Tällä kertaa käydään Kälviällä. Nimittäin Kälviän kirkon kupeessa. Sieltä löytyy sankarihaudat ja muistomerkki.
Sankarihautoja on yhteensä 85. Meille nykypolville sankarihaudat näyttäytyvät lähes paikkakunnasta riippumatta samanlaisina, siisteinä, ehkä steriileinäkin rivistöinä. Kaikkien vainajien kivet ovat samanlaiset, jotenkin persoonattomat. Näin koen ainakin itse. Kivissä on usein merkitty vain syntymä- ja kaatumispäivä, ei esimerkiksi kuolinpaikkaa, joka avaisi kohtaloa ehkä enemmän. Vapaussodan kivissä (kuvissa etualalla) tosin Kälviällä näyttää olevan myös merkintöjä kuolinpaikasta.
On vaikeaa kuvitella aikaa, kun vainajat on haudattu maan poveen. Omakohtaisesti ainakin oman isoisäni sankarihauta toisessa seurakunnassa on jäänyt hieman etääksi, sillä seurakunta on aina vastannut kokonaan haudan hoidosta ja kukista. Jouluisin olen sentään vienyt sinne kynttilän. "Normaaleissa" haudoissa ainakin oman sukuni kohdalla hautakummun siistinä pitäminen tuo haudankin läheisemmäksi. En toki mitenkään vähättele sankarihautoja, se kertoo meille ajan historiaa. Ja olihan valtava ponnistus, että niin iso osa sankarivainajista on aikoinaan vaikeissa oloissa saatu saateltua oman kotipaikkakunnan multiin. Kuva menneisyydestä auttaa. Hautajaiset ovat oletettavasti olleet erittäin tunnepitoisia, koska kyseessä on olleet sodan uhrit ja pääosin nuoret miehet.
Yllä oleva kuva lainattu täältä. Hautajaiset vuonna 1940 Kälviän sankarihaudalla.
Massiivinen sankarimuistomerkki on nimeltään "Vapauden liekki." Muistomerkki on paljastettu vuonna 1948. Sen on suunnitellut arkkitehti ja kuvataiteilija Matti Visanti, e. Björklund (1885—1957).
Veistoksessa ylimpänä vuosiluku 1918.
Kuvan alapuolella on teksti "Isänmaan puolesta."
Visanti on tunnettu monista töistään, kuten Nuijamiesten muistomerkistä Ilmajoella, Napuen taistelun muistomerkistä Isossakyrössä, Halkokarin kahakan muistomerkistä Kokkolassa, Ranuan kirkon alttaritaulusta, Lapuan kaupungintalosta, kirjankuvituksista, joista suurimpana työnä Kalevalan kuvittaminen. Näiden lisäksi Visanti on tehnyt myös grafiikkaa, maalauksia ja piirustuksia.
Tämä sankarihautojen seutu näyttää nykypäivänä aika lailla erilaiselta kuin vuosikymmeniä sitten. Puuristit ovat vaihtuneet kiviksi.
Yllä oleva kuva lainattu täältä. Kuva on itse asiassa alun perin siippani tädin kuva-arkistosta.
LÄHTEET: Kuvagalleria Juho Hotari. Kälviä. [http://hotarju.kuvat.fi/kuvat/Sankarihautausmaat/Kälviä/] Luettu 6.8.2016.
Wikipedia. Matti Visanti. [https://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_Visanti] Luetu 7.8.2016.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti