torstai 5. heinäkuuta 2012

Länsipuisto Kokkolan keskustassaKustaa Aadolfinkatu 5.ssä, siis aivan  Kokkolan keskustassa,  sijaitsee isohko puisto. Puistoa kutsutaan Länsipuistoksi.  Vielä 1800-luvulla kaupunki rajottui Kustaa Aadolfinkatuun ja tämä nykyinen puisto oli siis tulliporttien ulkopuolella ja jo kaupungin ulkopuolista aluetta.

1800-luvulla kaupunkilaiset käyttivät aluetta puutarhaviljelyksiin ja vielä 1850-luvun jälkeenkin alueella oli muutamia yksityisiä puutarhoja. Suurin osa alueesta oli kuitenkin luonnontilaisena.


Kokkolaan perustettiin 1860- luvulla puutarhayhdistys, joka otti asiakseen kunnostaa alueesta hyvin hoidetun, yleisen puiston. Yhdistyksen tahtona oli, että tuleva puisto tulisi " "tyydyttämään kaupungin yleisen kesäpuutarhan tarpeen. Siellä sekä nuoren, kasvavan sukupolven että vanhempien toivottiin löytävän virkistävän turvapaikan".

Yhdistyksen toimesta puistoon rakennettiin  yksikerroksinen ravintolapaviljonki, jossa oli myös keilarata. Keilarataa kutsuttiin nimellä lastentarha. Samaisessa paviljongissa oli myös keilarata, jota kutsuttiin leikkisästi lastentarhaksi. "Lastentarha"  oli kaupungin herrasmiesten käytössä.

1899 Länsipuistoon rakennettiin kaksikerroksinen paviljonki. Paviljonki purettiin kuitenkin 1858, koska hyljätyssä rakennuksessa alkoi kokoontua nuorisoa...

Pääosin puiston puut ovat kotimaisia puulajikkeita.
Alueelta löytyy myös kukkaistutuksia ja esimerkiksi alppiruusuja sekä syreenejä.

Puiston keskellä on Karl G. Nylundin  veistämä Tyrsky-patsas, josta postailen myöhemmin erikseen.Patsaan ympärillä on penkkejä, joissa lämpöisinä kesäpäivinä on kiva istuskella.Puiston keskellä on myös lasten leikkialue.Puistossa laitamilla on 1930- luvulla rakennettu  ns. Länsipuiston lava. Kesäisin siellä on silloin tällöin musiikkiesityksiä sun muuta. Alueella on myös toiminut esim. Kokkolan ooppera siirtoteltassa sekä puistojumppia. Lisäksi kiertävä sirkus sekä karuselli ovat  vierailleet puistossa. Onpa siellä joskus ollut peltinen pisuaarikin. Myös vappuisin alue on suosittu juhlintapaikka.

Puiston  yhdellä reunalla on Länsipuiston yläkoulu ja lukio.

Puiston perimmäinen osa rajoittuu Kolumäen alueeseen, jossa on kerrostaloasutusta. Alueen laitamilta löytyy myös Katariinan kalmisto, josta olen aikaisemmin jo postannut.
LÄHTEET:Länsipuiston kulta-ajasta rippeet jäljellä. [http://yle.fi/uutiset/lansipuiston_kulta-ajasta_rippeet_jaljella/6186701?origin=rss] Luettu 6.7.2012.
Tietoja puistoista [https://www.kokkola.fi/asuminen/puistot_ja_metsat/tietoja_puistoista/] Luettu 12.06.2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti