sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Annan hautausmaalla kiertelemässä

Pakko tunnustaa aukko sivistyksessäni -kävin ensimmäistä kertaa Kokkolassa  Annan hautausmaalla vasta parisen viikkoa sitten!Annan hautausmaa on uusin Kokkolan hautausmaista. Se vihittiin käyttöön joulukuussa 2001. Nimi hautausmaalle valikoitui siten, että sen tuli soveltua hyvin molemmille kotimaisille kielille ja olla myös samansuuntainen Kokkolan muiden hautausmaiden, Elisabethin ja Marian kanssa. Nyt meillä on kolme hautausmaata, joilla on kaikilla naisen nimi. Ja kuinka ollakaan -ensimmäisenä hautausmaalle haudattu nainen oli toiselta nimeltään Anna!

Hautausmaa sijaitsee osoitteessa Laajalahdentie 33. Se on suuruudeltaan noin 7 hehtaarin kokoinen. Koska hautausmaa sijaitsee pintavesialueella, on aluetta salaojitettu  nyt  jo yli 6 kilometrin verran.
 


Hautausmaa on Marian hautausmaan läheisyydessä, pääportit ovat aivan vastakkain. Auki ollessaan niiden käytävät näyttävät valtavan pitkiltä.Yhtenäisyyden luomiseksi Annan hautausmaata reunustaa samankaltainen kiviaita kuin Marian hautausmaallakin. Kiviaitaa on rakennettu noin 500 metrin verran. Lisäksi osa aitauksesta on  metalliaitaa.Pidän hautausmaan puistomaisesta ilmestä ja avarasta ympäristöstä. Se on myös hyvin hoidetun oloinen kokonaisuus.


Pääkäytävää kävellessä saapuu pyöreään maisemoituun keskukseen, jossa  mäntyjen reunamilla on äiti-lapsipatsas sekä muistokivi.
Alla olevasta  kauniista patsaasta kerron lisää myöhemmässä postauksessani!Muistokivi on omistettu muualle haudattujen läheisten muistolle.

 
Aluetta eteenpäin kulkiessa tuntee käveleskelevänsä kuin  metsäpolulla. Metsä on hautaamattomilla alueilla säilytetty vielä luonnontilassa. Pääkäytävät sen sijaan on rakennettu moneen suuntaan jo valmiiksi.

 
Toisaalta alueen yhtenäisyys on huomioitu hienosti ennakoiden -puuston sekaan on istutettu tuijia ja myös valaistus on asennettu näihin alueisiin valmiiksi.
 
 
 
 Siellä täällä on kivisiä vesipisteitä. Näistä tulee mieleen entisajan kaivot...

 
Aivan hautausmaan takaosassa on pensasaidoin rajattu erillinen alue. Se on tarkoitettu muihin uskontokuntiin kuuluville vainajille. Tällä hetkellä alueelle on haudattu vain  pieni, lähes 5-vuotias muslimityttö...

 
 
 
 
 Hautausmaalta löytyy myös uurnahautapaikkoja ja muistolehto. Tuhkatun omaisen nimen voi  halutessaan laitaa näihin harmaisiin pylväisiin muistolaattaan.


 
Kansallista veteraanipäivää vietetään Suomessa vuosittain 27.4. Kyseisenä päivänä vuonna 2013 Kokkolan sotaveteraanit  ja Veteraaniyhdistykset halusivat kunnioittaa 50 vuotta täyttänyttä Sotaveteraaniyhdistystä paljastamalla Annan hautausmaalla muistokiven.

Muistomerkin sponsorointiin on osallistunut kuusi yritystä; KokkoLionsit, KPO, Keskipohjanmaa-lehti, Omg, Boliden sekä Besthall. Muistokiven hankkimisesta vastasivat  Kokkolan sotaveteraanit, Kokkolan sotainvalidit, Karlebynejdens krigsveteraner, Kokkolan rintamaveteraanit ja Keski-Pohjanmaan rintamanaiset. Heidän logonsa on muistokiven  tummaan osaan tallennettuina.

Alunperin muistokiven suunniteltiin olevan kiiltävää graniittia, mutta seurakunnan mielestä nykyisenlaiseksi tehty muistokivi soveltui paikalle paremmin. Muistokiven luovutustilaisuudessa huhtikuussa sotilaat seisoivat juhlavasti merkin ympärillä.Muistokiven läheisyydessä on alue, jonka seurakunta on luovuttanut veteraaneille ja heidän puolisoilleen. Sinne on  haudattu jo  noin 70 vainajaa.

Muistokiven hallinta on seurakunnalla. Ajatuksena on jokaisena veteraanipäivänä lahjoittaa kiven juurelle seppele jonkun edellämainitun sponsorifirman puolesta niin kauan, kuin sotaveteraaneja on jäljellä. Sen jälkeen asia siirtyy kaupungin kontolle.

Alla olevassa kuvassa näkyy taustalla seurakunnan huoltorakennus.
Hautausmaalle on arvioitu mahtuvan noin 4500  hautaa. Oletetaan, että Annan hautausmaassa riittää tilaa  haudoille seuraavien viidenkymmenen vuoden ajan. Aika monen nykyisen kokkolalaisen viimeinen leposija löytynee siis täältä...

Hautausmaa on ns. nurmihautausmaa. Seurakunta huolehtii nurmipinnasta, puolen metrin alueesta hautakiven edustalta ensisijaisesti  omaiset.LÄHTEET:
Annan hautausmaa, Kokkola [http://www.kokkolanseurakuntayhtyma.fi/hautausmaat/kokkola/annan_hautausmaa_kokkola] Luettu 14.6.2013.

Muistokivi ylläpitää sodasta palanneiden muistoa. [http://www.kp24.fi/uutiset/Default.aspx?newsid=335079] Luettu 14.6.2013.


Sotaveteraaniyhdistyksen toiminta aktiivita läpi historian [http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1480/334815/Sotaveteraaniyhdistyksen-toiminta-aktiivista-l%C3%A4pi-historian] Luettu 14.6.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti