lauantai 14. toukokuuta 2016

Ajatuksia...

Tavoistani poiketen vastaan tällä kertaa netissä kiertäneeseen haasteeseen. Sopivan köykäistä kirjoiteltavaa...

Miten voit?
Viimeisten kuukausien aikana olen vastannut tähän kysymykseen lähes päivittäin. Päällisin puolin voin hyvin. Useat jopa ihmettelevät, kuinka jaksa olla niin pirteä, hyväntuulinen ja tehokas, vaikka alkuvuosi perheessämme on ollut katastrofaalisen pysäyttävä siipan yllättävän sairastelun vuoksi. Tajuan olevani henkisesti hyvin vahva. Kaikesta huolimatta syön ja nukun hyvin, nautin suunnattomasti  työn teosta ja yritän pyörittää perhe-elämää mahdollisimman paljon totuttuun tapaan.
Jokainen reagoi kuitenkin tavallaan. Kampaajani totesi viime käynnillä, että päänahkani on täysin erilainen kuin ennen. Samoin ihoni reagoi finneillä enemmän kuin murrosiässä koskaan. Itse tiedostan pinnan alla kytevän stressitilani siitä, että en ole saanut aikaiseksi kirjoittaa uusia blogipäivityksiä helmikuun jälkeen kuin yhden. Sen jälkeen julkaistut jutut olen  luonnostellut  jo aikaisemmin .

Mitä toivot tällä hetkellä?
Toivon, että kesä koittaa pian  ja hellii lämmöllään. Toivon myös, että avoimena tällä hetkellä olevat asiat selkiytyisivät ja kääntyisivät parempaan suuntaan. Tietysti toivon myös terveyttä ja valoa elämään itselleni ja  läheisilleni.


Mitä olet syönyt tänään?
Olen onnettoman aamu-uninen. Nukun pitkään  silloin, kun se on mahdollista. Aamupalaksi (sangen myöhään)  join ison lasillisen kylmää  tuoremehua, pari kuppia kahvia ja jugurttia. En voisi aamusta syödä mitään makeaa tai hyvin tuhtia. Aamupalan yhteydessä surffailen netissä ja luen sähköpostit sekä uusimmat uutiset.
Lounaaksi söin lasagnea. Odotan innolla, mitä nuorimaiseni päivän mittaan  minulle vielä kokkaa. Hänelle kun oli kotitaloustunnin läksynä annettu tehtäväksi valmistaa perunaa, pastaa, kastiketta ja salaattia sekä jälkiruoka. Muut hän teki jo eilen onnistuneesti, mutta jälkiruoka sovittiin tälle päivälle...Sitä odotellessa...

Mikä on suosikkihedelmäsi?
Tähän en osaa vastata ehdottomasti yhtä hedelmää. Riippuu vuodenajasta.  Pidän  raaoista banaaneista. Kaupasta etsin ne mahdollisimman vihreät...Syön eri hedelmiä kausittain.  Oman omenapuun omenat ovat ehdottomia silloin kun sellaisen voi ottaa suoraan puusta. Tomaateista pidän, mutta tietysti  eniten kotimaisista. Niissä maistuu kesä.  Kiivi olisi hyvää, mutta lienen sille allerginen, sillä kieleni on kiivin syönnin jälkeen kuin tulessa.


Mitä ajattelit tehdä huomenna?
Minulle viikonloppu on paras silloin, kun sitä ei ole aikataulutettu. Inhoan yli kaiken sitä ajatusta, että minulla on etenkin aamusta jokin pakollinen meno. Huomenna on sunnuntai. Jos ei sada, leikkaan nurmikon ja huollan uima-altaan veden imuroimalla altaan pohjan ja tarkistamalla veden klooripitoisuuden. Sunnuntaisin tapaan tehdä myös vaatehuoltoa tulevaa viikkoa ajatellen. Pyykkään, siirrän vaatteita kaappeihin ja silittelen muutamaa paitaa. Vanhempi poika tullee kotiin ruuvaamaan autoaan. Ehkä hellin poikia jollain hyvällä herkulla. Käyn tietysti myös siippaa katsomassa joko päivällä tai illalla sairaalassa.
Huomenna teen vielä työhön liittyen viime hetken viilauksia ja ideointeja kevätjuhliin. Sain eilen niin hyvän mielen ja uutta  palavaa intoa, kun kuulin kuutosluokan oppilaiden keskustelun siitä, mitä jäävät alakoulusta kaipaamaan. Yksi totesi, että ei oikeastaan suuremmin muuta kuin koko koulun yhteisiä lauluharjoituksia. Tämä yllätti minut täysin, samoin kuin muutkin kommentit "Niin, monissa kouluissa jokainen luokka tekee jonkun pienen jutun luokittain ja he saavat olla esillä vain sen pienen hetken. Meidän koulussa kaikki ovat esillä koko juhlan ajan."  Kolmas jatkoi "Niin, en tiedä, mikä niissä yhteisissä harjoituksissa kiehtoo, mutta jotenkin se liittyy siihen, että me kaikki, koko koulu ollaan ja tehdään yhdessä." Että voi saada pienestä hyvän mielen ja aivan uudenlaisia oivalluksia mielekkääseen opetukseenkin!

Kenen kanssa nukuit?
Nukuin yksin. Olin tosi väsynyt illalla. Luin kolmasosan vanhasta aikakauslehdestä. Lue aina iltaisin. Viime yö oli hyvä. Edes seinän takana pihahäkissä olevat koirat eivät yltyneet räksyttämään yön kulkijoille. Tai sitten en ole vain haukuntaa uneni syvyyksistä kuullut.  Aamulla heräsin siipan laittamaan tekstiviestiin.
Mitä luet tällä hetkellä?
Tällä hetkellä mitään kirjaa ei ole kesken. Viimeksi luin Wendy Holdenin  "Äidiksi keskitysleirillä - kolme selviytymistarinaa." Luin kirjan toiseen kertaan, koska ei ollut mitään muutakaan käsillä.
En tilaa aikakauslehtiä, mutta tuttavani ja sukulaiseni huolehtivat tasaisesti vanhoja lehtiä minulle luettavaksi. Väsyneenä niitä on kiva selailla, kun ei jaksa mitään pitkäjänteisempää tekstiä.
Minulla on pitkä lista kirjoista, joita aion lukea. Rakastan erityisesti  elämänkertoja ja erilaisista faktoista kertovia kirjoja. Myös tietynlaiset historiateokset kiinnostavat. Kollegani  lainasi  minulta kerran jonkin kehumani kirjan, olisiko ollut Pohjois-Koreaa käsittelevä. Palautti sen seuraavana päivänä takaisin todeten, että luet aivan liian vaikeita tekstejä: ) Lienen lukenut lähes kaikki suomeksi käännetyt kirjat juutalaisvainoista. Yksi parhaista on muuten Imre Kertzesin "Kohtalottomuus." Kannattaa lukea!

Viimeksi katsottu elokuva?
Tässä kohtaa taitaa olla musta aukko. Katson nykyään niin vähän televisiota, että oikeastaan voisin elää hyvin ilmankin. Viimeksi katsoin tavoistani poiketen  jonkin rikoselokuvan, nimeä en muista. Yleensä jos jotain katson, viihdytän itseäni kunnon draamalla.

Kuka soitti sinulle viimeksi?
Isäni. Siitä on viisi minuuttia. Varmisteli, voiko lähteä ulos kävelylle, vai olenko tulossa käymään. Käyn vanhemmillani monta kertaa viikossa. Äitini on isän omaishoitaja. Minä vastaan kuitenkin isän lääkkeistä ja monista käytännön asioista.  Soittelemme päivittäin.

Kolme viimeksi tullutta tekstiviestiä?
Viestit lähetti työkaverini, konservatorion musaope  ja siippani.

"Löyty!" (Kultainen työkaverini löysi kadottamani työpaikan avaimet työpöytäni alta...Heh, työkaverini ovat aina olleet sitä mieltä, että hoidan kyllä  työni hyvin, mutta tarvitsisin  silti oman avustajan juuri tällaisiin  päivittäin toistuviin tilanteisiin...)

"Hei! Varmistelisin tuleeko A soittamaan huomenna kitaramatineaan klo 14 Pikkusalissa?"
(Heh, poikani ei ollut "muistanut" kertoa tämän päiväisestä esiintymisestä - taktikointia?)

"Ihan ok. Saturaatiot vähän huonot. Miten koirat? Nyt alkaa jääkiekko."
(Siipan viestittelyä sairaalasta, tähän heräsin aamulla...)

Mitä lukee viimeksi lähettämässäsi tekstiviestissä?
"Miten A voi?" ja heti perään "Anteeksi, tuli väärään osoitteeseen:/"
(Piti laittaa viesti siipalle ja kysyä pojastamme. Lähetinkin  postin pojan teoriaopettajalle:)))

Kuka kirjoitti sinulle viimeksi Facebookin chatissa?
Yllättävää varmaan monen mielestä, mutta en käytä Facea! Tämä johtuu siitä, että itseni tuntien olen tietoisesti rajannut netissä olo aikaani ja päättänyt olla liittymättä kaikkeen vain siksi että muutkin...Notkun netissä jo muutenkin liikaa...

Mille nauroit viimeksi?
Taisi olla työkaverini lähettämä kuvaviesti. Hän oli kiinnittänyt saman kuvan työpaikan seinälle  kopiokoneen viereen.


Viimeisin ostos?
Kävin ruokaostoksilla eilen. Käyn nykyään kaupoissa harvakseltaan. Yritän välttää turhaa ostelua. Olen tajunnut, että onnea ei voi ostaa...

Mitä pelkäät?
Pelkääminen on varmaan liian vahva sana. Olen lähinnä huolissani silloin, kun tiedän läheisteni olevan jossain epävarmassa tai vaikeassa tilanteessa. Kevyellä tasolla pelkään hiiriä ja käärmeitä. Molempiin liittyy ikävät, lapsena koetut tilanteet, jotka ovat näemmä syvällä alitajunnassa. Uutena asiana minulla on myös jonkinlainen pinnan alla lepattava huoli, kuinka selviän kaikesta minulle uusista, ehdottomasti mukavuusalueeni ulkopuolella olevista arjen asioista, jotka joudun nyt hoitamaan.Minne haluaisit matkustaa juuri nyt?
Selailin juuri lomasivuja aikani kuluksi. Tällä hetkellä emme voi perheen kanssa lähteä yhtään mihinkään.  Olimme suunnitelleet siipan kanssa, että kesällä hurauttaisimme  patikoimaan Norjaan Preikestoleniin. Siippa silloin  lähinnä naureskeli, kestääkö minun ja pojan kunto. Nyt osat ovatkin yllättäen  toisin päin:/ Nuorimmaisen kanssa aiomme kesällä reissata jossain päin  kuitenkin vanhaan tapaan kahdestaan. Siitä ainakin yritetään pitää kiinni. Pitkä haaveeni on myös kiertomatka  Syvärille, Aunukseen, Petroskoihin....sodan aikaisiin paikkoihin. Haluaisin visuaalisesti aistia sen seudun. Minulla vain ei ole ketään, joka olisi kiinnostunut lähtemään kanssani näin kuivalle (!) matkalle. Aion odottaa, että nuorimmaiseni on muutaman vuoden vanhempi. Hänet saan varmaan narrattua  mukaan.

Mitä toivot syntymäpäivälahjaksi?
Synttärit ovat muuten jo parin viikon päästä, hups! En toivo mitään. Tai no jos  aurinko voisi silloin paistaa täysillä.  Varmaan läheiset käyvät kahvittelemassa.  Vuoden päästä täytän tasavuosia Siippa totesi, että jos silloin on asiat paremmin, otamme pojat  ja tyttöystävänkin mukaan ja lähdemme jonnekin kauemmaksi. Se on hänen unelmansa, mutta komppaan kyllä. Minulle tosin riittäisi ihan vaan läheisten kanssa kotona olo. Juhlapäiväni  tasavuosina sattuu sunnuntaille - en saa edes palkatonta vapaata:/  Tosin olen syntynyt niin tyhmään aikaan, että on juuri hektisimmät päivät koulussa ennen kesälomaa. Hoidan ensin työn ja lomailen vasta oikealla lomalla. Muutoin missaan vuoden antoisimmat päivät...Olen niin iloinen, että piha on haravoitu. Ekaa kertaa elämässäni olen saanut uima-altaan yksin pestyä, laitettua vedet ja kemikaalit. Tänä iltana aion saunan jälkeen pulahtaa viileään veteen:) Kesä saa tulla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti