Metsäautotiellä jälleen ajellessani tienvierustalla lepäili kolme sinisorsaa. Ajatukseni oli aluksi pikaisesti näpätä niistä kuva, Nousin autosta etäämpänä ja auton takaa vaivihkaa varovasti kuvasin. Vaan sitten huomasin, että nämähän nukkuvat...Oli pakko kuvata lisää.
Linnuilla on mahdollista nukkua tosiaankin seisoaltaan. Se mahdollistaa linnuille jatkuvan valppauden petoihin tai muihin vaaroihin varautumisessa.
Löysinkin tietoa kiinnostavasta amerikkalaisesta tutkimuksesta, jossa fokuksena on ollut juurikin sinisorsien nukkuminen.. Tutkimus on toteutettu tutkija Niels Rattenborgin johdolla Indianan valtionyliopistossa. Tutkimusryhmä mittasi lepäävien sinisorsien aivojen sähköisiä toimintoja, joista selviää tietoisuus ja toimintavalmiusaste.
Kokeen tulos osoitti, että sähköisesti aktiivinen puoli aivoista oli se puoli, joka oli suljetun silmän vastakkaisella puolella. parvessa sijoittuminen levolle oli myös tutkijaryhmän oletusten mukainen. Lintu pitää auki sen puolen silmää, , josta peto voisi isommalla todennäköisyydellä hyökätä nukkuvaa eläintä kohti. Tutkimuksessa ryhmän reunoilla olevat linnut pitivät avoinna parvesta ulospäin osoittavaa silmää. parven keskelle osoittavien silmien sulkeminen oli puolestaan sattumanvaraista. Ryhmässä tapahtui yhtä usein tilanteita, joissa oli joko yksi tai kaksi silmää auki.
Sorsat eivät reagoineet minuun yhtään mitenkään, vaikka seisoin alle metrin päästä niistä. Herättyäänkään ne eivät minua pakoilleen. Olin vähän jopa hämmentynyt. Tutkimuksen mukaan simuloitu peto aiheutti pelkoreaktion 0,1 sekunnissa. Ehkä en vaikuttanut pedolta tai sitten nämä ovat tottuneet ihmisiin.
Sinisorsa on elinvoimainen laji ja yleisin riistalintumme - toki jahtikauden ulkopuolella rauhoitettu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti