sunnuntai 15. toukokuuta 2022

Alvar Åkermanin rakennusperintöä Kokkolassa, osa 5

Ja Alvarin rakennusperintökohteet sen kuin jatkuvat. 

Saavun todella ison, keltaisen puurakennuksen viereen. Se on Kansakoulunkadulla  lähellä Trivselvrånin päiväkotia. 

Rakennuksen tunnistaa erikoisesta kattomuodosta sekä ruudukkaista ikkunoista, joita on ensinnäkin hyvin monen kokoisia ja isoissa laseissa on alaosa jälleen isompaa lasitilaa ja yläosa pikkuruutua, kuten pienimmissäkin ikkunoissa.


Samaisella Kansakoulunkadulla on useampia Åkermannin taloja. Mäntykankaalla onkin niin kutsuttu RKY-alue. Siellä on kaikkiaan yli 20 Åkermanin suunnittelemaa taloa. Ihan kaikista kohteista en pääse varmuuteen.

Taloissa on sekä  huvila-,  jugend- että klassismityyliä. Tämä katu on erittäin kiinnostavaa aluetta kokonaisuutena ja idyllinen katu käyskennellä erityisesti kesäisin. Mäntykankaan alue on muutoinkin komeillut viime viikkoina omalaatuisuutensa ja uusien suunnitelmiensa vuoksi lehdissä.

Entisen Renlundin koulun lähistöllä on aivan ihastuttavan idyllinen aukea, jonka läheisyydessä on kiehtovia taloja. Olen niitä katsellut vuosien varrella ohi kulkiessa usein. En vain aiemmin tiennyt niidenkin olevan Åkermanin työtä. 

Taaempana olevan vaaleamman talon Åkerman suunnitteli  opettaja Kuleniukselle. Etummainen talo  rakennettiin samoilla piirustuksilla hänen kollegalleen, opettaja Viklundille. 


Tämä alakuvan talo onkin kivitalo. Sen katto  edustaa taas tuttua tyyliä, kuten ikkunatkin yläosan pikkuruutuineen. Lisäksi tässä talossa on Åkermanin suosimia puoliympyrän muotoisia pikkuikkunoita ja kiinnostavana yksityiskohtana pienen pieni parveke, joka aukeaa kadun suuntaan.


Nämä erikoiset, keskenään samaa tyyliä henkivät taloset, ovat aikoinaan olleet siis opettajien asuntoja.  Samojen piirrustusten pohjalta on laadittu kaksi samanlaista  taloa. Voih...Eipä taida enää juurikaan tällaisia työsuhde-etuja olla tarjolla...Rakennukset on sopeutettu ympäristöönsä upeasti! Nämä talokaksoset ovat vuodelta 1912,  joten ikää niillä on jo hulppeat 110 vuotta!

Mielestäni näissäkin Åkermanin taloissa kajastaa englantilainen arkkitehtuuri. Voi, miten pidänkään näistä!

Vesitorninkadullakin on useampia Åkermannin taloja, mutta en  pääse kaikista aivan täyteen varmuuteen.  


Tämä Vesitorninkadun talo on aika iso - tuttua tyyliä taas! 


Sitten lähelle Katariinan kalmistoa, Vesitorninkadun kulmaukseen. 


Onpa tutun näköisiä ikkunamuotoja ja ison talon komeutta. Tämä talo on alkujaan vuodelta 1914. 



Tämä  alla oleva uljas  rakennus sijaitsee aivan lähellä entistä Eva Blomin koulua, Itäisen Kirkkokadun ja Härnösandinkadun kulmauksessa. Ja olikohan vielä niin, että Alvar on itse asustellut tässä talossa aikoinaan. Talo on rakennettu 1917. 





Aivan  siinä lähellä sijaitsee myös tämä alla oleva talo. Valitettavasti nyt jäi unholaan kadunnimi, joten en kirjoita mitään, etten kirjoita väärin...


Urheilukadun kohdilla näkyy kaunis, hyvin hoidettu ja isohko puurakennus. Talossa on monta tuttua Åkermannin rakennusten elementtiä. Ensimmäiseksi talon tunnistaa Alvarin tekeleeksi ikkunaruudutuksesta.  

Toisekseen kattorakenteissa on taas Alvarille ominaista särmikkyyttä. Pienet ikkunaerkkerit katonrajassa ovat sympaattiset. 







Rakennus on kauniilla ja rauhaisella  alueella kävelykadun vieressä. 



Alvar Åkermanin maamerkkejä on ikkunoissa muutoinkin kuin vain lasien yläosien ruudutuksessa. Ikkunat ovat monen kokoisia ja se tuo talolle huvikumpumaisen pilkkeen. 

Ja sitten taas Huvilakadulta löytyy pientalomaisempaa Alvaria. 



Ja vielä helmenä pohjalla tämä Puistokadulla komeileva, iso, vaaleanpunainen talo. Se on mielestäni ehdottomasti edustavin julkisivultaan kaikista. 


Upeat yksityiskohdat julkisivussa kiehtovat!


Muutoinkin talon väritys on ihastuttava ja leikatut koristelaudoitukset kruunaavat komeudellaan. 




Tämä rakennus on sen verran rauhaisassa kulmauksessa, että en ollut vahingossakaan koskaan sitä aikaisemmin nähnyt. Olin oikeastaan aivan mykistynyt talon suuruudesta ja kauneudesta ja sen hyvästä hoidosta!






Alvar Åkermanin yksityistaloja on sen verran paljon Kokkolan katukuvassa, etten ihan kaikkea ole kuvaillut. Osasta en päässyt aivan varmuuteenkaan, joten  rajasin sen perusteella jo monta kuvauskohdetta pois. 

Alvar Åkermanin rakennusperintöä jatkuu vielä jossain vaiheessa. Vielä on läpikäymättä julkisessa käytössä olleita Åkermanin rakennuksia.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti