sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Kokkola-päivän viettoa koulussa

Tänä vuonna vietimme 7.9. virallisesti olevaa Kokkola-päivää jo päivää aiemmin koulussamme. Aamuisella musiikkitunnilla kajautimme ilmoille onnittelulaulut 404-vuotiaalle Kokkolalle suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. 

Tänä vuonna ei ollutkaan kouluruokailussa tarjolla perinteisesti  Kokkola-päivänä tarjottua "Kievarin kuupanoa. " 

Tämän vuoden ruokaerikoisuutena kaikissa Kokkolan kouluissa tarjottiin sen sijaan "Lohtolaisia kalaperunoita." Tuolla ruoalla on kiinnostava tarina takanaan. Ruokakokonaisuus on perua viimekeväisestä  valtakunnallisesta kouluvisasta,  johon Kokkolan puhtaus- ja ruokapalvelut osallisti oppilaita.  Lohtajan yläkoululaiset upeasti voittivat tämä kisan!

Mitä mitä menu sitten piti sisällään? Keittona oli lohtolaiset kalaperunat. Kuulin eskariopen selittävän ruokajonossa eskareille, että ruokana on lohtolaiset...

"Mäkin oon syöny lohta!" joku eskareista huudahti innoissaan. Tokaisin ohitse kulkiessani lastentarhanopelle "Lohta--ja..."

Lohtajalta lähtöisin  ollut lastenhoitaja taas kuului kommentoivan keittopadan ääressä, että kyllä lohtolaisilla perinteisemmin on ollut siikaa keitossaan kuin lohta. No joo, tänään oltiin kuitenkin liikkeellä lohipalojen kanssa. Voittoperusteissa mainittiinkin viljatuotteet, kauden kala sekä  paikallisuus. 

Alkusuupalana oli ruisleipäset tillipesto-levitteellä. Meillä tosin koulussa ruisleivän sijasta  oli pyöreitä pikkurieskoja tai sekaleipää. Oppilaat saivat itse laittaa levitettä leipäsiinsä. Joku epäluuloinen laittoi peruslevitettä, mutta moni kyllä testasikin uutuutta. Ainakaan omassa ruokaseurueessani pestolevite ei kuitenkaan noussut oppilaiden suosikiksi. Oma kommentti oli, että hieman erikoisen makuista, mutta niin kai sen pitikin. Silti oikein syötävää ja ehkä ruisleivän kanssa sekä maku että väri olisi päässyt paremmin oikeuksiinsa. Mukisematta pöytäseurueeni näytti leipäsistään selviytyvän. Päälle vain runsaasti maitoa ja perunaa. :)

Pääruoka lohtolaiset kalaperunat saivat sen sijaan oikein kelpo kommentit. Ruokakumppaninieni lautaset tyhjenivät loppuun saakka. Tapaan muistuttaa aina liemestä, jonka moni lapsi herkästi jättää lillumaan lautaselleen "hyvä liemi, kiittää kieli. " Tämän viisauden opin jo kauan sitten lukiessani omille lapsilleni Jussi-kirjoja. Liemi latkittiin viimeistä lusikallista myöten...

Sitten vielä loppuhuipennukseen, eli jälkiruokaan. Se sopikin hyvin tähän alkusyksyyn, sillä kyseessä oli keikausomenat Möö-vaahdolla. 

Tutkimme ennen ruokailuun lähtöä tätä jälkiruokaa. Googlasimme, mitä ihmettä mahtaa Mö-vaahto olla. Löysimmekin tiedon, että Mö-tuotteet on valmistettu Lohtajalla ja ovat kaurapohjaisia tuotteita! Ehdottomasti täyttää siis  lähiruoan kriteerit!

Tarkempi tutkiskelu osoitti, että keikausomenat oli uunissa paistettu  jonkinlainen omenapiiraan tapainen. Sopipas hyvin ruokakisan teemaan, jossa tavoiteltavana asiana olikin ruokaketjujen vastuullisuus ja erityisteemana  viljan reitti pellolta pöytään. ´

Ja täytyypä todeta, että keikausomenat Möö-vaahdolla olivat yhden oppilaani sanoin "täydet 5/5! Niin myös omasta mielestäni. Keikausomenat oli ihanan lämmintä ja päälle pehmeää, valkeaa vaahtoa. 

 

Ainut pieni miinus koulutasolla oli, että jälkiruoka-astiat olivat kertakäyttöistä muovikamaa, mutta sitähän se ei suinkaan ollut alkuperäistuotteessa. 

Päivän huipennukseksi otin omaan luokkaani valmistavan opetuksen oppilaat. Oppilaani olivatkin odottaneet tunteja tosi innostuneina ja uskoakseni myös toisen ryhmän oppilaat. 

Katsoimme oppilaiden kanssa Kokkolan 400-juhlavuoden videon muutaman vuoden takaa, jossa haastattelijana muuten toimikin eräs koulumme entinen oppilas. Video oli tosi kiva!

Sen jälkeen juttelimme Google kääntäjän avulla Kokkolan syntymäpäivästä. Oppilaat Ukrainasta ja Kiinasta kirjoittivat taululle, kuinka he onnittelisivat 404-vuotiasta Kokkolaa omalla kielellään. Yritin toistaa nämä tervehdykset ääneen ja sain osakseni iloista naurua Valo-ryhmän oppilailta. Meniköhän mönkään? Ihan parasta, kun itse rohkenee heittäytyä ja näyttää, ettei vieraan kielen oppiminen ole helppoa aikuisellekaan. 


Loppupäivän oppilaat työskentelivät tiimeissä. He etsivät Kokkolan opaslehdistä yhdessä sopivia kuvia Kokkolasta. Oli tosi kiva homma. ja NIIN innokkaita oppilaita, jotka puuttuvasta yhteisestä kielestä huolimatta kaikki kykenivät loistokkaaseen yhteistyöhön ja saivat itsensä ymmärretyiksi!






LÄHTEET: 

Kokkolan koululaisille tarjotaan lohtolaisia kalaperunoita Kokkola-päivän lounaana. Yle.fi. [https://yle.fi/a/74-20109112?fbclid=IwY2xjawFIN5FleHRuA2FlbQIxMQABHX2_r8hANO6LFiG4sVdCuOctyTmXi7NSYq63FXpySBOgLX5ZeXw1uMicww_aem_sUzeoFzDszI4XncYgwrQoA]
Luettu 7.9.2024.

Lohtajan koulu vei ruokakisan voiton: lohtolaisia kalaperunoita, ruisleipäsiä ja keikausomenoita. Maaseudun tulevaisuus.  [https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/9a22f49f-ee6b-4e5a-8abe-257ba51f078f?utm_term=Autofeed&utm_campaign=mt-echoshare&utm_medium=toimitus&utm_source=Facebook&fbclid=IwY2xjawFJWwRleHRuA2FlbQIxMQABHeIK-VjUlwZh9pLNK9Wzjbdzn5GbHDL1AxYhNLwjF71pBNVtpHqqmKS1PA_aem_x3iY9YGZxqZkkgjta0M8Dw#Echobox=1713670247] Luettu 7.9.2024.

Oppilaat suunnittelivat Kokkolapäivän lounaan. STT info. [https://www.sttinfo.fi/tiedote/70464060/oppilaat-suunnittelivat-kokkolapaivan-lounaan?publisherId=69818722&lang=fi] Luettu 7.9.2024. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti