sunnuntai 29. toukokuuta 2022

Sinisorsia nukkumassa

 Metsäautotiellä jälleen ajellessani  tienvierustalla lepäili kolme sinisorsaa. Ajatukseni oli aluksi pikaisesti näpätä niistä kuva, Nousin autosta etäämpänä ja auton takaa vaivihkaa varovasti kuvasin. Vaan sitten huomasin, että nämähän nukkuvat...Oli pakko kuvata lisää. 

Linnuilla on mahdollista nukkua tosiaankin seisoaltaan. Se mahdollistaa linnuille jatkuvan valppauden petoihin tai muihin vaaroihin varautumisessa. 

Löysinkin tietoa kiinnostavasta amerikkalaisesta tutkimuksesta, jossa fokuksena on ollut juurikin  sinisorsien nukkuminen.. Tutkimus on toteutettu  tutkija Niels  Rattenborgin johdolla  Indianan valtionyliopistossa. Tutkimusryhmä mittasi lepäävien sinisorsien aivojen  sähköisiä toimintoja,  joista selviää tietoisuus ja toimintavalmiusaste. 

Kokeen tulos osoitti, että sähköisesti aktiivinen puoli aivoista oli se puoli,  joka oli suljetun silmän vastakkaisella puolella. parvessa sijoittuminen levolle oli myös tutkijaryhmän oletusten mukainen. Lintu pitää auki sen puolen silmää, , josta peto voisi isommalla todennäköisyydellä hyökätä nukkuvaa eläintä kohti. Tutkimuksessa ryhmän reunoilla olevat linnut  pitivät avoinna parvesta ulospäin osoittavaa silmää. parven keskelle osoittavien silmien sulkeminen oli puolestaan sattumanvaraista.  Ryhmässä tapahtui yhtä usein tilanteita, joissa oli joko yksi tai kaksi silmää auki. 

Sorsat eivät reagoineet minuun yhtään mitenkään, vaikka seisoin alle metrin päästä niistä. Herättyäänkään ne eivät minua pakoilleen. Olin vähän jopa hämmentynyt. Tutkimuksen mukaan simuloitu peto aiheutti  pelkoreaktion 0,1 sekunnissa. Ehkä en vaikuttanut pedolta tai sitten nämä ovat tottuneet ihmisiin.


Sitten otukset lähtivät liikkeelle. Olin heille edelleen kuin ilmaa. 



Toinen koiraista asteli ojan veteen uimaan. 





Tovin päästä toinenkin koiras oli vedessä. 


Naaras katseli poikien touhuja tienpientareelta. 



Sinisorsa kuuluu puolisukeltajiin.  Ne siis hankkivat ravintoa vedestä kurottamalla kaulaansa veden alle. Näillä ei juuri nyt ollut kai nälkä.


Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Sinisorsa - heinäsorsa - pullasorsa. useinhan nämä linnut kesyyntyvät helposti. En tiedä, mikä näiden sorsien tarina on, sillä ne viettivät kevätpäiväänsä påienen vesiojan varrella kaukana asutuksesta.


Sinisorsan tunnistaa helposti nimensä mukaisesti sinihohtoisesta siipipeilistään. Uros ja naaras on kuvan mukaisesti  aika helppo tunnistaa toisistaan. 


Sinisorsa tekee tyypillisesti pesänsä ruoikkoon tai rantaniitylle. Naaras munii huhti-toukokuussa 5-12 kellahtavaa tai vihertävänharmaata munaa. Päinvastoin kuin aikaisemman postaukseni käpytikka, sinisorsakoiras ei osallistu hautomiseen. Näitä kuvatessa viikko sitten poikaset tuskin vielä olivat kuoriutuneet, sillä haudonta-aika kestää noin kuukauden muninnasta. Uhkana naaraan hautomapuuhille on erityisesti ketut. 


Sinisorsa on elinvoimainen laji ja yleisin riistalintumme - toki jahtikauden ulkopuolella rauhoitettu.

Nämä lintuset lähtivät käpöttelemään kohti ryteikköistä metsänreunaa- ehkä pesä oli niillä suunnilla. 







LÄHTEET: 

Linnut varautuvat vaaroihin myös levätessään. Turun sanomat. [https://www.ts.fi/teemat/1074217449] Luettu 29.05.2022.

Niels C. Rattenborh´g.  Current Biology 28, R1365–R1381, December 17O& A. Cellpress. [https://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(18)31358-7.pdf] Luettu 29.05.2022. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti