perjantai 1. huhtikuuta 2016

Suden jäljillä

Valvoin useamman yön. Koirat häkissä ikkunani takana eivät antaneet rauhaa. Etäämpänä haukkuun yhtyi naapurin pihakoira. Kyllähän nuo usein jotain ohikulkevaa räksyttävät, pystykorva ja ajokoira, mutta tällä kertaa haukku vaan jatkui ja jatkui.

Parin valvotun yön jälkeen naapuri parin sadan metrin päästä kotoani pyysi ihmettelemään isoja jälkiä, joka olivat ilmestyneet hänen ulkorakennuksensa taakse.

Siinä niitä jälkiä kävi useampi pällistelemässä. Olivatpa melkoisen isot! Oli kaikille heti selvää, että ison koiran jäljet ne eivät olleet. Mietimme ensin ilvestä, mutta tarkemmin tutkittua öiseksi kulkijaksi varmentui susi!

Susi oli tosiaan liikkunut aivan lähellä naapurin pihapiiriä. Lisäksi se oli kulkenut viereisillä pelloilla ees, taas. Jälkiä löytyi varmuudelta ainakin parilta eri päivältä.

Kävin jälkiä katsomassa iltahämärän jo puskiessa päälle. Tuttava  joutui antamaan lisävaloa taskulampusta, muutoin kuvaus ei olisi enää onnistunut. Mittaa ei valitettavasti ollut mukana, tulitikkuaskin sain ainoaksi vertailuesineeksi jälkiin.

  

Jäljet olivat hyvin isot. Paikalla olleet olivat aivan varmoja, että kyseessä täytyy olla iso urossusi. Vähän kysymysmerkiksi jää, miksi susi on liikuskellut aivan pihapiirissä. Onko sillä kapi? Himoitsiko se koiriamme? Kyseisessä talossa ei ole eläimiä, mutta meillä muilla naapureilla on...


Hanki kantoi kuvaushetkellä melko hyvin. Päällä oli ohuesti pakkaslunta. Jäljistä saattoi erottaa neljä varvasta ja kynnet vaikka ne eivät valokuvissa juurikaan erotu. Tassu oli hieman pitkänomainen. Olisi voinut sekoittaa ison miehen kengän jäljeksi.

Suden jäljet olivat melko suoraviivaisia. Alimmassa kuvassa näkyy hyppy. Hyppyjen välinen matka oli lähes 1,5 metriä. Silmämääräisesti arvioiden etutassun jälki oli yli kymmensenttinen. Ahman jälkiin näitä ei voinut mitenkään sekoittaa, kokemusta kun on niistäkin  tältä talvelta.

 


 
Yllä: Vasemalla näkyy suden kaksi askelkuviota, täältä lainatussa piirroskuvassa vertaan sitä lähinnä oikeanpuoleiseen askelkuvioon, loikkaan.

Tätä kirjoittaessa susihukka on varmaan jo kaukana. Kuvauspäivästä on kulunut parisen viikkoa, koiratkaan eivät ole enää yökausia räksyttäneet...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti