maanantai 26. kesäkuuta 2017

Kokkolan naislaulajat kisaamassa

Kokkola kiirii taas kauas äänillään! Pauliina Virkkalan johtama Kokkolan naislaulajien kuoro osallistui Itävallan Lintzissä järjestettyyn Anton Bruckner-Choir Competition and Festival
kuorolaulukilpailuun. Kilpailu on Interkultur-järjestön organisoima kilpailu ja se järjestettiin 14.-18.6.2017 jo kuudennen kerran Linzissä.

Kisapaikkana oli vaikuttavan juhlava konsertti- ja kongressitalo - Brucknerhaus - , jonka pääsalissa on peräti 1420 istumapaikkaa. Voi vain kuvitella, kuinka upeasti äänet tuollaisessa tilassa kajahtelevat! Tiesittekö muuten, että tuon 1973 valmistuneen Brucknerhousen on suunnitelleet suomalaiset Heikki ja Kaija Siren! Itse rakennus on nimetty itävaltalaisen säveltäjä Anton Brucknerin mukaan. Jari Sinkkonen on kirjoittanut loistavan mielenkiintoisen kirjan "Nerouden lähteillä - Suurten säveltäjien hauras elämä, " jossa mainitaan tämäkin pakko-oireinen säveltäjä...Kannattaa lukea!

  
Kokkolan naislaulajat Itävallassa St. Florianin luostarissa esiintymässä.     Kuva: Teija Tuunila.  

Kokkolan naislaulajissa laulaa kolmisenkymmentä naista. Yleensä heidän kuorolaulunsa ovat neljälle äänelle sovitettuja. Esiintymisasut Itävallan kisoissa naislaulajilla oli kokkolalaista käsityötä suoraan kokkolalaiselta PaaPii Designilta Suomi 100-hengessä. Kilpailun lisäksi vuonna 1981 perustetun Kokkolan seudun opiston kuoron laulajat antoivat ääniensä kiiriä muuallakin - niin lentokoneessa kuin St. Florianin luostarin marmorisalissa Friendship-konsertissa, jossa akustiikka oli aivan huikea!

Itse kilpailuun osallistui 19 kuoroa yhteensä kahdestatoista eri maasta, mm. Kanadasta, Saksasta, Argentiinasta, Norjasta, Saksasta Yhdysvalloista ja Itävallasta. Kolmijäseninen tuomaristo koostui ruotsalaisesta, itävaltalaisesta ja saksalaisesta tuomarista. 

Lopullinen kilpailusijoitus oli hieno! Kokkolan naislaulajat pääsivät lauluillaan ja esiintymisellään pisteen päähän kullasta eli hopeatasolle! Myös kilpailun voittanut kuoro oli suomalainen, vantaalainen Qoro Quando -kamarikuoro. Kokkolan naislaulajat sijoittui kolmanneksi samassa naiskuorosarjassa, jonka Queens of Qoro Quando voitti. Sijoitus oli Kokkolan naislaulajille tähänastisista kilpailuista korkein.


Kokkolan naislaulajat St. Florianin luostarin pihalla perjantaina 16.6.-17 Kuva: Teija Tuunila

Itävallassa kuoro esitti kolme laulua. Yksi niistä oli kuorolaisen, Raija Joentakasen ja Marita Kaakisen sanoittama ja Kaakisen myös säveltämä "Lapseni ja keppihevonen." Kappaleessa on lapsen ja äidin välistä vuoropuhelua. ja kuoroteos on osin jopa 5-ääninen. Kaksi muuta esitystä oli Mia Makaroffin säveltämät " Laulua elämä soi" sekä "Sorg och klädje."

Onnea Kokkolan naislaulajille hienosta suorituksesta ja intoa harjoitella uusiin tuleviin koitoksiin!


LÄHTEET: 

Helsingin laulu. Suomalainen arkkitehtuuri antaa lisäpontta Linzissä. [https://www.helsinginlaulu.fi/blogi/2017/05/09/18997] Luettu 24.6.2017. 

Kokkolan naislaulajat. Kevään ääniä. [http://kokkolanlauluveikot.fi/kevaan-aania/kevaan-aania-2017-web-pages.pdf] Luettu 24.6.2017. 

Kokkolan Naislaulajille hopeaa Itävallassa. Keskipohjanmaa - lehti.222.6.2017. 

Kokkolan Naislaulajille hopeaa kansainvälisessä kuorokilpailussa. KP24 uutiset. [https://kp24.fi/uutiset/513800/kokkolan-naislaulajille-hopeaa-kansainvalisessa-kuorokilpailussa] Luettu 24.6.2017.

Vantaalaiskuoro menestyi Bruckner-kilpailussa Itäväallassa.  Päivän lehti. 21,6,2017. [http://www.hs.fi/paivanlehti/21062017/art-2000005262431.html] Luettu 24.6.2017. 

Qoro Quando menestyi Itävallassa. Sulasol. [https://sulasol.fi/qoro-quando-menestyi-itavallassa/] Luettu 24.6.2017. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti