Ruotsalossa. Vanhalle venesatamalle oli suunniteltu yleisilmettä nostattavaa kunnostusta. Kesän korvilla täytyi lähteä tilannetta katsastamaan.

Rytikariin saapuminen kesällä konkretisoi sanan kesä.  Hyvin tunnelmallinen alue!

Sataman yhteydessä olevista vanhoista venevajoista keskimmäiset vajat on purettu ja tilalle nousee neljä uutta kalastusvälinevarastoa. Kuvanottohetkellä kesäkuun lopussa  oli vajojen perustukset valmiit ja kattorakennelmat lepäsivät perustusten päällä.
Uusi parkkipaikka palvelee sekä vanhaa että uutta venesatamaa ja uimareita.  Taustalla näkyy vessa ja etualan punainen rakennus on alueella jo aikaisemminkin ollut pukukoppi.Hankkeen toteuttajana on ollut Kälviän ja Ullavan jakokunnan yhteisten maa-alueiden osakaskunta. Kuten alla olevasta kyltistä selviää, on hanketta tuettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

  Kokkolan kaupunki kunnosti  keväällä 2015  venelaiturin 32 veneelle. Nyt uudessa  remontissa tehtiin uusi aallonmurtaja ja lisää venepaikkoja. Alueelta löytyy myös vierasvenepaikka. Tässä alla  se vuosi sitten kunnostettu venesatama. Siisti sekin.

Uudessa veneaiturissa on kuvaushetkellä vasta yksi vene.
Vanha Rytikarin yleinen  uimaranta hiekkoineen on entisellä paikallaan, mutta uusi ja hieno uimalaturi on rakennettu aallonmurtajan viereen. Tämä mahdollistaa suoraa syvempään veteen menemisen. Uimaranta  on hiekoitettu, mutta syvemmällä on kivistä.
Pieni miinus siitä, että laiturin päähän on kiinnitetty tikkaiden molemmin puolin  veden alle paksut metalliketjut. Vaikka ne levenevätkin v-mallisesti, heräsi omassa mielessäni pelko, että joku niistä tietämätön  humpsahtaa veteen sukeltaessaan suoraan ketjujen päälle! Sen verran olen ollut lasten kanssa tekemisissä, että tiedän, ettei innostuksen puuskassa tällaista  välttämättä tule huomanneeksi...


Mutta uimalaituri - se on muuten aivan ihana! :)Venesatama-aluetta on ruopattu ja alueelle on rakennettu uusi aallonmurtaja.

Tässä alla näkymä uimalaiturilta hiekkarannalle.


Rytikarin uuden yleisilmeen voi typistää yhteen sanaan: siisti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti