lauantai 23. tammikuuta 2016

Kälviän vanha saarnastuoli

Kansallismuseoon palailen jälleen.  Kälviän vanhan kirkon alttaritaulun lisäksi sieltä löytyy samaisen kirkon  vanha saarnastuoli. 


Kuvat ovat sumeahkoja, koska ne on näpsitty ilman salamaa. Saarnastuoli  sijaitsee museossa  luterilaisessa kirkkosalissa. Taustalla  alla olevassa kuvassa näkyy oikeassa reunassa  myös Kälviän vanha alttaritaulu.

Tekijäksi saarnastuolilla mainitaan sama kuin vanhalla alttaritaulullakin, eli kirkkomaalari Thomas Kiempe.Netistä löydän lisäksi  tiedon, että kirkkomaalareihin kuulunut Olof Ekelund (k. 1740) on maalannut evankelistojen kuvat vuosina  1726-1727 Kälviän kirkon saarnastuoliin. Ekelund oli erikoistunut juuri saarnatuolien, kuorikaiteiden ja lehtereiden koristeluun. Ekelund toimi Isonvihan jälkeisinä vuosina Kemistä Kristiinankaupunkiin välisellä alueella.

Saarnastuoli on näköjään rakennettu  leveistä laudoista ulkopuolelta. Niihin on sitten maalattu aiheita.   Eri aihealueita rajaa puiset, veistetyt lehdykkäkuvot, joiden yläosissa on  enkeliveistokset.



Saarnastuoli on mielestäni yksinkertaisuudessaan liikuttavan kaunis. Huone ympärillä on hämärähkö, joten saarnastuolin maalausten kovin tarkka tutkiskelu ei ole mahdollista.

Saarnastuolissa on  teline, johon raamatun on voinut asetella. Telineen taustalla on samanlainen enkelihahmo kuin  lehdykkäkuvioidenkin päissä.

Saarnastuolin muoto on tulppaanimainen, melko tyypillinen 1700-luvun rakennelma.


Saarnastuolissa on kiinnitettynä jonkinlainen tiimalasisysteemi. Olisi kiva tietää, kauanko hiekan laskeutuminen laseissa kestää. Siitäkö pappi tiesi, milloin saarna on sopivan mittainen? Saarnastuolin yllä on katos, jonka sisäpinta kuvaa  nähdäkseni vaaleansinistä taivasta valkeiden pilvien kera.


Saarnastuolin katoksesta en onnistu saamaan hyvää kuvaa. Katoksessa ylimmäisenä  on kuitenkin karitsa.


Jännä vuosisatojen kohtaaminen. Saarnastuolin takana vasemmalla, tiimalasin takana,  näkyy pieni osa Lappajärven kirkosta tuodusta votiivilaivasta. Katselen sitäkin kauan ja hartaasti. Esivanhempani ovat varmastikin katselleet sitä kotikirkossaan...Minä katselen  sitä  täällä. Jonkinlainen pienen hetken sielunyhteys:)


Kuvien alapuolella on tekstiä, josta en hämäryyden vuoksi saa selvää.



Tässä lähempi kuva saarnastuolin kirjatuen enkelihahmosta. Karulla tavalla kaunis.


Saarnastuolin katto-osa, jossa muotoiltuja koristepuita.



Miten Kälviän ensimmäinen saarnastuoli sitten joutui Kansallismuseoon? Muinaistieteellinen toimikunta, eli nykyinen Museovirasto  oli saanut tietoonsa, että arvokasta kirkkoa oli ryhdytty purkamaan ilman lupia. Museovirasto lähetti tästä suivaantuneena Arkkipiipalle kyselyn koskien asiaa. Päädyttiinkin siihen, että Museovirasto hiljennettiin  lahjoittamalla sille sekä saarnastuoli että alttarimaalaukset.

Hienoa, että nämä  Kälviän vanhat kirkkoaarteet on saatu talteen otetuiksi.  

LÄHTEET:

Geocaching. Kälviän kirkko. [https://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC5BVB6&title=kalvian-kirkko] Luettu 3.1.2016.

Maalaustaide [http://www.nikkemedia.fi/ivailu/nettikurssit/taidehistoria1/1700maalaustaide.html] Luettu 3.1.2016.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti