sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Patsas kirkon kupeessa

Loppukesästä kiertelin Kaarlelan kirkon ympäristössä. Sattumalta huomasin kirkon nurmialueella patsaan, jonka olemassaolosta en ennen ollut tiennyt mitään. Kieltämättä aika piilossa yleisön katseilta, sillä nurmialue on kirkon takana alueella, josta ei yleensä juurikaan kuljeta...


Yritin kuitenkin kierrellä ja kaarrella patsasta, jotta olisin tiennyt, mistä se on siihen tupsahtanut. Patsaan jalustasta löytyi kuin löytyikin lisätietoa! Siellä luki " 1375-1975 Kaarlela Karleby".

Mitä ilmeisemmin tämä patsas on siis saapunut vuonna 1975 juhlistamaan Kaarlelan kunnan 600-vuotisjuhlaa.
Kaarlelan kuntahan kuuluu nykyisin Kokkolaan. Vuoteen 1977 saakka se oli itsenäinen kunta Kokkolan kupeessa. Minä esimerkiksi asun vanhan Kaarlelan kunnan alueella...


Yllä olevan kuvan taustalla näkyy pappila, jossa itse Chydeniuskin aikanaan asui.


Tarkempi patsaan tutkiskelu kertoi patsaan tekijän ja patsaan vamlmistumisvuoden. Veistäjä on Risto Saalasti ja veistos on vuodelta 1975. Harmikseni en löytänyt tästä veistoksesta mitään tarkempaa tietoa, nimeä tai muuta vastaavaa.

Googlaamalla selviää, että Risto Saalasti on
Oulun yliopiston äitinä pidetyn opetusneuvoksen,  ja kyseisen yliopiston kunniatohtori Kerttu Saalastin poika.


Saalastin tunnetuimpia veistoksia on esimerkiksi  pronssipatsas "Vastatuuleen", joka on sijoitettu Oulun  yliopistoon. "Roomaripatsas" puolestaan komistaa Utajärven toria. Kylväjäpatsas sijaitsee Nivalassa.
Kälviällä (joka siis nykyään kuuluu Kokkolaan) on kellotapulin vieressä Kleemolan puistossa saalastin tekemä patsas, joka esittää  entistä ministeriä ja puhemiestä, Kauno Kleemolaa.
Olisi  mielenkiintoista saada ongittua tietoon tämän patsaan nimi. Jos jollain on vinkkejä, niin kiitos vaan:)

2 kommenttia:

  1. PATSAS KOKKOLAN KIRKON KUPEESSA ON TIETÄÄKSENI NIMELTÄÄN ELÄMÄN PURSI

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Kaunis kiitos tästä tiedosta!Oikein hieno ja kuvaava nimi tälle veistokselle!
    -Kiviminna-

    VastaaPoista