keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Rangaistuskäytäntöjä Kokkolassa, osa 8: Mestauspaikka ja hirttolava Kokkolassa

Tässä  rangaistuskäytäntöjä Kokkolassa- sarjan osassa sivuan jo tulevan  osan 9  juttuja eli luvassa on myöhemmin lisää tietoa mestauksista ja hirtoista. Nyt keskityn lähinnä  rangaistusten suorituspaikan sijaintiin. Nykyihmisestä tuntuu käsittämättömältä, että kovin köykäisin perustein on ennen voinut menettää päänsä.

Kokkolassa sijaitsee melko lähellä nykyistä keskustaa vanha mestauspaikka. Paikka sijaitsi aikoinaan Mäntykankaalla, jonka nimi entisinä aikoina oli Skrammelbacka. Mäntykankaan alueella, lähellä ns. Katariinantoria,  oli vielä 1900- luvun alussa lampi, jota kutsuttiin nimellä Galgpotten eli suomennettuna Hirttolampi.Nykyään Mäntykangas on hyvämaineista asuinaluetta, vaan toista oli ennen! Mäntykangas oli kivikkoista ja puutonta seutua. Mäntykangas oli erityinen kauhunpaikka kaupungin asukkaille ja etenkään naisväki ei tahtonut mennä lähellekään aluetta yksin. Tästä huolimatta hirttolammen rannalla  eli "mahopotissa" -pestiin pyykkejä ja toimitettiin arkiaskareita.


Kokkolassa tiedetään julistetun yhteensä ainakin seitsemän kuolemantuomiota, joista kahden tiedetään varmasti toteutuneen.  Ajalle tyypillistä oli, että murhamiehet mestattiin ja varkaat "selvisivät" hirttämällä. Pyöveli saapui paikalle tarvittaessa Uudestakaarlepyystä tai Vaasasta. Omaa pyöveliä ei Kokkolassa ollut.


Kuvassa alla on  aivan  keskellä  nykyinen Katariinan kalmisto, eli 1710 perustettu hautausmaa (Kyrko Gård). Kuvan vasemmassa ylälaidassa oleva alue on Galg Potten eli vanha teloituspaikka.


Yllä oleva kuva lainattu täältä!

 
Skrammelbackenilla oli niin korkea, kivinen ja puuton mäki, että siellä pidettiin tuulimyllyjä, koska tuuli pääsi hyvin pyörittämään myllynsiipiä. Torikadun ja Kustaa Aadolfinkadun risteyspaikalla oli ns. Wästra Tull eli Läntinen tulliportti. Kokkolassa oli siis sekä hirttopaikka että mestauspaikka.Hirsipuun tiedetään sijainneen  ”hirttomäellä”, vanhan Vesitorninmäen lähellä Kolumäen rinteessä nykyisen Vingenkadun tienoilla.. Sen alapuolella  - entisen KNH:n myymälän  liepeillä sijaitsi lampi, jota nimitettiin Hirttolammeksi. Hirttolammen läheisyydessä oli myös hyvävetinen kaivo, mutta harvapa sinne tohti vettä lähteä hakemaan...


Yllä:Kuva Vingenkadulta Snellman-salille päin.

1700-luvulla rannikkotien tiedetään kulkeneen   Galgbackenilta eli mestauspaikalta Isoonkylään ja sieltä kirkkoon.. Matkaa Kaarlelan kirkkoon mestauspaikalta  oli 2,4 kilometriä.

Galgpotten sijaitsi nykyisen Sandqvistin väriliikkeen paikalla. Lammen läheisyydessä oli myös Kokkolan rangaistuspaikka ja häpeäpaalu  aina 1800-luvun lopulle saakka.Vuoden 1734
Ruotsin valtakunnan laki sekä Kristofferin maanlaki
  (1442) määräsivät kuolemanrangaistuksen esimerkiksi lapsenmurhasta, eläimiin sekaantumisesta ja noituudesta. Myös itsemurha laskettiin rikokseksi ja itsemurhan tehneen ruumis oli lain mukaisesti poltettava.
LÄHTEET: Kokkola.fi. Kustavilainen aika. Rangaistuksia ja järjestyksenpitoa. [http://www3.kokkola.fi/historia/meresta_noussut_kaupunki/rangais.htm] Luettu 10.1.2015.

Kokkolan kaupunki - Kantakaupungin yleiskaava 2030. Arkeologisten kohteiden inventointi. [http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/mjhanke/read/asp/hae_liite.aspx?id=114294&ttyyppi=pdf&kunta_id=272] Luettu 10.1.2015.

Kulttuuriympäristö. Kokkola. Galgbacken. [http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/mjreki/read/asp/r_kohde_det1.aspx?KOHDE_ID=1000010123] Luettu 12.1.2015.

Näkökulmia arkistosta. Pohjanmaan pyöveleiden jäljillä. [http://nakokulmiaarkistosta.blogspot.fi/2014/01/pohjanmaan-pyoveleiden-jaljilla.html] Luettu 101.2015.

Siikajoki-Kokkola voimajohtolinjan muinaisjäännösinventointi 2013. [http://mikroliitti.pp.fi/1-julkisetraportit/Siikajoki/Siikajoki-Kokkola%20vjl%20muinaisj-inv%202013.pdf] Luettu 12.1.2015.

Suuri Pohjan sota ja Isonvihan aika. Rutto kaupungin vaivana. [http://www3.kokkola.fi/historia/meresta_noussut_kaupunki/rutto.htm] Luettu 12.1.2015.

Viljanen, H. Kuolemantuomiot ja niihin liittyvät hautapaikat  1600- ja 1700-luvun Suomessa. Proseminaariesitelmä. 2011. [https://kalmistopiiri.files.wordpress.com/2014/09/heidiviljanen_kuolemantuomiot_ja_niihin_liittyvc3a4t_hautapaikat.pdf] Luettu 28.2.2015.

Wiirilinna, A. Onko Kokkolassa poltettu noita? Rangaistukset ja rangaistuspaikat "vanhaan hyvään aikaan." [http://lib.kokkola.fi/wiirilinna/poltnoi.htm] Luettu 28.2.2015.

Yle. fi. Ole kunnolla tai pyöveli tulee![http://yle.fi/uutiset/ole_kunnolla_tai_pyoveli_tulee/6161658] Luettu 12.1.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti