lauantai 24. syyskuuta 2016

Erikoiskuljetus haasteena liikenteessä

Viikolla, kun pojan kanssa joku aamu ajeltiin kohti koulujamme, ihmeteltiin, miksi opastinkyltit on irroteltu tiensyrjiin. Viikko on ollut kiireinen, en ole ennättänyt juurikaan seurata mediaa... 

No, nyt selvisi kuitenkin, kun näin! Tai itse asiassa koin- palasin koulutuspäivästä ja juutuin liikennesumaan Piispanmäen valoristeyksessä. Valtaisa autokaravaani oli tukkinut koko risteysalueen. Suosista peruuttelin ja matkasin kuljetuksen ohi jostain Lappilanmäen ja Jokilaakson risteyksistä kurvaten. Näkyi viipyilevän tuo rekkakaravaani risteysalueella iltaan saakka. Kuskeilla oli vedetty pimennysverhot hyttien ikkunoihin. Toivottavasti uni maittoi.


Yllä: Kokkolakarleby-blogistin lemppariliikenneopastin puskissa :)

                              

                              
                                    
Kyseessä on mielettömän  -siis todella mielettömän - iso erikoiskuljetus, joka matkaa Pietarsaaresta Äänekoskelle. Netistä kun etsin tietoa, löytyi piipaa.info-sivulta  tällaista tietoa "

Pohjanmaa. Erikoiskuljetus. Liikenne pysäytetään. ENNAKKOTIETO Erikoiskuljetus välillä Pietarsaari - Äänekoski. Kuljetus liikkuu seuraavien tuntien aikana reitillä: Pietarsaari, Luodontie (tie 7494), tie 749 Pietarsaari, Furuholmen - Kokkola, Tehtaankatu".

                               

Kuljetusliike Ville Silvasti Oy:n lähetys on matkalla Äänekosken biotuotetehtaalle  kuljettaen kahta massiivista valkaisutornin osaa. Osat painavat 110000 kg ja 83000kg! Pituutta näillä torneilla on 15  ja 22 metriä. Tarkoituksena on, että kuljetus matkaa pääosin yöaikaan viikonlopun ja alkuviikon aikana.
                        
                                 
Koska rekkojen kärryissä on todella valtavat painot kuormien kanssa, on  tiehen kohdistuvaa rasitusta pyritty minimoimaan käyttämällä yhden valkaisutornin alla jopa 92 rengasta!
                                         
                       

Kuljetus on lähtenyt lauantaiaamuna 6.00 Pietarsaaresta. Se etenee reittiä, joka kulkee Kokkolan, Kalajoen, Nivalan ja Kärsämäen kautta Äänekoskelle. Rekkoja taitaa olla letkassa yhteensä kuusi.

Koska kuljetuksella on korkeutta 10,2 metriä ja leveyttä 9,5 metriä, se asettaa haasteita tiellä matkaamiseen monella tapaa. Ensinnäkin etenemisvauhti on n. 50 km/päivä!

                           
                                
"Kulkueen" matkatessa teillä, täytyy kuljetuksen korkeuden vuoksi tehdä matalalla olevat johdot jännitteettömiksi. Tämän vuoksi luvassa on meillekin kotiin sähkökatkoja 1-3 tunnin ajan...Niitä odotellessa kirjoittelen tätä tekstiä:) Ensin ihmettelin, miksi matkata Pietarsaaresta Äänekoskelle 8-tietä pitkin, mutta nyt selkisi, että esimerkiksi kaikki sillatkin joudutaan kiertämään.

                                    

Täytyy ihmetellä, kuinka massiivisia järjestelyjä tällainen logistiikka edellyttää jo etukäteissuunnitelmien ja -järjestäjien  osalta. Ja kuinka paljon eri alan toimijoita tässä yhdessä kuljetussessiossakin mahtaa olla mukana...

                                   

                                   

                                   
                                                   
                                   

Kaiketi kulkueen matka on ollut suunnitelmaa hitaampaa. Liikennetiedotteessa kun kerrottiin, että kotikylässäni on sähkökatkoja klo 17-21 välisenä aikana. Kello on nyt 22. Vielä ei ole edes katkaistu noita 8-tien sähköjohtoja mistään kohdin...Laskin, että Piispantien risteykseen saakka kotikylästäni niitä on 8-tiellä peräti yhdeksän. Voi vaan kuvitella, kuinka monta piuhaa mahtuu koko matkalle. Ja näyttää muuten siltä, että joutuvat poistamaan katuvalojakin osuuksilta...

Ilta pimenee. Tässä sähkökatkoja odotellessa kävin pihassa uimassa 10-asteisessa altaassa. Kyllä kuulkaa virkisti!  Monella on ollut flunssaa, minulla ei. Naku-uinti lähes joka ilta  pimeässä illassa on säästänyt moisilta pöpöiltä. Vielä aion nautiskella muutaman illan suloisen viileästä vedestä, ennen kuin allasta aletaan taas tyhjäämään.  Haikeaa, kun kesä taas katoaa... Äsken viritin pöydälle valmiiksi led-lyhdyn. Toivotaan, että erikoiskuljetus pääsee matkaamaan onnekkaasti eteenpäin!

LÄHTEET:

Kokkolan energia.  Erikoiskuljetus aiheuttaa sähkökatkoja 24.9.[http://www.kokkolanenergia.fi/fi/ajankohtaista.asp?uutisid=1344] Luettu 24.9.2016.

Piipaa.info. Uutiset Kokkola tänään. Pohjanmaa. Erikoiskuljetus. [https://www.piipaa.info/uutiset-kokkola] Luettu 24.9.2016.

Sisä-Suomen lehti. Biotuotetehtaan suurin erikoiskuljetus liikenteessä viikonloppuna.[http://www.ksml.fi/sisis/Biotuotetehtaan-suurin-erikoiskuljetus-liikenteess%C3%A4-viikonloppuna/842520] Luettu 24.9.2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti