lauantai 19. marraskuuta 2016

Ykspihlajan kirkon lampetit

Kokkolan kirkon palossa loppiaisena 1958 tuhoutuivat mm. kaupunkikirkon lampetit, mutta se on vain osatotuus.

Lähes 20 messinkisestä lampetista säilyi lopulta 5. Kaksi niistä päätettiin  sijoittaa Ykspihajan kirkkoon. Muut kolme ovat aikojen saatossa etsineet paikkaansa ja niiden sijoittelusta on oltu montaa mieltä. Vuoden 2011 Kokkolan seurakuntayhtymän asialistalta löytyy  maininta, että kaupunginkirkossa vielä  olevien lampettien paikat tulisi kuvataidetoimikunnan mukaan uudelleen harkita ja sijoittaa arvokkaammille paikoille.

Nämä kaksi Ykspihlajan kirkkoon aikanaan lahjoitettua  lampettia ovat nyt  kahta puolta Tauno Timosaaren ”Elämän lähde”–alttaritaulua alttarille katsottaessa kirkon oikeanpuoleisessa tiiliseinässä.

Kummassakaan lampetissa ei ole kaiverruksia.


Lampetit ovat keskenään samalla lailla työstettyjä, joten todennäköisesti niillä on myös yhteinen alkuperä. Niiden lahjoittaja tai hankintatapa on kuitenkin epäselvä.

Vertasin näitä lampetteja Kaarlelan kirkossa olevin lampetteihin. Selvänä erona voi huomata, että näissä Ykspihlajan kirkon lampeteissa myös lampetin keskustassa on kuviointeja, Kaarlelan kirkon lampeteissa ei yhdessäkään.

Seinälevy näissä lampeteissa muistuttaa lähinnä vaakunakilpeä. Alareuna on pyöristetty, yläreunoissa on pienet kulmat. Pääte on nelikulmionmuotoinen, alaosastaan hieman kapeneva.

Koristeina näissä lampeteissa on kukkia ja lehtiä sekä  ympyröitä ja pieniä pallokuviointeja lähes kauttaaltaan. Myös seinälevyn ja ja päätteen reunat on kehystetty pienillä pallokuvioinneilla reunoista.


Harmillista, ettei lampettien alkuperä ole selvillä...

LÄHTEET: Kokkola.fi. ETT. Kokkolan kirkon lampeteista.[http://www.kokkola.fi/ett/ETT/ett_mediassa/juttupalsta_kokkolalehdessa/fi_FI/lampetit/]  Luettu 17.7.2016.

Kokkolan seurakuntayhtymä kokouskutsu/asialista 8/2011 Yhteinen kirkkoneuvosto. [http://docplayer.fi/4691148-Kokkolan-seurakuntayhtyma-kokouskutsu-asialista-8-2011-yhteinen-kirkkoneuvosto-25-8-2011-1-17.html] Luettu 17.10.2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti