torstai 21. kesäkuuta 2012

Vaasantien liikenneympyrä Kokkolassa

Kokkolassa on useita liikenneympyröitä. Useampi tavanomainen, mutta ainakin kolme, joiden keskusta kiinnittää huomion erikoisuudellaan...Tänään tutustumme niistä vanhimpaan, eli  ns. Vaasantien tai Prisman  risteyksen liikenneympyrään.


Valitettavasti en päässyt kuvaamaan tätä liikenneympyrää kovinkaan läheltä, sillä sen ympärillä risteilee vilkasliikenteisiä kaistoja sen verran...Varmasti moni ohiajaja on ihmetellyt, mitä pilarissa näkyvät luvut   ja vanne pilarin ympärillä tarkoittavat. Toisaalta -niitä ei ennätä ympyrää huruutellessa edes kovin tarkasti katsella...

Torni on yhdeksisen metriä korkea. Siinä näkyy kolme vuosilukua, ylimpänä 1550, keskellä 2009 ja alareunassa 2550.

Ja huom -torni ei ole mikään vinon Pisan tornin kaltainen, vaikka tässä kuvassa siltä  näyttääkin:)Ylin luku, 1550, kertoo, että kyseisenä vuonna meriveden pinta Kokkolassa oli vuosiluvun kohdalla.


Keskimmäinen luku, 2009, on luku, jolloin tämä liikennejakaja valmistui ja näyttää meriveden korkeuden silloisena vuonna.


Alimpana tolpassa oleva vuosiluku, 2550, ennustaa, milloin meriveden korkeus on liikenneympyrän alaosan kohdalla. Tällöin ympyrä on niin sanotusti kuivalla maalla.:)


 Maa on noussut siis 1550-luvulta 2000-luvun alkuvuosiin tultaessa jo yli neljä metriä. Tämä tarkoittaa siis noin 8 millimetriä vuodessa.

Esimerkiksi  tämän liikenneympyrän lähitienoilla oleva Kokkolan Kirkonmäen kaupunginosa on vielä 1500-luvulla sijainnut saaressa...


 Liikenneympyrän monumentin tilataiteilijana on ollut Tapani Vuorinen.
LÄHTEET:Liikenneympyrän tolppa. [https://www.kokkola.fi/osallistu/Kysymystori/kadut_ja_liikenne/2010/fi_FI/liikenneympyran_tolppa/ ] Luettu 20.06.2012.


 Liikenneympyrän valokoristeet. [ http://keskustelu.suomi24.fi/node/8493610] Luettu 20.06.2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti